Criza siriană, Statele Unite și Israelul

Israelieni așteptînd în fața unui centru de distribuire a măștilor de gaz la Haifa

Israelul se teme că Siria și aliații ei, Iranul și mișcarea islamistă Hezbollah, vor ieși întărite din actuala criză.


Presedintele Obama a cerut Congresului American sa amine votul cu privire la o actiune militara in Siria, pentru a da o sansa solutiei diplomatice propusa de Rusia? Cum reactioneaza la aceasta decizie un aliat american, vecin cu Siria, Israelul? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Experti in relatii internationale se intreaba ce impact are decizia presedintelui Obama asupra Israelului. Fireste ca o Sirie fara arme chimice este o veste buna pentru Israel, una dintre tintele potentiale ale regimului sirian. Experti israelieni mai spun ca daca solutia propusa de Rusia reuseste, atunci se dovedeste ca amenintarea cu forta militara, pe care israelienii si-o doresc si-n cazul Iranului, da rezultate.

Dar, pe de alta parte, multi israelieni nu cred ca Bashar al-Assad este serios in intentia de a renunta la arsenalul sau de arme chimice. Ei se tem ca Siria lui Assad si aliatii sai, Iranul si miscarea islamista Hezbollah, vor iesi intarite din actuala criza si că ceea ce va dainui este impresia ca America ezita, atunci cind intelegeri internationale cu privire la arme de distrugere in masa sint inculcate flagrant. Cu alte cuvinte, iranienii nu s-ar mai teme de acum incolo de o amenintare militara americana dupa ce vor fi vazut pe rind Marea Britanie si Statele Unite ezitind sa actioneze.

Dan Gillerman, fost ambasador israelian la Natiunile Unite, crede ca mesajul actualei situatii indeamna Iranul sa continue programul nuclear militar. Experti americani cred că in Israel factiunea care sustine ca tara nu se are decit pe sine pentru a se apara cistiga teren. Pentru Israel, criza siriana nu este altceva decit o repetitie pentru ceea ce vad ca principala amenintare, Iranul inarmat nuclear.

„Lumea trebuie sa se asigure ca oricine foloseste arme de distrugere in masa plateste un pret greu”, a spus premierul Netanyahu. Referindu-se la garantiile oferite Israelului de Obama in alocutiunea sa, premierul a citat vorbele unui intelept evreu care a spus „Daca nu sint pentru mine insumi, cine va fi pentru mine?”.

Israelul nu stie daca Assad sau opozitia infiltrata de elemente extremiste reprezinta o varianta mai buna, dar indecizia presedintelui Obama a lasat un gust amar. Mai exista si temerea ca atit Siria cit si Iranul ar putea primi armament rusesc, ca parte a intelegerii negociate in prezent. Aceasta temere a fost intarita de o stire din Kommersant care a anuntat ca Moscova ar oferi rachete de lupta avansate S-300 Iranului si construieste un nou reactor nuclear in acea tara. Alti experti cred ca este naiv sa fie facuta o legatura intre reactia la evenimentele din Siria si Iran, asta pentru ca Iranul este considerat o amenintare globala, ceea ce nu este cazul cu Bashar al-Assad.