La iarmarocul școlar

Pregătirea pentru data de 1 septembrie este o misiune destul de grea.


La iarmarocul şcolar, cei mai entuziasmaţi în alegerea rechizitelor erau copiii care de curând au spus adio grădiniţei.

Vădit emoţionaţi, unii părinţi mi-au spus că pregătirea pentru data de 1 septembrie este o misiune destul de grea, întrucât nu prea ştiu de ce anume au nevoie odraslele lor, dar mai ales, se întreabă cum vor reuşi să se adapteze la noul regim de viaţă. Iată ce îmi spune Ala Targon din Chişinău, pe care am surprins-o în timp ce alegea un costum pentru fetiţa ei care va merge în clasa întâi:

„Cu îmbrăcămintea e greu ca prima dată, nu ştim ce trebuie.”

Europa Liberă: Dar aveţi în vedere că copilul va schimba oarecum mediul?

„Clar, cred că mai tare avem emoţii ca ea.”

Europa Liberă: De ce anume?

„Nu ştiu cum o să fie, pentru prima dată, e greu. Cu transportul, cu graficul tare obositor o să-i fie.”

Europa Liberă: Credeţi că se va adapta mai greu orarului şcolar?

„Da, foarte greu mie îmi pare. De la ora opt până la ora patru trebuie să fie acolo. Când noi venim în oraş, un ceas, două şi ea gata nu mai poate, o să-i fie greu.”

Europa Liberă: Dar în primul rând, la ce trebuie să atragă atenţia un părinte când îşi pregăteşte copilul pentru şcoală?

„Să ştie cât de cât a citi, a scrie, cât de cât la început ca să îi fie mai uşor. Dar noi cum lucrăm de dimineaţă până seara nu prea avem timp de aşa ceva, de atâta şi o să îi fie greu.”

Pe lângă rechizitele şcolare şi ghiozdan, mare atenţie trebuie să se acorde îmbrăcămintei, îmi explică o doamnă care s-a prezentat Maria. La târg a venit împreună cu nepoţica. Ea crede că, din prima zi de şcoală contează impresia pe care şi-o fac colegii şi profesorii despre elev:

„Se începe o altă viaţă la copil, din preşcolar în şcolar trece. Regimul se schimbă, modul de viaţă, prietenii, mediul înconjurător, se schimbă viaţa.”

Europa Liberă: Îşi fac griji părinţii în privinţa acestui lucru?

„Îşi fac griji fiindcă nimereşte în alt mediu. Şi acum dacă copilul nu va fi în prima zi de şcoală la nivel, înseamnă că el aşa va rămâne. Dacă îl iau că are nu prea încălţămintea, nu prea îmbrăcămintea, el va rămâne undeva mai la coadă.”

Natalia, mama unei fetiţe care a împlinit de curând şapte ani mi-a mărturisit că pentru prima zi de şcoală se pregătesc mai bine de un an, timp în care s-au străduit să-i cultive copilului plăcerea lecturii şi a învăţatului, iată de ce nu-şi face griji pentru reuşita copilului:

„Nu cred că o să fie în clasa întâi atât de complicat pentru ea. Cu timpul o să se deprindă şi o intre în mediul ei care va fi al şcoală.”

Europa Liberă: Dar atrageţi atenţia asupra materialelor didactice pe care i le veţi pune în ghiozdan?

„Ştiţi, ea la mine citeşte, ştie foarte bine matematica, de aceea eu cred că clasa întâi o să meargă foarte uşor.”

Europa Liberă: A avut o pregătire intensă?

„Da, până a merge în clasa întâi, ea destul de bună pregătire a avut şi numai din iniţiativa ei.”

Vânzătorii de rechizite mi-au spus că îi identifică din prima pe cei care vin pentru prima dată la un iarmaroc şcolar, pentru că dau mai puţină atenţie preţurilor, adică ţin cont de preferinţele copilului şi scot bani din buzunar cu nemiluita.