Este surprinzătoare coalizarea actualului prim-ministru, Victor Ponta, cu subordonatul său acuzat de fraudarea referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu.
În România a avut loc ieri o rară demonstrație de stradă în favoarea independenței justiției, venită după demiterea, considerată de mulți abuzivă, a unor procurori anticorupție.
„Ponta nu uita, justiția nu e a ta!” a fost unul dintre sloganurile celor care au manifestat în fața Direcției Naționale Anticorupție și care s-au mobilizat prin intermediul rețelelor virtuale de socializare. Este primul protest de apărare a independenței Justiției, care are loc în stradă, după ce premierul român, Victor Ponta a întrebat retoric într-o intervenție televizată „de ce trebuie să-i ținem pe toți (procurorii) băsiști” în funcții. Șeful guvernului de la București sugera în acest fel că el poate decide dacă un procuror șef poate sau nu să rămână în funcție. Era vorba despre hotărârea procurorului general de a-i înlocui pe Lucian Papici, șef la Secția I a Direcției Naționale Anticorupție și a adjunctei acestuia, Mariana Alexandru, care fuseseră delegați cu doar o săptămână înainte în aceste funcții.
Cei doi au fost înlocuiți după ce au încheiat dosarul vicepremierului socialist Liviu Dragnea cu propunerea de trimitere în judecată pentru că și-ar fi folosit autoritatea și influența pentru a obține prin orice mijloace o prezență de 60 la sută la scrutinul de demitere a președintelui Traian Băsescu din vara trecută. Dosarul a fost înaintat Codruței Kovesi, șefa Direcției Naționale Anticorupție, care astăzi l-a trimis mai departe Înaltei Curți de Casație și Justiție. Premierul Victor Ponta a declarat deja că ar fi vorba despre „un dosar politic” și că nu ar exista niciun fel de probe. Dar procurorii anticorupție i-au acuzat în același caz și pe 50 de președinți și membri ai unor secții de votare din județele Teleorman, Vrancea și Gorj pentru fals în documente, fiindcă au introdus în urne buletine de vot suplimentare, care nu proveneau de la alegători.
Vicepremierul român Liviu Dragnea spune că este nevinovat și este susținut de PSD, partid pe care îl controlează din funcția de președinte executiv, declarația primului ministru, însă, că dosarul lui Dragnea „este politic” poate fi interpretată ca o presiune asupra Justiției.
Când era în Opoziție, Victor Ponta, ca șef al socialiștilor români putea face astfel de aprecieri, dar acum recidivează: după ce i-a catalogat pe procurorii aticorupție ca fiind „băsiști”, acum continuă cu etichetările, încercând să-i intimideze. În fond, deja și-a arătat puterea prin modificările făcute la Direcția Națională Anticorupție de către procurorul general al României, Tiberiu Nițu, prieten din facultate al premierului Victor Ponta. În acest fel doi dintre cei mai eficienți procurori anticorupție din România au fost eliminați de la conducerea Direcției, fără respectarea protocoalelor legale: fără ca procuroarea-șefă anticorupție să fi fost anunțată și fără să fi existat vre-un motiv pentru schimbările făcute.
Manifestarea de susținere a procurorilor anticorupție a avut loc pe fondul creșterii încrederii românilor în DNA: 47 la sută în luna august, față de 44 de procente în luna martie. Protestul se adaugă mitingurilor succesive împotriva exploatării aurului de la Roșia Montana, care se transformă de la o duminică la alta în proteste anti-sistem. Intervenția premierului în Justiție completează în acest fel celelalte nemulțumiri ale românilor și ar putea accentua criticile cancelariilor occidentale, care l-au tras deja de mânecă pe Victor Ponta pentru schimbările de la DNA. Ce câștigă însă premierul român din imixtiunea în treburile Justiției? Eventual doar liniștea baronilor din partid, în detrimentul simpatiei populare, fiindcă după cum s-a văzut și în cazul fostului premier socialist, Adrian Năstase, care și-a ispășit condamnarea de corupție în închisoare, electoratul autohton nu empatizează cu politicienii inculpați. Din acest punct de vedere e surprinzătoare coalizarea actualului prim-ministru, Victor Ponta cu subordonatul său acuzat de fraudarea referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu, deși pe de altă parte, face parte din tradiția socialiștilor români să se apere tovărășește unii pe ceilalți, indiferent de faptele pentru care sunt incriminați.