Consiliul Europei a deschis Moldovei calea spre etapa de post-monitorizare

Hemiciclu, sala de şedinţe a APCE de la Strasbourg

Opinii pe marginea rezoluţiei APCE ale şefilor delegaţiilor de la Chişinău şi Bucureşti, Liliana Palihovici şi Ionuţ Stroe.

Dupa o dezbatere aprinsa, caracterizata printr-o mobilizare exemplara a majoritatii deputatilor in sprijinul amendamentelor propuse de delegatiile romana si moldoveneasca, Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei a decis, prin vot, aseara tarziu, adoptarea unei rezolutii care recomanda continuarea monitorizarii Republicii Moldova cu mentiunea posibilitatii trecerii in etapa de post-monitorizare, in cazul in care reformele impuse de Consiliul Europei vor fi aplicate. Surse APCE ne-au declarat ca orizontul de timp ar putea sa nu depaseasca trei ani.

Intr-o atmosfera favorabila drumului european al Republicii Moldova, singurele voci care au cerut continuarea monitorizarii, ca si organizarea unui referendum prin care populatia sa decida directia politica catre care ar trebui sa se indrepte tara (n.a. UE sau Uniunea Euroasiatica propusa de Rusia) au fost cele ale deputatilor comunisti de la Chisinau.

Prin documentul adoptata miercuri seara la Strasbourg, document intocmit de raportorii Lise Christoffersen (Norvegia, Grupul Socialist) si Piotr Wach (Polonia, Grupul Partidului Popular European si Crestin Democrat), Adunarea Parlamentara recunoaste progresul inregistrat de Republica Moldova in atingerea standardelor Consiliului Europei, insa admite ca exista inca serioase carente care trebuie remediate: reforma justitiei, reforma sistemului electoral, combaterea coruptiei etc. Parlamentarii au solicitat „promovarea unei culturi politice care sa impuna separarea puterilor in stat, respectul pentru echilibrul si verificarea reciproca a puterilor in stat si depolitizarea institutiilor publice si a politiei."

Mai multe despre rezolutia votata miercuri seara de APCE in interviul realizat de corespondenta Europei Libere la Strasbourg, Iolanda Badilita, cu Liliana Palihovici, sefa delegatiei Republicii Moldova la APCE si omologul sau român, Ionut Stroe.

Europa Libera: Cum apreciati rezultatul acestei seri si cum va explicati ca raportul de monitorizare al Moldovei, o tara atat de mica, a suscitat atata interes si a provocat o dezbatere atat de aprinsa in plen?

Liliana Palihovici

Liliana Palihovici: „Eu cred ca in ultimii ani Republica Moldova a pus teme fierbinti pe agenda europeana. Iar aceasta pleaca de la ceea ce se face in tara: reformele incepute, de la intensitatea si viteza cu care incercam sa schimbam tara, sa consolidam statul de drept. Sigur, nu toata lumea este fericita in tara. Insa noi, cei care guvernam, facem tot ce ne sta in putinta pentru ca Republica Moldova sa devina cat mai curand membru al Uniunii Europene, sa devina un stat prosper si sa dispara din lista celor mai sarace tari din Europa.”

Europa Libera: Dle Ionut Stroe, este Romania cel mai important sustinator al Republicii Moldova si al aspiratiilor sale europene?

Ionut Stroe: „Cu siguranta! Iar astazi am mai demonstrat inca o data, daca mai era nevoie, ca suntem alaturi de fratii nostri moldoveni. Incercam sa netezim si sa sprijinim parcursul lor european, unul care, speram noi, va fi confirmat in urmatorii ani. Consiliul Europei a validat astazi faptul ca evolutia Moldovei este pozitiva si ca in curand vom intra in etapa de post-monitorizare a Moldovei.”

Liliana Palihovici: „Vreau sa multumesc cu aceasta ocazie delegatiei Romaniei pentru sustinerea pe care ne-au oferit-o, pentru ca au luptat alaturi de noi pentru a convnge Adunarea Parlamentara ca aceste amendamente trebuie votate. Avem o rezolutie care vine cu o conditie care ne face sa muncim si mai mult asupra reformelor: justitia, imbunatatirea sistemului electoral, registrului elecotral.”

Europa Libera: In termeni practici, cum se traduce aceasta „colaborare" dintre delegatia Romaniei si cea a Moldovei in acest dosar?

Ionuţ Stroe

Ionut Stroe: „Cu ceva vreme in urma ne-am intalnit si am analizat posibilitatea de a genera o dezbatere aici, la APCE, am elaborat amendamente comune si puncte de vedere comune, am incercat sa ne sincronizam pasii si sa convingem cat mai multi membri APCE de bunele intentii ale Moldovei de a se achita de angajamentele si obligatiile sale fata de CoE.”

Europa Libera: Ce urmeaza acum?

Liliana Palihovici: „Urmeaza o munca si mai asidua. Noi ne dorim ca Republica Moldova sa treaca in etapa de post-monitorizare pentru ca merita. In aceasta toamna Parlamentul Moldovei va vota un pachet de legi privind reforma procuraturii generale, apoi vom continua reforma justitiei si a cadrului electoral pentru a pregati cum se cuvine alegerile din 2014.”

Europa Libera: As incheia cu o privire spre viitor. Noiembrie, Summitul de la Vilnius. Cum va sprijini Romania la Vilnius Republica Moldova? Ce s-a intamplat azi la Strasbourg, este un punct castigat de R. Moldova in drumul sau catre Vilnius?

Ionut Stroe: „Cu siguranta. Este un semnal pozitiv pe care o institutie europeana de maxim prestigiu si de pondere in zona deciziilor, cum este CoE, il da in legatura cu viitorul pe termen scurt si lung al R. Moldova. Cu siguranta că acest raport, care s-a adoptat la APCE, va influenta in sens pozitiv parafarea, la Vilnius, a celor doua tratate - cel de liber schimb si cel de asociere.”