Deputaţii şi-au întrerupt vacanţa de vară pentru a dezbate vetoul preşedintelui Plevneliev asupră actualizării bugetului.
Votul a fost considerat decisiv pentru supravieţuirea guvernului care dispune în parlament de sprijinul a numai 120 din cei 240 deputaţi. În aceste condiţii vetoul putea fi respins numai cu ajutorul deputaţilor din „Ataka”.
Rezultatul - 130 la 93 de voturi împotrivă vetoului prezidenţial, a demonstrat că ultranaţionaliştii au preferat guvernul Oreşearski, la care afirmă că sunt opoziţie faţă de noi alegeri anticipate.
În luarea sa de cuvânt sa liderul PSB Serghei Stanişev a acuzat preşedintele Plevneliev că îndeplineşte ordinele ex-premierului Boiko Borisov adaugând că vetoul face parte din eforturile de a destabiliza situaţia internă şi de a provoca alegeri anticipate. Liderul foştilor comunişti a dat vina pentru înrăutăţirea situaţiei economice pe guvernul Borisov.
Intriga dezbateilor s-a pierdut practic după ce un deputat din partidul “Ataka” a formulat critici împotriva „dictatorului Borisov” dând asigurări că ultranaţionaliştii nu vor permite revenirea sa la putere.
Liderul Partidului turc Liutfi Mestan a spus că scopul politic al vetoului a fost de a demonstra că ultranaţionaliştii fac parte din actuala guvernare.
Şeful statului a respins invitaţia de a veni în sală în timpul dezbaterilor.
Pentru prima data de la începutul protestelor antiguvernamentale, care au intrat în cea de a treia lună simpatizanţi şi oponenţi ai guvernului au venit în piaţa parlamentului. Câteva zeci de autobuze au adus oameni din mai multe regiuni – cea mai mare parte simpatizanţi ai partidului socialist şi ai partidului turc aflate la guvernare. Căteva sute de poliţişti şi jandarmi se află în zona parlamentului. Situaţia a fost tensionată. S-a scandat dintr-o parte „Demisie” şi „Mafie”, din cealalta – „Unitate” şi „Suntem cu voi”. Mai departe de atacuri verbale însă cele două tabere nu au mers.