Preşedintele Traian Băsescu a criticat noua filozofie fiscală a guvernului, îndemnându-i pe miniștri să acceseze mai multe fonduri europene, în loc să inventeze noi impozite.
Pentru a face fata promisiunilor, adica pentru a creste subventiile sociale inainte de alegerile de anul viitor, guvernul roman planuieste noi taxe, se gindeste la cresterea preturilor, acolo unde are spatiu de manevra, in energie si transporturi, si nu in ultimul rind majoreaza impozitele.
Dupa reducerea TVA, Taxei pe Valoarea Adaugata la piine de la 24 la 9 la suta, scadere, care se va aplica de la 1 septembrie, cu voie de la Fondul Monetar International, executivul de la Bucuresti trebuie sa gaseasca resurse pentru a acoperi golul care se va crea la buget prin aceasta scadere a TVA. Masura nu este doar electorala, incearca sa argumenteze, ministrii coalitiei de guvernamint din Romania, care au calculat reducerea evaziunii in acest domeniu cu 20 la suta, desi potrivit estimarilor, 70 la suta din piata piinii se desfasoara la negru. Pretul piinii ar urma sa se reduca, asadar, incepind cu aceasta toamana cu 10-15 procente, ceea ce nu se va simti prea mult in buzunarele romanilor, dar s-ar putea sa duca la o scadere a inflatiei.
Aproape 20 de milioane de euro s-au strins in ultimele patru luni la bugetul de stat doar din accizele din panificatie, asa ca guvernul va trebui sa inlocuiasca acesti bani, astfel potrivit propunerii facute in scrisoarea de intentie catre FMI, executivul de la Bucuresti a propus majorari ale TVA pentru produsele de lux: autoturisme cu o capcitate cilindrica de peste 3000 de cmc, bijuterii, blanuri, dar si pentru alcool.
O premiera in majorarile taxelor din Romania va fi cea pentru alcoolul pur, fiindca in aces caz accizele vor creste cu 33 la suta, iar expertii intrevad o largire fara precedent a pietei negre pentru alcool. Guvernul roman ar fi vrut să introduca taxe si pentru persoanele scutite in acest moment de impozite, cum ar fi femeile casnice sau copiii majori aflati in intretinerea parintilor, adica studentii, dar intre timp dupa multe ironii si un scandal de proportii in presa nationala, ministerul de Finante pare sa fi renuntat la aceste idei. Asadar, deocamdata taxa pe nevasta casnica a fost lasata deoparte, dar ideea poate fi orcind activata, in cazul in care guvernul nu se mai ajunge cu banii, intr-o perioada in care are mari obligatii electorale.
In schimb, proprietarii care inchiriaza imobile vor fi obligati sa plateasca pentru fiecare proprietate in parte o contributie la asigurarile de santate, potrivit ministerului de Finante de la Bucuresti. Micile intreprinderi vor avea probabil de platit mai mult incepind cu anul viitor fiindca executivul a decis sa taxeze proprietatile dupa modul de folosire al acestora si nu dupa statutul juridic al proprietarului, ca pina acum. Aceasta masura ii va afecta, spun specialistii, cel mai mult pe cei care si-au deschis cabinete medicale, frizerii sau alte mici afaceri in apartamente de bloc si mai ales pe avocatii care gazduiesc mai multe sedii sociale in acelasi loc.
Presedintele Traian Basescu a criticat noua filozofie fiscala a guvernului, indemnindu-i pe ministri sa acceseze mai multe fonduri europene, in loc sa inventeze noi impozite.