Bulgaria: Președintele Plevneliev în dialog cu cetățenii

„Există patru surse pentru îmbogățirea oligarhiei – banii din buget, licitațiile publice, privatizarea și sectorul gri.”


Răspunzând acuzațiilor de partizanat în criza politică care a urmat alegerile anticipate de la 12 mai, președintele Rosen Plevneliev a inițiat un dialog cu cetățenii.

Șeful statului s-a întâlnit cu 230 de reprezentanți ai protestatarilor antiguvernamentali și ai susținătorilor guvernuluii. La reuniune au participat și mulți ambasadori europeni.

În cuvântarea rostită în deschiderea reuniunii Plevneliev a spus:

„Există patru surse pentru îmbogâțirea oligarhiei – banii din buget, licitațiile publice, privatizarea și sectorul gri. Măsurile de combatere a oligarhiei se află în aceste 4 puncte. Avem nevoie de răspunsurile la următoarele întrebări - unde sunt banii publici? cine controlează procesul licitațiilor publice? Există sau nu contrabandă? Cum se fură TVA.”

Protestele civice și dezbaterile inițiate de vicepreședinta Comisiei Europene Viviane Reding au scos la suprafață probleme identice. Cetățenii au spus răspicat – corupție, mafie, monopoluri, oligarhi, medii dependente, justiție ineficace.

Plevneliev a constatat că în momentul de fața există două Bulgarii – una este cea a întreprinzătorilor care nu au nevoie de banii publici, cealaltă – a acelora care reușesc cu ajutorul pilelor și mitei.

Prima Bulgarie este cea a oamenilor care cred în orientarea europeană, cea de a doua – a oamenilor care inaugurează monumente ale dictatorului comunist Jivkov și consideră investitorii europeni colonialiști.

Criticând într-un mod indirect guvernul Oreșearski, Plevneliev a declarat: „Nu avem nevoie de experimente economice, ci de măsurile cerute de cetățeni.”

Fiecare din participanții la prima reuniune a avut la dispoziție 2 minute pentru a-și expune poziția sau a formula întrebări.

În următoarele săptămâni vor urma alte două reuniunii cu reprezentanți ai societății civile dedicate libertății de exprimare și reformei în justiție.

Cele 3 reuniuni sunt privite drept o continuare a dezbaterilor organizate la Sofia de vicepreședinta Comisiei europene Viviane Reding în cadrul Anului european al cetățenilor.

De peste 100 de zile în centrul capitalei bulgare au loc demonstrații ale opozanților guvernului Oreșearski.

Susținătorii guvernului care organizează contra-manifestații, au strîns între timp peste 700.000 de semnături în sprijinul acestuia și peste 150.000 pe o petiție prin care cer demisia președintelui Plevneliev.