Dibutilul ftalat, vinurile moldovenești, Rusia și societatea civilă din Moldova

Un reportaj de Alla Ceapai.



Joi, ministrul agriculturii Vasile Bumacov şi-a nuanţat poziţia față de restricţiile impuse de Federaţia Rusă la importul vinului moldovenesc spunând că nu e vorba despre un embargo. Atât ministrul agriculturii cât şi cel al economiei au spus că se caută acum soluţii atât pentru roada de struguri, cât şi pentru vinurile care urmau să fie exportate în Rusia. Subiectul a fost discutat joi de politicieni şi reprezentanţi ai societăţii civile la o dezbatere organizată de agenţia de presă Info Prim Neo la care a fost prezentă şi corespondenta noastră Alla Ceapai:

Pentru prima dată Ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov, a calificat astăzi drept presiuni politice din parte Rusiei restricţiile la importul vinului moldovenesc, dar nu consideră că ar fi vorba despre un embargo. Ministrul Bumacov a respins motivul invocat de serviciul sanitar rus precum că vinul ar conţine cantităţi inadmisibile de substanță nocivă, aşa-numitul DIBUTIL FTLALAT. Bumacov spune că lotul de vinuri a fost verificat în Republica Moldova şi că ar conţine această substanţă sub norma admisibilă de Federaţia Rusă:

„Problema nu este în verificare sau neverificare. Problema este că noi nu avem un act normativ semnat cu aceste structuri în care ar fi reglementat conţinutul acestei substanţe. Noi nu avem un act normativ fiindcă el nu se reglementează în UE. noi ne orientăm după concentraţia în apă. În apă se admite 0,2 în Federaţia Rusă şi 0,3 în UE.”

Prezentă la dezbatere, directoarea „Ziarului de Gardă”, Alina Radu, şi-a exprimat îndoiala ca toate vinurile de export ar fi de calitate. Jurnalista însă se întreabă ce se va întâmpla cu ţăranii care recoltează strugurii şi care nu poartă vina că din ei se produce uneori vin de proastă calitate:

„Responsabilitatea celui care se implică în acest proces şi celui care îşi asumă obligaţia de a face un produs de bun pentru export nu se răsfrânge doar asupra numelui ţării sau asupra business-ul lui personal. Se răsfrânge asupra acestui ţăran care rămâne nenorocit în acest an. El iarăşi rămâne cu nimic pentru că cineva i-a luat strugurii anul trecut şi încă, probabil, nu i-a plătit. Iar acum o să-i zică eu nu-ţi plătesc că nu am putut vinde vinul că e de vină Rospotrebnadzor-ul sau alt cineva.”

Faptul că urmare a embargoului păgubaşii vor fi în primul rând producătorii agricoli care recoltează struguri a recunoscut-o şi Ministrul Agriculturii. El a spus că se caută soluţii pentru ca aceşti producători să nu aibă de suferit, fără a da însă detalii relevante. Totodată, Ministrul Bumacov urmează să întreprindă o vizită la Moscova săptămâna viitoare pentru a remedia situaţia privind restricţiile la vin. Partea moldovenească are pregătit un set de măsuri concrete pentru partenerii ruşi a spus ministrul economiei Valeriu Lazăr:

„Noi vrem să propunem colegilor ruşi un sistem de interacţiune prin care noi, laboratoarele noastre, prin cerinţele înaintate de ei să le acredităm în sistemul lor. Din momentul ce un laborator acreditat de ei va emite un certificat el să fie recunoscut fie automat, fie prin verificări selective. Şi atunci noi ne asumăm toată responsabilitatea, dar să nu fie verificări sută la sută în cheltuieli duble pentru întreprinderi.”

Participanţi la dezbaterea găzduită de Agenţia de presă IPN au atras atenţia şi asupra unor posibile efecte pozitive ale acestui embargo. Bunăoară, deputatul democrat Adrian Candu a spus că producătorii de vin au acum oportunitatea să încerce accesul pe noi pieţe de desfacere, în special pe cea europeană. Iar jurnalista de investigaţie Alina Radu a calificat drept o clipă de glorie pentru Moldova care a ajuns în atenţia internaţională urmare a acestui embargo.