Ce șanse are un român, fără bani şi relaţii, care plătește asigurări medicale dar care nu are relații și bani să facă un transplant în condiții de urgență?
Nu este deocamdată prea clar în ce măsură listele de așteptare pentru transplantul de organe se respectă sau nu în România, pentru că nu există un sistem serios de control în acest sens. Există, însă, suspiciuni ca actorul de comedie Alexandru Arșinel, 74 de ani, ar fi fost luat în fața altor pacienți care așteptau de ani de zile un transplant de rinichi. Suspiciunea este alimentată de felul în care funcționează sistemul medical românesc în care sunt salvați cei care au noroc, cei care reușesc să ajungă printr-o rețea de cunoștințe la medicul de care au nevoie și cei care au suficiente resurse financiare pentru a da șpagă așteptată de cadrele medicale, indiferent unde se află acestea pe scara profesională.
Actorul i-a atacat dur pe cei care l-au criticat că a acceptat să profite de notorietatea sa pentru a obține un rinichi în defavoarea copiilor și tinerilor care se află pe lista de așteptare de ani de zile. „Ieși afară javră ordinară” - i-a spus Alexandru Arșinel președintelui Asociației pentru Solidaritate și Empatie, care a depus o plângere penală la adresa Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj, cerând justiției să lămurească dacă s-au respectat regulile și criteriile de transplant de rinichi în cazul actorului. La fel de nervos i-a răspuns Alexandru Arșinel și mai tânărului său coleg de breaslă Mihai Bendeac (30 de ani), care într-o scrisoare publică îl acuză că a profitat mereu de gloria obținută în perioada comunistă, când apărea în cele două ore de program zilnic și că în ultimii 20 de ani a făcut parte din categoria celor care îi dădeau la o parte pe actorii nou veniți.
Președintele Asociației pentru Solidaritate și Empatie, Emanuel Ungureanu, a vorbit despre necesitatea unei „transparențe reale” în transplanturi și a amintit că tocmai a trecut un an de la decesul studentei Adina Bleotu, care a așteptat șapte ani să facă un transplant, care nu a mai avut loc, deși tatăl ei era gata să-i ofere rinichiul de care avea nevoie. Profesorul Mihai Lucan, șeful clinicii unde a avut loc transplantul de rinichi al actorului, a explicat că Alexandru Arșinel se afla pe lista de așteptare de trei luni și că în acest caz a primat criteriul compatibilității.
Nu vârsta cunoscutului actor de revistă intră în discuție, ci felul în care el pare să fi profitat de poziția sa socială în detrimentul altora. Ce șanse are un român care plătește asigurări medicale dar care nu are relații și bani să facă un transplant în condiții de urgență? Foarte mici.
Un transplant de rinichi în România costă 20.000 de euro și în general este finanțat de la bugetul de stat, dar oricum prețul este mult mai mic decât în Occident unde variază între 80 și 100 de mii de euro. În prima parte a acestui an România conducea în topul transplanturilor din Europa cu 60 de donatori în primele trei luni, când au fost făcute 120 de transplanturi de rinichi și 53 de ficat.
Deși au fost puse la punct procedeele de transplant, iar numărul donatorilor este în creștere, nu există încă suficiente pârghii de control pentru verificarea felului în care funcționează listele de așteptare, în condițiile în care moralitatea medicilor români nu mai este demult un criteriu de bază al acestei meseriei.