A plecat Rogozin, vine Kiril. Ce va urma? Pierdem Vilniusul? (Ziarul de gardă)
Concesionarea aerogării şi cedarea controlului asupra Băncii de Economii sunt două teme asupra cărora stăruie presa. Firma care a intrat, recent, în posesia a 20 la sută din acțiunile Băncii de Economii (BEM), diminuând cota statului de la peste 50 la sută la 33% în această instituție, este un SRL care are drept fondator unic o companie din Federația Rusă, nuanţează „Ziarul Naţional”. Acum, acest SRL are o cotă-parte în acțiunile BEM similară cu cea a statului. Comisia Naţională a Pieţei Financiare a examinat miercuri, 4 august, tranzacția cu acțiunile BEM și a stabilit că aceasta a fost legală, mai scrie publicaţia.
Ion Preaşca de la „Adevărul” atrage atenţia că, acum, pe lângă stat, banca mai are un acţionar cu pachet de blocaj. Preşedintele Băncii de Economii, Ivan Crivceanschii, afirmă pe paginile publicaţiei că pe lângă subscrierea la emisiunea suplimentară de acţiuni de 80 de milioane de lei, proaspătul acţionar privat s-a angajat să investească un miliard de lei în bancă, „ceea ce va permite majorarea valorii de piaţă a pachetului de acţiuni aflat în posesia statului fără ca acesta să contribuie cu bani“.
„Aeroportul Chișinău oferit de Guvernul Moldovei unor miliardari ceceni”, anunţă pagina electronică a săptămânalului „Timpul”. Ziariştii scriu că întreprinderea care a primit în concesiune Aeroportul Internaţional Chişinău pentru 49 de ani s-a angajat să modernizeze aeroportul şi să facă investiţii de 244,2 milioane de euro în această perioadă. Este citat vicepremierul Valeriu Lazăr dând asigurări că compania a îndeplinit toate condiţiile puse de Republica Moldova, la semnarea contractului de concesiune.
Cotidianul „Adevărul” a căutat să afle cum se văd de la Bruxelles declaraţiile lui Rogozin împotriva apropierii Chişinăului de UE şi îl citează pe Peter Stano, purtătorul de cuvânt al Comisarului European pentru Extindere Stefan Füle. „Acordul de asociere nu-i împiedică pe partenerii noştri să dezvolte relaţii constructive cu vecinii lor. Acordul nu va fi semnat în detrimentul relaţiilor dintre Moldova şi Rusia sau a altor vecini. Credem că acesta ar putea aduce beneficii tuturor părţilor. Acordul de Asociere va crea oportunităţi de dezvoltare economică, de care ar putea beneficia şi vecinii Republicii Moldova, precum şi cei din zona de liber schimb a CSI“, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Füle.
Spusele lui Rogozin au fost comentate în sfârşit şi de preşedintele Nicolae Timofti, aşa cum relatează agenţia de ştiri IPN.
„Oamenii nu trebuie să trăiască permanent sub presiunea ameninţărilor”, a declarat preşedintele Republicii Moldova. „Ceea ce declară un demnitar al altui stat îl priveşte. Noi avem un program de integrare europeană pe care îl vor realiza, indiferent de declaraţiile conducătorilor altui stat. Cetăţenii trebuie să aleagă conducătorii care vor acţiona astfel încât să nu depindem de o singură sursă energetică”, a mai spus dl. Timofti.
„A plecat Rogozin, vine Kiril. Ce va urma? Pierdem Vilniusul?”, se întreabă într-un sondaj reporterii săptămânalului de investigaţii „Ziarul de Gardă”. În opinia fostului ministru al securităţii, Tudor Botnaru, nici vizita lui Rogozin şi nici vizita patriarhului Kiril nu va mai schimba nimic. „Chişinăul a spus clar că va urma cursul politic exprimat de majoritatea populaţiei - integrarea europeană şi eu cred că lucrurile vor fi duse la bun sfârşit. /.../ Nu cred că ceea ce a declarat Rogozin este poziţia oficială a Rusiei. Sprijinul UE pentru R. Moldova e prea mare, ca Rusia să nu ţină cont de acest lucru”.