Jerzy Buzek despre moştenirea lui Tadeusz Mazowiecki

Tadeusz Mazowiecki (în costum gri, la stânga de preot) şi suporterii Solidarităţii, sărbătorind punerea mişcării în legalitate, 17 aprilie 1989

„Acum, astfel de atitudini în politică nu se prea întâlnesc, dar pentru el, acest tip de comportament politic, era natural…”


Tadeusz Mazowiecki, primul premier al Poloniei post-comuniste şi unul din liderii mișcării Solidaritatea a decedat, luni, 28 octombrie, la 86 de ani. El a fost primul lider ne-comunist din Europa Centrală şi de Răsărit, după 40 de ani. Corespondentul Europei Libere la Bruxelles, Rikard Jozwiak, a vorbit cu fostul premier polonez şi fost preşedinte al Parlamentului European, polonezul Jerzy Buzek, despre moştenirea lăsata de Mazowiecki.

Jerzy Buzek: „Mazowiecki era un om foarte responsabil. A fost ceea ce numim, de obicei, un om de stat. Pentru el, viitorul Poloniei a fost mereu mai important decât cariera sa politică sau rezultatele din alegerile următoare. Acum astfel de atitudini in politica nu se prea întâlnesc, dar pentru el, acest tip de comportament politic, era natural…”

Europa Liberă: L-aţi cunoscut de ani de zile. Cum era ca persoană particulară?

Jerzy Buzek

Jerzy Buzek: „Am colaborat de la Congresul Solidarităţii din 1981, cind am fost primul presedinte al primului congres national al Solidarităţii de la Gdansk şi el era redactorul şef al ziarului „Solidaritatea”. Cred ca simţeam o responsabilitate uriaşă pentru tot ceea ce făceam atunci şi el a devenit un fel de model pentru tinerii politicieni şi cred că a fost unul dintre cei mai importanţi oameni dintr-o întreaga generaţie de politicieni.”

Europa Liberă: Care rol joacă moştenirea pe care a lăsat-o domnul Mazowiecki în Polonia de astăzi şi în alte ţări central şi est-europene?

Jerzy Buzek: „Toate deciziile premierului Mazowiecki in 1989-1990 au fost dictate de cele mai importante si dificile reforme structurale in ţara noastră – către o democrație completă, către o economie de piaţa intr-adevăr liberă. Așa că, din acest punct de vedere, deciziile sale politice au fost fără egal”.