Valentina Ursu în dialog cu Ion Crudu, Valeriu Munteanu și Tudor Deliu.
Mai mulţi primari din localităţile Moldovei vor ajunge la Strasbourg să organizeze un flash mob. Ei vor să informeze Consiliul Europei că deputaţii de la Chişinău tărăgănează adoptarea Legii cu privire la finanţele publice locale. Iar parlamentarii îi liniştesc pe edilii locali şi spun că, săptămâna viitoare, Legea ar putea fi votată, în ultima lectură.
Legea prevede relaţii bugetare directe dintre centru şi teritoriu, şi formule de transferuri de bani calculate după numărul populaţiei.
Ion Crudu, primarul comunei Vărzăreşti, din raionul Nisporeni, argumentează necesitatea adoptării acestei Legi.
Ion Crudu: „Descentralizarea fiscală, în teritorii, pentru autorităţile administraţiei publice locale, este, în primul rând, o prerogativă sau mai multe libertăţi transferate din centru în teritoriu. Persoanele, care sunt puse în funcţia de a gestiona această putere în teritoriu, ştiind nevoile locale mai bine, au posibilităţi să gestioneze mai bine resursele financiare.”
Europa Liberă: Banii nu au ajuns niciodată.
Ion Crudu: „Banii nici nu vor ajunge niciodată.”
Europa Liberă: Inclusiv primarii ar trebui să ştie cum să gestioneze şi micile sume pe care le au.
Europa Liberă: Auzeam şi alte reproşuri că s-ar putea să se pomenească o comunitate sau alta că nu ajung bani pentru grădiniţe, nu ajung bani pentru alte instituţii din sat.
Ion Crudu: „Şi sunt, la ora actuală, grădiniţe în impas de autofinanţare, sunt grădiniţe care nu au suficiente fonduri, pentru a-şi achita efectiv căldura, lumina, celelalte cheltuieli. Iar acest moment tocmai pregăteşte terenul pentru următoarea reformă administrativă, fiindcă noi, pe palma aceasta de pământ, Republica Moldova, avem mult prea multe unităţi administrativ-teritoriale. Această reformă, care acuma este propusă, financiară, nu face altceva nimic decât să pregătească terenul propice pentru ca să implementeze o reformă administrativă. Atunci va fi şi o descentralizare bună, fiindcă 900 de primării ar trebui, să zicem aşa, să se înjumătăţească. Vom avea unităţi administrativ-teritoriale cu mai mulţi locuitori, preferabil ar fi de la 3500-4000 de locuitori în sus,
Al doilea aspect pozitiv, de ceea ce am vorbit, că reforma administrativă va urma celei financiare, este că se vor reduce o mare parte din cheltuieli care nu întotdeauna sunt cele mai adecvate.
Europa Liberă: Domnule primar, v-aţi gândit şi pe termen mediu, pe termen lung ce efect poate să aibă adoptarea acestei Legi privind autonomia financiară?
Europa Liberă: Iar peste 10 ani?
Ion Crudu: „Peste 10 ani, un efect pozitiv, pe care eu îl văd, dezvoltarea Republicii Moldova şi în localităţi.”
Europa Liberă: Şi, de fapt, sunt două lumi paralele.
Ion Crudu: „Şi, de fapt, sunt două lumi paralele, să spunem aşa, societatea boemă sau elitistă şi cei care sunt în teritorii. Iar în momentul când faci descentralizarea, când adopţi asemenea reforme, atât financiară, cât şi administrativă, catalizezi dezvoltarea rurală, iar la noi, până una alta, guvernarea s-a axat mult pe catalizarea dezvoltării rurale, prin prisma tuturor proiectelor pe care le avem, în acest moment, începând cu „PARE 1+1”, terminând cu grantul, deja s-a început, un prim pas
Adevărata bogăţie a Republicii Moldova este pământul. Cum se întâmplă că tocmai bogăţia noastră noi nu o cultivăm? Ar trebui să fie mai mare ruşinea noastră, să importăm ketchup-ul, mă scuzaţi de expresie, din Ucraina sau în plină iarnă să aducem roşiile din Turcia, noi fiind o ţară preponderent agrară.
Europa Liberă: La Vărzăreşti, proiectul de buget pentru anul viitor e definitivat?
Ion Crudu: „Încă nu este definitivat.”
Europa Liberă: Aşteptaţi centrul să vă spună?
Ion Crudu: „Centrul, cred că, ar trebui mai mult să aibă un rol de consultare, nu neapărat, de obligativitate. Aproximativ, s-a înjumătăţit bugetul, este limita existenţei. Cu asemenea buget, eu elementar nu pot să îmi permit să pun un greider ca să meargă pe drumuri, toamna sau primăvara, doar ce îmi permite mie taxa de amplasare a agenţilor economici, că, în rest, nu am alte mijloace.”
Europa Liberă: Deci pentru infrastructură – niciun sfanţ?
Ion Crudu: „Nu. Doar din proiecte. Ai un dezavantaj, pe de o parte. Pe de altă parte, ai şi posibilitatea, dacă eşti harnic şi isteţ, poţi să aduci multe proiecte în teritoriu.”
Europa Liberă: Dar acuma este o confruntare între puterea locală şi cea centrală?
Europa Liberă: Dar există un risc ca această relaţie, pe moment, tensionată, între centru şi teritoriu, să se răsfrângă cumva asupra comunităţilor?
Ion Crudu: „Nu. Singura situaţie, pe care eu o văd reală şi pasibilă de a fi îndeplinită, este intensificarea relaţiilor pozitive între autorităţile publice locale şi între cele centrale. Or, dezvoltarea societăţii se începe de la baza piramidei, de la temelie.”
Europa Liberă: Dar acest dialog se face simţit?
Ion Crudu: „Se face. Se face simţit un dialog prin diferite căi, să spunem aşa.”
Europa Liberă: Pe linie de partid sau pe linie administrativă?
Ion Crudu: „Nu, pe linie administrativă.”
Europa Liberă: Domnule primar, pe calea eurointegrării, vom putea vorbi cu voce mai tare despre o veritabilă descentralizare?
Ion Crudu: „În momentul când statul, în primul rând, şi cetăţenii sunt pregătiţi pentru a fi în aceeaşi linie de undă, să spunem aşa, cu sistemul de valori, cu sistemul politic, cu sistemul guvernamental european, atunci se face o aşa-zisă asimilare europeană, vii în marea familie europeană. Or, în marea familie europeană, descentralizarea este o premisă, doar că uneori moldoveanul are din firea lui tendinţa aceasta de a mai arăta cu degetul şi de a mai critica, fără a se implica efectiv într-o anumită problemă. Paradox: întotdeauna un stat a avut ca etalon un alt stat, într-o anumită controversă. De exemplu, Coreea cu Japonia, ceea ce ţine de
La noi nu ştiu cum se face că Republica Moldova, semenii noştri, sunt tot împotriva noastră, noi nu ne aliem cu o altă ţară, de exemplu, să fim mai buni ca România sau să fim mai buni ca Ucraina. Noi parcă ne tragem unul pe altul de picioare, ca nu cumva cineva să se urce mai sus.
***
Deputatul liberal, Valeriu Munteanu, care, până a ajunge în Parlament, a activat ca primar la Floreni, spune că ceea ce îi nemulţumeşte pe aleşii locali e pe deplin argumentat pentru că cei de la putere le-au promis demult aşteptata descentralizare.
Valeriu Munteanu: „Şi la instalarea primului guvern de coaliţie, şi cel de-al doilea, şi cel de-al treilea una din cinci sau şase priorităţi pe care le are guvernul era conferirea unei veritabile autonomii locale. De la vorbe până la fapte este o distanţă foarte mare pentru actualul guvern. Chiar dacă coaliţia actuală deţine majoritatea teritoriilor, reprezentanţii lor conduc majoritatea teritoriilor, la nivel de primari, consilii locale, consilii raionale şi săteşti, nimeni dintre cei care sunt aleşi direct de către cetăţeni nu-şi doresc să stea cu mâna întinsă la guvern sau la sediul de partid, milogindu-se pentru o sută sau două sute de mii, cât au nevoie pentru a rezolva o chestiune în localitate. De
După adoptarea, în a doua lectură, a acestei Legi, proiectul adoptat a fost discutat, în toate teritoriile, şi formula la care s-a ajuns acum a venit nu de sus în jos, ci de jos în sus. Au fost ascultate cele 32 de teritorii, s-au făcut seminare, prezentări ale Legii în toate cele 32 de raioane, au discutat cu sute de primari, cred, şi au spus foarte exact că formula va fi următoarea: fiecare primeşte, în funcţie de numărul populaţiei.
Europa Liberă: Nemulţumirea de aici porneşte.
Valeriu Munteanu: „Porneşte de aici, în primul rând, pentru că se încerca să se creeze un fond cu bani de la municipiul Chişinău. Or, acest fond de nivelare trebuie creat cu bani de la guvern. Nu ajung 200 de milioane, nu ajung 300 de milioane, nicio problemă, ele sunt suplinite din bugetul de stat. Şi cea de a doua nemulţumire este că ingerinţele politicului, paradigma să fie una foarte predictibilă, formula pe care o are primarul, atunci când accede, să fie foarte clară. El nu trebuie să fie în funcţie de preferinţele politice, pentru că eu ştiu foarte exact, şi am discutat cu zeci de primari de la PD, de la PLDM, care au spus foarte şi foarte clar că se simt înjosiţi să meargă la sediul de partid şi să solicite bani de la unii care au ajuns întâmplător în funcţie sau de la alţii care le pare că l-au apucat pe Dumnezeu de picioare.”
Europa Liberă: Dumneavoastră credeţi că toţi cei aproape o mie de primari, care există astăzi în comunităţile Moldovei, pot administra bugetul local?
Europa Liberă: Deci, în a treia lectură, această Lege buclucaşă privind finanţele publice locale mai aşteaptă să fie adoptată?
Valeriu Munteanu: „Mai aşteaptă. Ea poate fi adoptată chiar şi mâine.”
Europa Liberă: Există carenţe în aceasta?
Valeriu Munteanu: „Nu există nicio carenţă. Cei care au trebuit să discute în teritoriu, desigur, au fost reprezentanţii Ministerului Finanţelor, care sunt nişte persoane la nivel tehnic. Ei au găsit un compromis şi o formulă care ar satisface şi Ministerul Finanţelor, cel care ordonează treburile, în acest domeniu, şi administraţiile publice locale, şi chir şi Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială, cei care ne creditează, au acceptat această formulă. Este descurajantă din punct de vedere politic pentru actuala guvernare, pentru că
Când primarii vor avea o autonomie mai mare, mai greu va fi să le dicteze anumite lucruri.
***
De mai mult timp, aleşii locali insistă să fie votată această Lege privind finanţele publice locale. Or, aşa cum spun chiar ei, primarii sunt oameni destul de conştienţi şi înţeleg că cineva nu doreşte să cedeze pârghiile de influenţă. Dacă Legea respectivă nu se adoptă, atunci Strategia Naţională de Descentralizare a fost o frumoasă fabulă pentru europeni, de dragul summit-ului de la Vilnius. Aceasta e părerea primarilor. Care e reacţia parlamentarilor? Un punct de vedere al deputatului liberal-democrat Tudor Deliu:
Europa Liberă: Dar ce ar putea să rezolve problema administraţiei publice locale?
Tudor Deliu: „Vorbind, în genere, despre delegarea puterii, deci, descentralizarea are două forme: administrativ-teritorială şi descentralizarea tehnică. Anume descentralizarea tehnică şi este crearea de servicii, problemele finanţelor. Însă descentralizarea administrativ-teritorială se referă la organizarea administrativ-teritorială a teritoriului Republicii Moldova. Republica Moldova este foarte fărâmiţată. Noi avem unităţi administrativ-teritoriale care nici la 7 procente nu recuperă cheltuielile din veniturile proprii.”
Europa Liberă: Deci primăriile care au câteva sute de locuitori?
Europa Liberă: Domnule Deliu, dar şi cei de la Strasbourg v-au cerut această descentralizare ca pe una veritabilă, nu ca pe o descentralizare mimată.
Tudor Deliu: „Noi suntem pentru descentralizarea fiscală, dar o descentralizare fiscală autentică şi nu mimată. Fiindcă eu nu vreau să facem jumătăţi de reforme pentru a raporta cuiva că noi am făcut reforma fiscală, mai apoi, ne vom confrunta, peste un an, că iarăşi nu este ceea ce am făcut.”
Europa Liberă: Deci trebuie să vedeţi pe termen lung, pe termen mediu şi lung efectul acestor reforme?
Europa Liberă: Haosul e prea mare...
Tudor Deliu: „Haosul e prea mare. Primarii ar trebui să înţeleagă un lucru, că noi ceea ce facem trebuie să facem pentru cetăţeni. Şi pe cetăţean nu-l interesează prea mult că sediul primăriei numaidecât e în sat la dânsul, dar ce va aduce această unitate administrativ-teritorială în îmbunătăţirea situaţiei lui de trai.”
Europa Liberă: Chiar şi dacă aprobaţi, în a treia lectură, această Lege privind finanţele publice locale, ea ar urma să intre în vigoare, începând cu 1 ianuarie 2015. Pe de altă parte, am auzit o idee că aţi putea să selectaţi 2-3 raioane-pilot, să implementaţi această Lege, să vedeţi rezultatele şi după aceasta extindeţi.
Tudor Deliu: „Într-adevăr, este o practică în lume: când încerci ceva să testezi, nu testezi pe capul tuturor. Deci este necesar de a implementa această reformă în trei, patru sau cinci entităţi. În cazul dat, în unităţile administrativ-teritoriale. Este şi această idee.”
Europa Liberă: Nu e idee bătută în cuie, dar se discută...
Tudor Deliu: „Noi încă nu avem o idee bătută în cuie, dar se discută că, într-adevăr, pot fi, pentru anul 2014, selectate. Clar lucru că aici va trebui să fie şi o consultare cu cei care vor fi nominalizaţi pentru a fi selectaţi pilot, ca să vedem, mai apoi, într-un an de zile, care vor fi efectele acestei reforme. Şi dacă, într-adevăr, lucrurile vor merge bine, vom implementa nemijlocit şi celelalte prevederi, cu un termen mai extins.”
Europa Liberă: Dar astăzi primarii sunt în rol de cenuşăreasă. Chiar şi dacă primarul are votul a 50 la sută din localnici, nu poate să facă nimic?
Tudor Deliu: „Clar că nu poate să facă nimic. Baza fiscală este foarte slabă. Un exemplu, în acest proiect de Lege se prevede că în unităţile de nivelul întâi va rămâne 75 de procente din venitul persoanelor fizice. Un singur exemplu, într-o localitate, nu vreau să-i dau numele, cu 700 de locuitori, câţi plătitori de impozite vom avea, că avem vreo 15 lucrători în gimnaziu sau şcoală primară, sau grădiniţe, primărie, bibliotecă, casă de cultură. Şi cam aici ne-am terminat. Dar suta, mia de procente s-o laşi de la aceştia şi nu 75, nici pentru salariul primarului pentru un an de zile nu poate să fie. CALM-ul ar trebui să organizeze nu proteste...”
Europa Liberă: Congresul Autorităţilor Locale din Moldova?
Europa Liberă: Deci managementul Administraţiei Locale nu este cunoscut?
Tudor Deliu: „Şi în timp de un an sau doi de zile, nu poţi să cunoşti toate lucrurile acestea. Şi de aceea este necesar de a organiza nişte instruiri cu aceşti primari, în primul rând, în probleme de finanţe publice locale. Fiindcă ei sunt executorii principali de bugete, responsabili de executarea bugetului şi gestionarea serviciilor publice din teritoriu. Dar, atunci când vii şi te pronunţi că noi suntem pentru această Lege, neştiind care vor fi efectele ei, pe viitor, iată, eu lucrul acesta nu pot să-l înţeleg.”