Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, în vizită la Chişinău şi Tiraspol.
Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Jean Claude Mignon, aflat în a treia sa vizită în Republica Moldova, şi-a exprimat opinia că Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană este „profitabil” nu numai pentru Republica Moldova şi UE, dar şi pentru toate ţările din regiune, implicit Rusia, se subînţelege, care tocmai a impus un nou embargo asupra importurilor de vinuri moldoveneşti, gest interpretat la Chişinău drept semn de nemulţumire în ajunul summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius. Mai multe de la Diana Răileanu:
Între altele, şi preşedintele APCE, Jean Claude Mignon, a regretat decizia Federaţiei Ruse de a interzice vinurile moldoveneşti, observând că prin acest embargou autorităţile de la Moscova îşi lipsesc populaţia de produse „foarte importante”.
Vorbind despre la Summitul de la Vilnius, din această toamnă, la care Republica Moldova urmează să parafeze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, dl Mignon, şi-a exprimat speranţa că documentul va fi şi semnat în următoarele şase luni.
Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a vorbit în termeni laudativi despre actuala guvernare, însă a trecut în revistă şi restanţele autorităţilor la capitolul respectarea drepturilor omului sau combaterea corupţiei:
Astăzi, preşedintele APCE a avut întâlniri cu şefii fracţiunilor parlamentare, inclusiv cu liderul opoziţiei comuniste. Jean Claude Mignon a observat că Vladimir Voronin, spre deosebire de reprezentanţii altor partide, nu ar fi un apărător înflăcărat al vectorului proeuropean al Republicii Moldova.
Într-o declaraţie de presă a PCRM, emisă după întâlnirea dintre Vladimir Voronin şi Jean Claude Mignon, liderul comunist a cerut monitorizarea în continuare a Republicii Moldova de către Consiliul Europei, sugerând că astfel se va garanta stabilitatea în ţară.
Mâine, Jean Claude Mignon va merge la Tiraspol unde are programată o întâlnire cu Evghenii Şevciuck şi aşa numitul speaker din regiune, Mihai Burla. Discuţiile, a precizat preşedintele APCE, se vor axa în special pe încurajarea dialogului între Chişinău şi Tiraspol:
Republica Moldova se află sub monitorizarea Consiliului Europei din 1995. În repetate rânduri autorităţile de la Chişinău au cerut să fie scoase de sub supravegherea instituţiei de la Strasbourg, însă rezultate modeste înregistrate au fost mai puţin.
Potrivit Preşedintelui APCE, Comisia de monitorizare a Consiliului Europei elaborează un raport despre progresele şi reformele înregistrate de Republica Moldova, care va fi prezentat la începutul lunii octombrie.