Gheorghe Cojocaru: „o realitatea complexă ce îşi are explicaţia mai curând în sfera politicului, decât în cea a economiei.”
Gheorghe Cojocaru: „După bomboanele ucrainene iată că a venit rândul produselor din Republica Moldova să se confrunte cu embargoul rusesc. Din nou, stoparea importului vinului moldovenesc este explicată de faimosul „Rospotrebnadzor”, în frunte cu Ghenadi Onişcenko, prin necorespunderea acestuia unor standarde de calitate. Realitatea este însă mult mai complexă şi îşi are explicaţia mai curând în sfera politicului, decât în cea a economiei.”
Europa Liberă: Opoziţia comunistă nu neagă acest lucru, dar încearcă să acrediteze o cauzalitate simplistă, acuzând autorităţile de vârf că, vezi Doamne, din cauza unor declaraţii anume la adresa Rusiei, aceasta ar fi impus embargoul. Oare aşa să fie?
Gheorghe Cojocaru: „Să amintim că pentru prima dată buldozerul rusesc a mers peste vinurile importate din Republica Moldova în 2006, exact în perioada în care comuniştii erau la putere. Cum explicau aceştia atunci măsurile punitive aplicate de Federaţia Rusă împotriva vinurilor moldoveneşti? Tot ca o urmare a declaraţiilor negândite ale puterii de la Chişinău?.. Evident că nu.
Embargoul de atunci a avut consecinţe grave pentru industria vinului, dar ulterior producătorii locali au revenit totuşi, mai puţin, este adevărat, dar au revenit totuşi pe piaţa rusă a vinurilor cu produse mult îmbunătăţite calitativ.
Şi, de această dată, nu declaraţiile autorităţilor au determinat impunerea embargoului. Autorităţile îl primeau mai ieri la Chişinău pe Patriarhul întregii Rusii, care, se pare, a rămas mulţumit de vizita sa aici ... Prin urmare, nu declaraţiile actualei guvernări, care nu excelează în gesturi negândite, ci cursul politic spre apropierea de Uniunea Europeană şi declinarea ofertei euroasiatice este cauza măsurilor discriminatorii luate împotriva produselor moldoveneşti de puterea de la Kremlin.”
Europa Liberă: Pe reţelele de socializare cineva se întreba dacă nu cumva Patriarhul Kiril o fi luat nişte vin pentru împărtăşanii. Dar vicepim-ministrul Valeriu Lazăr, care nu este doar un tehnocrat, spunea, într-un context anume, după vizita lui Dmitri Rogozin, la Chişinău şi Tiraspol, că adevărata bătălie pentru independenţa Republicii Moldova abia acum începe. Cum comentaţi dumneavoastră această declaraţie în condiţiile în care, iată, embargoul se pare că face parte din acest război?
Gheorghe Cojocaru: „Embargoul împotriva vinurilor sau ameninţările cu debranşarea gazului la iarnă sunt o grea încercare pentru actuala guvernare şi pentru societate, în ansamblu, după care ar putea urma şi alte măsuri cu caracter punitiv. Toate acestea nu constituie o surpriză nici pentru guvernarea de la Chişinău, nici pentru partenerii săi occidentali şi cred că aici este diferenţa în comparaţie cu perioada guvernării comuniste, când Rusia a recurs, pentru prima dată, la embargoul economic. Astăzi Republica Moldova este susţinută puternic pe plan internaţional şi acest lucru va încuraja, cu siguranţă, şi coeziunea, şi solidaritatea pe plan intern.”
Europa Liberă: Pe Facebook şi iar fac trimitere la această reţea de socializare, pentru că este cumva o hârtie de turnesol, a fost deja lansată o campanie de solidaritate publică şi de sprijinire a producătorilor de vinuri. Ce ziceţi despre această soluţie?
Gheorghe Cojocaru: „Lumea virtuală reacţionează imediat la nedreptăţile comise şi această campanie lansată pe internet, dar şi în Piaţa Naţională din centrul Chişinăului va lua, cu siguranţă, proporţii, în aceasta se vor include şi actorii politici, partenerii din exterior, fapt care nu va permite izolarea şi vulnerabilizarea în continuare a Republicii Moldova sau deturnarea cursului său politic european.”