Alegerile din Cehia - ofensiva comuniştilor

Lucrare de David Černý, despre care artistul spune că e o reacție la actuala situație politică din Cehia și la alegerile din 25-26 octombrie, la fel ca locul unde e amplasată, arătînd spre Castelul din Praga, unde se află reședința prezidențială.

Jiří Pehe: discursul anticomunist a fost ruinat de guvernul precedent.


Vineri și sîmbătă, în Cehia au loc noi alegeri generale anticipate, iar Partidul comunist - unul din puţinele partide comuniste nereformate din Europa centrală - este în ofensivă. Nu atât pentru oferta electorală pe care o face, cât pentru faptul că din ce în ce mai mulţi cehi sunt dezamăgiţi de prestaţia celorlalte partide parlamentare. Şi în căutarea de alternative. Mai multe, din Praga, de la Ileana Giurchescu.

În Cehia lui Vaclav Havel şi a Revoluţiei de catifea, un recent sondaj de opinie sugerează că o treime din electorat crede că viaţa era mai bună în timpul comunismului. E expresia unei profunde dezamăgiri, după peste 20 de ani de tranziţie. Şi rezultatul a nenumărate scandaluri de corupţie, care au subminat mai ales încrederea în partidele de centru dreapta. Aşa că în ajunul alegerilor generale anticipare, aceleaşi sondaje de opinie indică revenirea în forţă a Partidului comunist, nereformat, pe scena naţională.

Social-democraţii de centru-stânga ar putea ieşi partidul cel mai puternic, cu numai 22% din voturi, urmat de comunişti, cu aproximativ 17%. Liderul social-democrat Bohuslav Sobotka exclude orice alianţă la guvernare cu Partidul comunist, dar nu şi posibilitatea de a forma, după alegeri, un guvern minoritar, tolerat de comunişti.

Imagini din campania electorală pentru alegerile anticipate din Cehia


Jiří Pehe, directorul filialei din Praga a Universităţii din New York şi fost consilier al preşedintelui Vaclav Havel, crede că discursul anticomunist a fost ruinat de guvernul precedent, condus de Petr Nečas. Acesta a reuşit să devină atât de nepopular, continuă Pehe, încât până şi votanţi anticomunişti şi-au zis că nimeni nu poate fi mai rău decât Nečas… nici măcar comuniştii.

Desigur, este greu de înţeles cum Partidul comunist ar putea recuceri o parte din influenţa pe care o avea până în 1989, într-o ţară cum e Cehia - ţara Revoluţiei de catifea şi a lui Vaclav Havel. Numai că şi fostul preşedinte, înainte de a muri în 2011, avertiza că dezamăgirea oamenilor se va întoarce ca un bumerang împotriva politicienilor tranziţiei.

Vladimir Broz, rapper cunoscut sub numele de „Vladimir 518”, este nu numai îngrijorat de perspectiva revenirii comuniştilor. S-a decis, ca mulţi alţi artişti, să acţioneze, mai ales să încerce să-i convingă pe tineri să vină la vot. Pentru că sondajele prevăd un absenteism masiv, care, şi el, lucrează în favoarea Partidului comuniştilor.

Aşa că Broz şi alţi muzicieni, au organizat un mare concert în Piaţa Primăriei Vechi, din centrul Pragăi. Nu pentru a susține vreun partid, ci împotriva comuniştilor.

Your browser doesn’t support HTML5

Rock împotriva comunismului la Praga


Problema este că partidele de dreapta sunt discreditate după toate scandalurile de corupţie, care au afectat mai ales Partidul Civic Democrat al fostul premier Nečas şi Top 09, al fostului ministru de externe Karl Schwarzenberg.

Între timp au apărut partide noi, cu programe care merg de fapt împotriva politicii tradiţionale sau a partidelor create după '89, partide ale protestului: ANO (DA) creat de milionarul ceh Andrej Babis - se situează în acest moment pe locul trei în sondaje.

Nu este clar dacă social-democraţii şi comuniştii vor reuşi să cîştige peste 100 de mandate în Parlamentul cu 200 de locuri. Dar sondajele arată că s-ar putea apropia mult de acest ţel şi ar putea guverna după aceea, cu sprijinul unui partid mic sau al deputaţilor independenţi.

Europa Liberă vă va ţine la curent cu desfăşurarea alegerilor iar sâmbătă, în buletinele de ştiri şi pe internet, vom prezenta primele sondaje de la ieşirea de la urne şi primele rezultate parţiale.