Interviu cu premierul Georgiei, Bidzina Ivanișvili, la a cincea aniversare a războiului ruso-georgian.
Într-un interviu cu Vocea Americii, premierul Georgiei, Bidzina Ivanişvili, a repetat că ţara sa doreşte relaţii mai bune cu vecinul de la nord, Rusia, dar că autorităţile georgiene sunt hotărâte să ceară retragerea Rusiei din cele două regiuni separatiste Osetia de Sud şi Abhazia, regiuni a căror independenţă a fost recunoscută de Rusia, după războiul ruso-georgian de 5 zile, de acum 5 ani. Un rezumat al interviului, de la Oana Serafim.
Bidzina Ivanişvili este cel mai bogat georgian. Şi-a făcut averea în Rusia şi jurnalistul de la Vocea Americii a fost primit în reședința sa particulară de pe malul Mării Negre, unde are păuni, zebre şi păsări flamingo roz…
Ivanişvili a vorbit în georgiană, dar şi în rusă, din dorinţa de a se adresa fără obstacole ascultătorilor ruşi.
„Cred că relaţiile cu Rusia vor fi reluate. Trebuie să facem asta. O să fac toate eforturile pentru a reface relaţiile de prietenie cu marele nostru vecin. Cred că putem face asta…”
Premierul de la Tbilisi a amintit de sentimentele de nostalgie pentru bunele relaţii dintre georgieni şi ruşi pe care le împărtăşesc cetăţenii ambelor ţări şi care apar şi în recente sondaje de opinie. În cele 10 luni de când este la cârma guvernului georgian, Ivanişvili a reuşit să convingă Moscova să renunţe la boicotul vinurilor şi apei minerale georgiene.
„Cred că am reuşit să refacem ceea ce s-a putut într-un interval atât de scurt de timp, dar trebuie să mergem mai departe. Pe termen scurt, vom putea să reluam traficul aerian civil între cele doua ţări şi să ridicăm complet restricţiile de viză impuse de Rusia cetăţenilor georgieni.
Când vine vorba despre o posibila întâlnire cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, acest lucru nu este pe agendă nici pe termen lung şi nici pe termen scurt. În acest moment, nu există o bază pe care să stabilim o astfel de întâlnire, cu toate că de partea noastră există dorința unei astfel de întrevederi. Dar înainte ca ea să aibă loc, trebuie să creăm baza pe care să o facem şi eu cred ca această întâlnire va avea loc, mai devreme sau mai târziu.”
Într-un eseu publicat marți de publicaţia The Wall Street Journal, premierul de la Tbilisi scria că normalizarea relaţiilor dintre ţara sa şi Rusia este legată de redobândirea controlului Georgiei asupra Abhaziei şi Osetiei de Sud, regiunile sale separatiste, pe care Rusia le-a recunoscut drept state independente după războiul de acum 5 ani.
„Ideea că Abhazia este un fel de zonă tampon între Georgia şi Rusia este o iluzie. Georgia şi Rusia nu au nevoie de zone tampon între ele. În ceea ce îi privește pe frații noştri abhazi, trebuie să avem grijă să abordăm numai o retorică prietenească, şi trebuie să ne ferim de orice umbră de violenţă, nici măcar verbală. Noi trebuie să ne facem ţara ofertantă pentru abhazi, şi din punct de vedere juridic, şi politic, pentru ca fraţii noştri abhazi să dorească să revină în Georgia.”
În interviul cu Vocea Americii, premierul de la Tbilisi a vorbit şi despre ambițiile politice ale coaliţiei pe care o conduce, „Visul Georgian”. Ele sunt de a câștiga alegerile prezidenţiale din 27 de octombrie, când va lua sfârșit mandatul actualului preşedinte, Mihail Saakaşvili. În ceea ce îl priveşte, Bidzina Ivanişvili a repetat că intenţionează să se retragă din politică până la sfârșitul acestui an, dar să rămână activ în societatea civilă, care, în opinia sa, trebuie consolidată.
Ivanişvili a respins criticile occidentale că, după ce Coaliţia „Visul Georgian” a venit la putere, lideri ai opoziţiei şi apropiaţi ai preşedintelui Saakaşvili au fost reţinuţi şi sunt în investigaţii şi că ar acţiona o „justiţie selectivă”. Premierul a spus că, din punct de vedere politic, actualul preşedinte nu va fi tras la răspundere, dar că anchetele procuraturii sunt altceva şi ele nu au nici o legătură cu factorul politic. „Nu există justiţie selectivă în Georgia, ci doar reinstaurarea dreptăţii”, susţine liderul guvernului de la Tbilisi. În eseul publicat marţi de Wall Street Journal, Ivanişvili afirma că de când se află la putere, au fost primite 22 de mii de plângeri din partea cetăţenilor împotriva fostelor autorităţi.
Despre drumul Georgiei către Alianţa Nord Atlantică, drum împiedicat de războiul de acum 5 ani, premierul Bidzina Ivanişvili răspunde cu precauţie:
„Chestiunea NATO este o întrebare bună. În ciuda faptului că o majoritate de ţări membre doresc intr-adevăr să vadă Georgia ca o membră a alianţei, unele mai au însa anumite reţineri şi iau in considerare opoziţia unora dintre vecinii noștri. Cu timpul însă, o astfel de abordare va fi depăşită şi Georgia o sa fie în stare să devină membră a Alianţei…”, a declarat premierul Bizdina Ivanişvili într-un interviu cu Vocea Americii.