In vino veritas!

Victor Koroli

Jurnalul săptămânii la Europa Liberă cu Victor Koroli.

Victor Koroli: Nascut la 11 iunie 1970 in satul Balatina (r-nul Glodeni). Absolvent al Facultatilor de Istorie si Drept a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi. Director Executiv, Alianta INFONET. Managerul Proiectului „Remitentele Dezvolta Comunitatile in Moldova", Hilfswerk Austria in Moldova.

Luni

Urmăresc ştirile pe diagonală:
„Războiul vinului” şi consecinţele embargoului declanşat de ruşi face ca la rampă să iasă alţi şi alţi actori - un deputat din Duma de stat propune: Federația Rusă trebuie să introducă cu Republica Moldova (cu excepția Transnistriei) un regim cât mai dur de vize!” - Un mesaj care are drept scop să-i implice emoţional în acest război pe cei slabi de fire. Realitatea este însă alta - In vino veritas! Chiar dacă parafrazînd sensul inițial al acestui proverb latin, tot ar trebui să spunem: „În vin (este) adevărul”. Calitatea vinului trebuie probată în diferite oraşe şi state ale lumii. Mediatizarea creativă a rezultatelor expertizei ar putea contribui la o campanie de promovare inteligentă și de succes a producătorilor de vinuri din Moldova.

Citesc un comentariu despre calitatea proastă de asfaltare a drumurilor într-o terță țară. În fața ochilor văd porțiunea de drum Peresecina-Orhei, pe care am avut ocazia să călătoresc de 2-3 ori pe săptămînă în ultimele luni.

Concluzia personală care s-a format în această perioadă: compania italiană nu știe să construiască drumuri și nu cred că vor reuși să finalizeze lucrările nici anul acesta.

Pe un site sportiv observ în treacăt „războiul comentariilor” microbiștilor a două echipe mari de fotbal. Războiul a devenit un scop în sine - uneori oamenii sunt atît de concentrați pe succesul/insuccesul actorilor din jur că uită să-și trăiască propria legendă.

Discut cu un fermier. Livada este doldora de mere. Este presat de timp, condiţii atmosferice şi de faptul că… nu are cu cine culege roada, deşi oferă un preț competitiv. Circumstanţele sunt de aşa natură că fermierul riscă să piardă investiţiile şi să năruie speranţele concitadinilor săi, care depind de succesul afacerii lui. Cu cîteva zile înainte discutasem cu un director de şcoală profesională. Îmi povestea despre acele interdicţii şi limite impuse de intervenția nesigură a statului. Copiii se alimentează prost, condiţiile de trai şi studiu sunt discutabile. Poate sunt subiectiv, dar cred că aici este un loc unde se întîlnesc oportunităţile şi cererea. Este clar că este ceva putred în Danemarca (cităm Moldova)... Atunci cînd regulile devin un obstacol în dezvoltare, ele urmează a fi modificate.

Unul dintre copii mă întreabă:
- Taticu, altadată noi am avut ieşire la mare?
- Da. Doar că un tiran ne-a luat marea şi a dăruit-o altei ţări…
- Am să mă duc să cer şi să aduc marea înapoi...

Marţi

Plouă… Îmi place ploaia. De obicei, este un timp pentru a contempla natura şi a medita.

Acum însa, observ, pentru fermieri este un timp care le provoacă griji suplimentare - nu pot intra în cîmp cu tehnica pentru a colecta culturile de toamnă. Agricultura în Republica Moldova este foarte vulnerabilă - depinde foarte mult de condiţiile meteo şi de numeroşii dealeri care jonglează cu preţurile, întotdeauna în detrimentul omului care prelucrează pămîntul. Cum ar putea fi schimbate lucrurile în cea de a doua situaţie? Posibil, prin semnarea unor contracte pentru unu sau doi ani înainte care ar oferi o viziune pentru dezvoltarea agriculturii, o stabilitate şi siguranţa multaşteptata de toţi, mai puţin de dealeri.

ora 10.00 - lansam în cadrul unei conferinţe de presă un raport de cercetare sociologică despre influenţa migraţiei asupra dezvoltării comunităţii. Am două mari aşteptări de la acest eveniment:
- presa, în special, „TV-unile de scandal”, să nu distorsioneze mesajul,
- să avem o abordare complexă şi profesionistă a fenomenului.
Pentru prima situaţie de risc avem o soluţie - considerăm că orice organizaţie serioasă trebuie să-şi dezvolte propriile “canale de comunicare”, în special, in mediul on-line. Pregătesc materialele foto, video, power point pentru publicare pe pagina web şi în social media. Astfel, decid care este forma şi conţinutul mesajului pe care vreau să-l transmit în exterior.

Filmăm un material promoțional şi discutăm ultimele detalii ale cursul de e-learning pentru funcţionarii electorali.

Pregătim actele pentru utilajul apicol. Un beneficiar al proiectului nostru va participa săptămîna viitoarea la congresul mondial al apicultorilor de la Kiev.

O rudă este internată în spital în stare critică. Se solicită o donaţie de sînge din partea a 4 persoane. Foarte rapid cîtiva oamenii se oferă pentru aceasta. Sunt surprins şi emoţionat. Sentimentul de solidaritate într-o astfel de situație este de nepreţuit.

Pe de altă parte, rămîn consternat la declaraţia medicului precum că transfuzia de plasmă se va face doar după ce va fi confirmată de facto donaţia.
- Şi dacă pacientul are nevoie urgent de transfuzie şi aceasta-i poate salva viaţa?
- Nu ştiu nimic, aceasta-i procedura!
Abia mai tîrziu, după ce discut telefonic cu cei de la centrul de transfuzie a sîngelui, îmi dau seama că este un şantaj la limită. Nu l-am citit pe Hippocrates, dar, în condiţiile în care un grup de deputaţi vin cu o iniţiativă ca imnul de stat să fie intonat săptămînal în şcoli, cred că un simplu ministru ar avea obligaţia morală să propună în breasla sa citirea periodică şi publică a jurămîntului hippocratian…

Revin de la spital. Încă 2-3 ore pregătesc şi postez pe site mai multe materiale despre activităţile recente din proiecte. 2.45 - stingerea… Mîine este o nouă zi.

Miercuri

Donaţia de sînge - mulțumesc oamenilor care sunt alături de noi. În viaţă sunt lucruri care rămîn incrustate în amintire şi inimă….

Seara particip la o dezbatere publică organizată în parteneriat pe tema Poţi să deschizi o afacere în RM fiind tînăr? În sală sunt foarte mulţi tineri. Ei s-au născut deja după destrămarea Uniunii Sovietice şi ei nu ştiu ce este „sclavia ideologică”. Dar prezenţa unor stereotipuri în gîndirea lor, probabil copiate de la maturi, reflectă faptul că încă societatea noastră urmează să finalizeze parcursul lung al drumului biblic pentru a se elibera de robie.

Seara mă grăbesc acasă. Trebuie sa ajung la o intersecţie anume pentru a întîlni familia. Timpul pe care-l avem la dispoziţie este limitat. La doar 2-3 cartiere de locul convenit este un ambuteiaj enorm. Şi acesta este cauzat de faptul că, pe un drum care are 4 benzi de circulaţie, cineva şi-au parcat nepermis maşinile pe o parte şi alta a drumului. Propun o soluţie foarte simplă şi eficientă - serviciile specializate să ridice aceste maşini şi să le parcheze în afara oraşului. Bineînteles, din contul şoferilor. Care își vor putea ridica maşina doar după ce achită costurile şi amenda, iar dacă n-o face într-o perioada stabilită, în faţa sumei se mai adaugă o cifră. Vă asigur - este cel mai bun leac împotriva iresponsabilităţii şi cea mai scurtă cale de civilizare urbană.

Timpul este o resursă. Poţi alege să discuţi o idee, să pactici un joc, să comunici sau să citeşti o carte împreună cu copiii. Este alegerea ta. Dar nu poţi alege să stai în ambuteiaj deoarece un şofer iresponsabil înțelege eronat noţiunea de libertate. Accept orice tip de manifestare de libertate din partea oricui, dar ea se opreşte acolo, unde pune sub semnul întrebării libertatea altcuiva.

Joi

Dimineaţa fetiţa de 8 ani ne declară „ultimativ”, soţiei şi mie, că ea își doreşte o surioară! Apoi ne sugerează că am putea s-o găsim şi s-o „cumpărăm” la magazin sau la mămica în burtică...

În oficiu redactez rapid anunţul de selectarea a participanţilor la cursurile de instruire la distanţă şi-l expediez donatorului spre aprobare, apoi pregătesc donaţia de carte pentru universitate şi pentru partenerii pe care îi vom întîlni la nord.

Luam maşina spre Bălţi. De cîteva săptămîni ne-am propus să organizăm la Chişinău un Open Space, dar din cauza programului supraîncarcat, idea este amînată de cîteva ori, fiind decisi să-l organizăm în octombrie. Între timp am primit o invitaţie să moderez un atelier Open Space pe tema „Oportunităţi pentru dezvoltare”. Evenimentul se organizează în cadrul Săptămînii Educaţiei Adulţilor în Moldova. Accept cu plăcere invitaţia şi la universitate întîlnesc mai mulţi cunoscuţi din zona de nord a republicii. Este un atelier la care participă aproximativ 100 de oameni. Si, deşi tehnologia dată nu este cunoscută în regiune, activitatea de bucură de un real succes şi constituie un excelent exerciţiu intelectual.

În pauză discutăm cîteva idei de instruire la distanţă care pot fi implementate în perioada următoare cu resurse limitate şi cu un impact major.

După atelier avem o întîlnire într-o organizaţie care ne-a căutat în urma publicaţiei apărute în hebdomadarul economic de săptămîna trecută. Prezentăm domeniile de interes şi schiţăm împreună cîteva idei cu un potenţial partener de dezvoltare şi înţelegem că se înfiripează o colaborare durabilă.

La revenire, împreună cu colegul, reuşim să schiţăm un plan de acţiuni pentru următoarele luni. Unul foarte creativ, plin de surprize şi inovaţii.
Cîndva, acum 8-9 ani în urmă, scriindu-mi o scrisoare din viitor în trecut şi povestindu-mi ce fac, menţionam că lucrez în domeniul ideilor şi contribui la proiecţia viitorului. Cu timpul ajungi să constaţi că noi suntem ceea ce gîndim.
Iar satisfacţia lucrului împlinit vine să întregească o zi frumoasă.

Conform Constituției Statelor Unite discursul senatorilor nu poate fi întrerupt indiferent cât ar dura. Senatorul american Ted Cruz a vorbit neîntrerupt timp de 21 de ore în Congres. Către miezul nopții, el a citit o poveste pentru cele două fiice ale sale, care îl urmăreau la televizor.

Vineri

Organizăm la Orhei un atelier de instruire pe tema raportării electronice pentru agenţii economici.

Deşi sunt încă multe restanţe şi idei în standby, sfîrşitul de săptămînă oferă mai mult timp pentru familie. În sfîrşit putem să mergem cu copiii la bibliotecă şi fiecare își poate alege singur o carte, pentru lecturi individuale sau colective. Se înfiripează o tradiţie, care sperăm, ca şi părinţi, să crească într-o pasiune şi dragoste de carte.

Se încheie o săptămînă plină şi reuşită şi încă o dată mă conving că ideiile şe materializează şi lucrurile rele se întâmplă atunci cînd oamenii buni aleg să nu facă nimic…

Ne dorim nouă şi tuturor radioascultătorilor un week-end frumos.