Rusia cere Ucrainei să plătească imediat datoriile de aproape 900 de milioane de dolari pentru gazele naturale

Concernul „Gazprom” şi-a manifestat îngrijorarea în legătură cu datoriile de peste 882 de milioane de dolari, acumulate de Ucraina pentru gazele furnizate în luna august. Preşedintele „Gazprom”, Alexei Miller, a spus, citat de presa ucraineana că termenul limită de achitare a expirat pe 1 octombrie, si a cerut Kievului sa isi plăteasca datoriile „imediat”.

Potrivit presedintelui Gazprom, contractul încheiat între cele două părţi prevede că o eventuală încălcare de către Kiev a acestui termen impune trecerea la un sistem de plată în avans. Anual, volumul de combustibil importat de Ucraina trebuie să fie 52 de miliarde de metri cubi, dintre care 41,6 miliarde sunt obligatorii. Din cauza preţului mare, anul trecut, Kievul a cerut reducerea până la 27 de miliarde de metri cubi a volumului de gaze importate.

Pina acum Kievul nu a comentat ultimele declaratii ale preşedintelui Gazprom, Alexei Miller. Ucraina plateste acum in jur de 400 dolari pe mia de metri cubi.

Purtatorul de cuvint al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat ca nevoia ca Ucraina sa isi plăteasca datoriile la gaze nu este „in nici un fel” legata de intenţia Ucrainei de a semna la Vilnius Acordul de asociere si liber schimb cu Uniunea Europeana.