Punct şi de la Capăt: cu Vasile Botnaru şi invitaţii săi - Radu Vrabie, director de programe la APE şi politologul Anatol Ţăranu.
În ziua de 8 septembrie, locuitorii Moscovei îşi vor alege nu doar primarul, ci vor consolida poziţiile unui foarte posibil viitor preşedinte al federaţiei Ruse. Aceasta ar fi, la părerea multor analişti, miza adevărată a scrutinului din capitala Federaţiei Ruse. Miză care generează tensiuni, confruntări şi altercaţii mult peste cotele „fireşti” pentru democraţia suverană din Rusia. Angrenate însă în procesul general de reconsiderare a politicii interne şi externe a Kremlinului, urmare a resetării eşuate în relaţia sa cu SUA, recentele evoluţii din Federaţia Rusă sunt foarte simptomatice. Să zicem ca altitudinea la care zboară lăstunii înainte de ploaie ori ca scăldatul vrăbiilor în colb. Iată de ce ne întrebăm astăzi ce fel de lucoare vine de la Răsărit şi dacă populaţia Republicii Moldova, mai cu seamă partea împătimită de matrioşka, compusă din Putin, Lavrov, Gundeaev, Jirinovski, Şoigu etc., are suficient discernământ pentru a citi spectrul cromatic al acestei lucori.
Aşadar, în studioul de la Chişinău al Europei Libere, astăzi, se află Radu Vrabie, director de programe la Asociaţia de Politică Externă şi Anatol Ţăranu, fost deputat şi fost ambasador al Republicii Moldova în Federaţia Rusă.
Anatol Ţăranu: „În mare este aşa. Vilnius este un element iritant pentru Kremlin. Şi Kremlinul, care încearcă să se afirme printr-un proiect geopolitic, Uniunea eurasiatică, desigur că priveşte cu ochi răi ceea ce se întâmplă acum – apropierea hotarelor UE. Iar ţările care tind spre UE şi care, în viziunea Moscovei, aparţin zonei de influenţă a Kremlinului nu trebuie să se mişte, să migreze înspre occident. Şi atunci Moscova întreprinde toate măsurile posibile, inclusiv şi de acel fel pe care le-aţi menţionat mai sus, pentru a-şi păstra intactă zona de influenţă geopolitică. Cred că aceste eforturi, într-o perspectivă medie şi îndelungată, se vor solda cu un insucces cras.”
Europa Liberă: Domnule Vrabie, Dvs. mi-aţi recomandat un articol, pe care l-am citit cu interes, semnat de Fiodor Lukianov, care constată de fapt că Rusia nici nu a design-at, nici nu a construit această viitoare Uniune, dar miresele le vrea puse în rând, după care să aleagă, să vadă dacă în general are nevoie, adică îşi construieşte harem, folosind terminologia poate inadecvată, înainte să ştie dacă are nevoie de acest harem. Este adevărată această ipoteză a lui Lukianov?
Europa Liberă: Ce aveţi în vedere ca succes, faptul că au fost recunoscute cele două regiuni?
Radu Vrabie: „Nu, că iau oprit pe georgieni din calea lor spre NATO, că nu au aderat la NATO cum era aproape evident în 2008. Ceea ce trezeşte probabil îngrijorare pentru ţările din vecinătatea Rusiei este că Rusia nu poate rezolva o problemă pentru ea importantă, despărţirea de zonele pe care le consideră de influenţă exclusivă a Federaţiei Ruse, prin căi de atragere a acestor spaţii. Deci, Rusia, până în momentul actual, nu a reuşit să propună nimic mai interesant pentru ţările din preajmă decât ceea ce propune, de exemplu, UE. În acelaşi timp, situaţia internă a Rusiei e făcută aşa că Vladimir Putin trebuie să cumpere electoratul cu un anumit succes pe intern, fie astă un război, fie un război al gazelor, fie o lovitură de imagine. Bănuiesc că el a devenit ostaticul propriei sale politici de a cumpăra electoratul cu anumite victorii. În fiecare an se confruntă cu aceleaşi probleme. Sincer vorbind, la momentul actual, prin acţiunile sale Rusia este cel mai mare susţinător al integrării europene atât a Ucrainei, cât şi a Republicii Moldova. Deci, cu cât mai multe acţiuni de gen război economic sau oricare altă încercare - va mobiliza forţele interne din Ucraina, din Republica Moldova pentru a merge spre UE.”
Europa Liberă: Fiodor Lukianov, din care vreau să citez iarăşi, spune de fapt că Rusia şi-ar putea complica mult situaţia, dacă chiar va obţine intrarea Ucrainei în Uniunea Vamală şi ulterior în Uniunea Eurasiatică, pentru că va avea un participant plenipotenţiar care va pune mereu piciorul în prag. Putin este, aşa cum spuneţi Dvs., conştient? Kremlinul vrea doar să se dea rotund sau pe bune vrea să zădărnicească parcursul european al Ucrainei?
Europa Liberă: Domnule Ţăranu, uitându-ne la ceea ce se întâmplă totuşi în Rusia, iată Navalinîi, iată Sobeanin, care se presupune că ar putea deveni o entitate suficient de puternică ca să fie comparat chiar cu Elţin, auzim voci de genul acesta, pe de altă parte, unii spun că după ce Sobeanin va câştiga în septembrie, eventual din turul doi, la Moscova se va începe iar strângerea şurubului şi iluzia liberalizării va dispare definitiv. Totuşi există voci optimiste care spun că Moscova s-ar putea să accepte schimbarea şi Rusia ar putea deveni atractivă la un moment dat şi e bine de pe acum să ne întoarcem încolo dacă nu oiştea, cel puţin privirile. Dvs. ce ziceţi?
Europa Liberă: Navalinîi are şanse să fie vârful de lance sau „fenomenul Navalinîi”?
Europa Liberă: Modelul care îl propune acum Rusia se bazează şi pe o altă întrebare celebră a lui Gherţîn, în afară de cea a lui Cernîşevschi, - cine e de vină? - şi Rusia răspunde, într-un fel anume, spune occidentul. Vedem vocea lui Mizulina şi legile date de Duma de Stat, seria de legi, inclusiv protecţia celor care sunt ca Mizulina ş.a.m.d. Domnule Vrabie, totuşi, în această balanţă, convenţional numită Mizulina, Jirinovski, pe de o parte, şi pe de altă parte, Navalinîi, eventual Sobeanin, în acest moment, ce pronosticuri faceţi Dvs.? S-ar putea să tragă mai mult partida Navalinîi şi într-adevăr să vedem o altă Rusia spre toamnă sau spre iarnă?
Europa Liberă: Mai există şi modelul Gorbaciov în această schemă. Gorbaciov a fost conştient că s-ar putea să scape frâiele din mână. Putin probabil are şi asta în vedere.
Europa Liberă: Îi tratează de fapt ca pe nişte prieteni naturali, aţi pomenit exemplul Armeniei. Observatorii notează că Armenia oricum o să stea în anticameră şi o să se căciulească şi de asta îşi permite să facă gesturi prieteneşti faţă de azeri, de exemplu.
Europa Liberă: Şi atunci, pe ce s-a construit, de fapt, mitul acesta al Uniunii eurasiatice, care are tot mai mare aderenţă sau aderenţă crescândă, relativă, în Republica Moldova?
Anatol Ţăranu: „Pentru Belarus acest mit s-a menţinut pe faptul că sunt regimuri politice similare la Moscova şi la Minsk.”
Europa Liberă: Dar în Republica Moldova de ce atâta aderenţă dacă nici măcar nu există osatura, scheletonul acestei uniuni şi iată că şi belaruşii sunt nemulţumiţi?
Anatol Ţăranu: „În Moldova e foarte simplu, de altfel ca şi în alte foste republici post sovietice, este vorba despre un segment numeros al societăţii care în orice condiţii va pleda cauza apropierii de Rusia. Este vorba despre concetăţenii noştri rusolingvi pentru care Rusia este patria lor istorică şi care în virtutea educaţiei pe care au obţinut-o pe parcursul a zeci de ani, poate chiar şi 200 de ani aici în Basarabia, şi această educaţie continuă şi astăzi - să nu uităm că Republica Moldova este o parte integrantă a spaţiului informaţional al Federaţiei Ruse, acest lucru trage, iarăşi, foarte greu la cântar, - în această situaţie, Rusia mizează anume pe această parte a societăţii. Eu, odată, chiar am numit-o coloana a cincea. Cu toate că este o expresie inadecvată, dar într-un fel pentru alegerea noastră civilizaţionistă, a Republicii Moldova, a societăţii moldoveneşti, indiscutabil, aceşti oameni sau acest segment al societăţii joacă rolul coloanei a cincea.”
Europa Liberă: Dar dacă oamenii aceştia într-adevăr vor avea factura înjumătăţită pentru gaz şi pentru încălzire, aşa cum e în Transnistria, de exemplu, pe ei este greu să-i convingi că UE are beneficii mai importante decât factura.
Europa Liberă: …şi care a reuşit, trebuie să recunoaştem. Ultima întrebare pentru discuţia de astăzi ar fi referitoare la antiamericanismul, antioccidentalismul care a luat turații în Rusia. Vreau să vă întreb: de ce? Ce beneficii obţine Rusia în ideea atragerii sateliţilor, dacă atacă principiile şi valorile spre care tind spaţiile euro-orientate?
Radu Vrabie: „Cred că este complex şi simplu, în acelaşi timp. Este aşa numitul mit al cetăţii asediate. El este uşor de folosit, cu impact, cu rezultate relativ mari. Întotdeauna când ceva merge prost vinovaţi sunt cei din jur, cei externi. Mai ales că, ceea ce a menţionat şi domnul Ţăranu, există şi nostalgia asta faţă de Federaţia Rusă, faţă de patria istorică, faţă de Uniunea Sovietică, care merge în acelaşi pas cu ura faţă de tot ce este occidental. În momentul în care eşti dominat informaţional, primeşti surse din Federaţia Rusă, într-adevăr, ţi se creează impresia că Europa moare deja de vreo 10 ani, că economia este îngreunată, ca iată avem Grecia, Spania, Italia. Cu toate că, nu ştiu de ce, italienii sau spaniolii în criză trăiesc de zeci de ori mai bine decât moldovenii prosperi.”
Europa Liberă: Iar Abramovici, bine merci, stă acolo.
Europa Liberă: …barometrul opiniei publice confirmă acest lucru.
Radu Vrabie: „…cred că sunt nişte explicaţii obiective şi sunt nişte factori care mă fac să fiu destul de liniştit faţă de aceste încercări. În primul rând, banii sunt gestionaţi de către nişte organizaţii gen Liga Tineretului Rus, care s-au decredibilizat, în ultimii ani, foarte mult, prin utilizarea frauduloasă a fondurilor din Federaţia Rusă. Cât despre aderenţii spre uniunea eurasiatică, cred că totuşi este o chestiune mai degrabă internă. Chestiunea internă se numeşte PCRM. Când liderul PCRM, Vladimir Voronin, a declarat în 2005 că prioritatea este UE, toată lumea, susţinătorii vorbeau în Barometru că sunt susţinătorii UE. Când Vladimir Voronin a schimbat macazul, lumea care îl crede pe Vladimir Voronin şi-a schimbat şi ea macazul cu uniunea eurasiatică. Cred că indiferent de rezultatele care vor fi la următoarele alegeri parlamentare, chiar dacă ar veni PCRM la putere, dacă Republica Moldova reuşeşte să parafeze şi ulterior să semneze Acordul de la Vilnius acesta va fi punctul ireversibil pentru Republica Moldova. Chiar dacă actuala opoziţie vorbeşte despre faptul că UE moare, iar uniunea eurasiatică este viitorul, puterea, atunci când vii la guvernare, te disciplinează. Atunci vei vedea realităţile cum sunt de fapt şi Republica Moldova va intra pe acea traiectorie care nu va putea fi schimbată.”
Europa Liberă: Domnule Ţăranu, răspunsul Dvs. la întrebarea referitoare la componenta anti-occidentalistă a politicilor ruseşti.
Anatol Ţăranu: „Este inclusiv şi o concurenţă. Am spus şi anterior că Rusia încearcă să creeze un proiect civilizaţionist. Iar proiectul occidental este unul de concurenţă. Altceva e că acest proiect rusesc încă nu a luat contur şi noi nu prea înţelegem în ce constă esenţa lui.”
Europa Liberă: Dughin ştie deja ce vrea. Vrea ocuparea Europei.
Europa Liberă: Republica Moldova, şi asta ar fi pronosticul pe care îl vreau de la Dvs., va ajunge şi ea în vizor, la fel ca Ucraina, până în toamnă? Cu durităţi pe care le ştim deja după interzicerea importului de vin, dar şi alte invenţii la adresa moldovenilor.
Anatol Ţăranu: „Cred că noi vom avea parte, în timpul apropiat, de o înrăutăţire, de apariţia unor complicaţii în relaţia cu Federaţia Rusă şi în primul rând în plan economic. Acest lucru este mai mult decât evident. Nu trebuie să fii mare specialist în relaţia moldo-rusă şi în fond să cunoşti Rusia foarte îndeaproape ca să nu înţelegi că acestea sunt unicele metode pe care Rusia, astăzi, poate să le folosească la scară largă. Cred că Moldova va fi, în timpul apropiat, afectată şi mai mult de aceste politici ale Kremlinului.”
Europa Liberă: … unde se va rupe aţa.
Radu Vrabie: „Da.”
Anatol Ţăranu: „Aici este important de spus că eforturile de contracarare a acestor pericole trebuie să vină nu numai din partea politicului moldovenesc, dar şi din partea întregii societăţii. Ceea ce numim noi societatea civilă trebuie să se autosesizeze şi aici trebuie un grad mai înalt de organizare pentru a fi gata să facem faţă acestor sfidări.”