Au declarat şeful statului român şi ministrul de externe, astăzi, la reuniunea anuală a ambasadorilor. Însă există şi diferenţe între direcţiile diplomatice şi cele politice ale liderilor de la Bucureşti.
La Bucureşti are loc reuniunea anuală a corpului diplomatic, la care ministrul de externe, Titus Corlăţean, a vorbit din nou despre importanţa relaţiilor cu Republica Moldova şi despre rolul României de catalizator al integrării europene. Miercuri, la Bucureşti, este aşteptată şi Natalia Gherman, ministrul de externe al Republicii Moldova. De la Bucureşti, Sabina Fati:
„Republica Moldova este de departe prioritatea numarul 1 a României”, a declarat astazi ministrul de Externe, Titus Corlatean, in deschiderea Reuniunii Anuale a Diplomatiei Române. Apartenenta Republicii Moldova la Uniunea Europeana „este optiunea corecta” si „obligatorie” pentru o „vecinatate stabila” a mai adaugat seful diplomatiei romane, explicind ca Bucurestiul a amplificat sprijinul „concret” in „domenii-cheie ale integrarii”.
Este vorba despre 30% din bugetul special al Ministerului român de Externe destinat asistenței pentru dezvoltare pe anii 2012-2015, bani destinati Republicii Moldova pentru reformele din justitie, agricultura si administratie. Chisinaul si Bucurestiul pregatesc deasemenea o sedinta de guvern comuna in urmatoarele luni, iar pina atunci România se concentreaza asupra summit-ului de la Vilnius, care va marca „o etapa fundamentala” in relatia dintre Uniunea Europeana si Republica Moldova, dupa s-a exprimat seful diplomatiei române.
Ministrul Titus Corlatean a mai vorbit astazi despre „vocatia regionala” a României, atunci cind s-a referit la sprijinirea integrarii in Uniunea Europeana a statelor din Balcanii de Vest, dar si la rolul de punte de legatura pe care ar trebui sa-l joace tara intre Caucaz si Europa.
NATO, UE si Statele Unite raman principalele axe ale politicii externe românesti si nu exista forte politice care sa aiba obiectii in privinta acestei abordari. Traian Basescu a mai amintit astazi despre incercarea de puci de acum un an, care a lasat urme in cancelariile europene, sugerind ca deraierea României in vara trecuta de pe sinele euro-atlantice a slabit credibilitatea tarii.