De ce merge Ponta la Washington?

Casa albă de la Washington

Statele Unite caută un interlocutor la București, fiindcă România va rămâne în continuare un cap de pod la Marea Neagră chiar și după retragerea trupelor americane din Afganistan.

Premierul român Victor Ponta încearcă să-i convingă pe liderii americani că merită încrederea lor. Aceasta este principala miză a vizitei sale în Statele Unite. Indiferent dacă Victor Ponta își dorește să rămână în fruntea guvernului sau dacă va candida anul viitor la președinția țării, susținerea Washingtonului este esențială pentru politicianul de 41 de ani, care conduce cel mai mare partid din România. În aceeași măsură o opoziție oficială a americanilor la guvernarea sa îi poate fi fatală. Este vorba despre influența Statelor Unite în rândul opiniei publice românești, dar și despre sensibilitatea unor instituții autohtone de forță, care au fost reformate și remodelate cu sprijinul americanilor. Premierul român este deocamdată cel mai bine plasat dintre noii lideri politici de la București, iar reprezentanții Statelor Unite văd în el viitorul lider al țării, câtă vreme Victor Ponta nu are un concurent real. Liderul liberalilor Crin Antonescu s-a descalificat din cursa încrederii occidentale anul trecut când a jucat rolul de președinte interimar, în perioada suspendării lui Traian Băsescu. Atâta vreme cât în zona dreaptă a spectrului politic nu apare un candidat de calibru, care să se poată bate de la egal la egal cu Victor Ponta, actualul premier rămâne preferatul, chiar dacă a produs destule dezamăgiri în rândul diplomaților americani acreditați la București. Principala lui calitate este orientarea clară pro-vest, iar defectul său cel mai mare este că nu-și ține promisiunile. Încercările lui Ponta de intervenție în Justiției i-au făcut, de pildă, pe oficialii americani să reacționeze cu nervozitate. Promisiunea premierului român de a menține independența justiției și de a nu se amesteca în treburile Direcției Naționale Anticorupție au fost încălcate de premierul român, pentru a le demonstra colegilor săi de partid că rămâne aliatul lor.

Victor Ponta

Nodul de legătură al americanilor în această regiune este de aproape 10 ani Traian Băsescu, dar președintele român își va încheia mandatul la finele anului viitor. Statele Unite caută deci un interlocutor la București, fiindcă România va rămâne în continuare un cap de pod la Marea Neagră chiar și după retragerea trupelor americane din Afganistan. Cu unele ajustări, Victor Ponta ar putea fi omul potrivit, cred liderii de la Washington, de aceea i-au organizat o vizită în care se va întâlni cu vicepreședintele Joe Biden. Victor Ponta a declarat că “au trecut anii în care se povestea că președintele român se decide la Washington” și a dat ca exemplu prezența lui Adrian Năstase în capitala americană în 2004. Premierul român de atunci a fost la Washington pentru a participa la ceremonia de aderare la NATO, dar apoi și-a folosit fotografiile în care dă mâna cu președintele Statelor Unite în campania electorală pentru președinție, unde a pierdut în fața actualului președinte român.

Acum doi ani Traian Băsescu a fost primit de Barak Obama, în vizita în care fost semnat acordul privind instalarea scutului antirachetă în sudul României, în cea de-a doua bază militară americană de pe teritoriul țării. De data aceasta primirea premierului român la Washington nu are un scop precis și este mai degrabă de tatonare, deși se va lua în discuție și chestiunea presantă a retragerii militarilor americani din Afganistan și plecarea lor spre casă de la baza americană de lângă Constanța. Deja ministrul român al Apărării a stabilit unele amănunte cu omologul său american, la sfârșitul săptămânii trecute când a fost primit la Pentagon cu onoruri militare. În acest fel îi sunt recunoscute României meritele pentru contribuția pe care a avut-o fronturile din Orientul Mijlociu.

Premierul român și-a început astăzi vizita în Statele Unite prin întâlniri cu ministrul american al Energiei și cu reprezentanții companiilor Motorola, ExxonMobile, Chevron și IBM. Victor Ponta a declarat înainte să plece că obiectivul vizitei sale este „reafirmarea parteneriatului strategic, politic și militar” și întâlniri cu acei congresmeni de care depinde modificarea legislației care ar putea permite în viitor includerea României în programul Viza Waiver, care le-ar da voie cetățenilor români să călătorească în Statele Unite în scopuri turistice fără viză.