Vasile Șoimaru: „Pentru mine integrarea europeană este scopul nostru cel măreţ; e repetarea anului 1918.”
În Piaţa Marii Adunării Naţionale, zeci de mii de persoane au participat la mitingul organizat de partidele de la guvernare în sprijinul integrării europene a Republicii Moldova. Potrivit corespondenţilor Europei Libere, organizatorii estimează participarea la circa 100 de mii de persoane, alte surse vorbesc de 60 până la 70 de mii. Valentina Ursu a stat de vorbă cu Vasile Șoimaru, economist, conferențiar, fost deputat cu două mandate. Vasile Șoimaru s-a numărat printre aleșii care au votat Declarația de independență a Republicii Moldova.
Europa Liberă: Domnule Şoimaru, unii încearcă să compare ceea ce a avut loc pe 3 noiembrie cu ceea ce a avut loc în 1989. E o comparaţie reuşită?
Europa Liberă: Dar un vis poate fi realizat atunci când se produc adevăratele reforme. Clasa politică îşi presoară cenuşă pe creştet că nu a depus toate eforturile pentru ca aceste reforme să dea rezultate?
Vasile Şoimaru: „Foarte puţine eforturi au depus. Le poţi număra pe degete şi nici nu îţi trebuiesc toate degetele ca să enumeri acest lucru. Îmi dau seama că astăzi toţi au un scop cel electoral. Dar şi noi avem un scop. În cazul de faţă scopurile noastre coincid. Trebuie să fim astăzi aici, dar mâine cu toată forţa să cerem realizarea reformelor.”
Europa Liberă: Cum puteţi cere?
Vasile Şoimaru: „Prin alegerile viitoare. Dacă nu avem altă variantă ce să luăm bâta?”
Europa Liberă: Cetăţeanul se identifică astăzi cu guvernarea şi guvernarea cu omul simplu care îi dă votul?
Vasile Şoimaru: „Nu se pot identifica. Ei luptă pentru intereselor lor meschine şi noi tot pe loc, pe loc, pe loc să răsară busuioc.”
Europa Liberă: Şi atunci cum votul schimbă situaţia?
Vasile Şoimaru: „M-aţi prins. Greu schimbă cotul situaţia. Uitaţi-vă că de 24 de ani tot votăm şi votăm şi nu se mai schimbă nimic. Poate vor avea obraz în sfârşit că şi-au umplut sacii de bani. Poate se vor gândi şi la populaţie că e vai de capul ei cât de greu o duce. Dar avem o zi frumoasă poate va fi şi viaţa noastră mai frumoasă.”
Europa Liberă: Sunt două lumi paralele cei care o duc foarte bine şi cei care trăiesc de azi pe mâine?
Vasile Şoimaru: „Cîteva procente din populaţie o duc extrem de bine şi au asigurat viitorul nepoţilor. Iar marea majoritate de azi pe mâine o duc şi nici nu le ajunge azi de o bucată de pâine.”
Europa Liberă: Cei care nu au bucata de pâine pe masă se gândesc la integrarea europeană şi la beneficiile de pe urma apropierii Moldovei de UE?
Vasile Şoimaru: „Ei nu se gândesc, dar copiii lor care sunt astăzi în Occident se gândesc la acest lucru.”
Europa Liberă: Dar unii au şi copii plecaţi în Est.
Vasile Şoimaru: „Dar care sunt alungaţi acum şi tot se gândesc la Vest.”
Europa Liberă: De fapt cum trebuie să fie înţeleasă această integrare europeană?
Vasile Şoimaru: „O să vă spun un secret pe care să nu-l daţi la
Europa Liberă: Pentru Dvs. avantajele de la UE ce înseamnă?
Vasile Şoimaru: „Avem de ales dintre Vest şi Est. Desigur că numai Vestul ne mai poate salva. Nici UE nu e veşnică cum nu a fost Uniunea Sovietică, acea bazându-se pe tancuri, aceasta bazându-se pe argumentul social, economic, pe civilizaţie. Dar istoria ne-a arătat că nu sunt veşnice aceste lucruri. Dar noi vom rămâne împreună.”
Europa Liberă: Faptul că opţiunile moldovenilor sunt împărţite aproape la egal, 50 la sută vor cu Estul, 50 cu Estul, e o dramă a societăţii?
Vasile Şoimaru: „Sunt îngrijorat enorm pentru divizarea aceasta. Unii având scopul ca să fim mai mult cu estul, să nu ne dezrobim niciodată. Alţii se gândesc la vest pentru că acolo e civilizaţia şi toată lumea vrea să o ducă mai bine şi să aibă standarde de viaţă mai bune.”
Europa Liberă: Această scindare, această dezbinare face vulnerabilă edificarea statului?
Vasile Şoimaru: „Desigur că da. Eu sper că se vor mai linişti cei cu bereta roşie. Poate se vor mai linişti după această adunare. Ca un fotograf amator mai am un scop. Posibil că aceasta să fie ultima mare adunare şi vreau să mai adun nişte imagini pentru nepoţii mei.”
Europa Liberă: Ce vă doriţi cel mai mult să se întâmple în Republica Moldova pe calea europeană?
Vasile Şoimaru: „De 13 ani sunt integrat în UE. Colind Europa în lung şi-n lat.”
Europa Liberă: Asta pentru că aveţi paşaport român?
Vasile Şoimaru: „Mi-am redobândit cetăţenia românească. M-am convins cât e de bine să fii integrat în această lume civilizată.”
Europa Liberă: Cum v-aţi convins?
Vasile Şoimaru: „Am reuşit să fac foarte multe, bani puţini, dar multe cărţi, inclusiv două albume şi acum lucrez la al treilea. E o bucurie să fii cetăţean european.”
Europa Liberă: E departe Republica Moldova de a face ca şi condiţiile de aici să fie comparabile cu cele din UE? Mă refer la nivelul de trai, salarizare, infrastructură.
Vasile Şoimaru: „Teoretic e departe, practic e mai aproape. Mult depinde de ce va urma după această Adunare Naţională. Ce va înţelege alegătorul participant la această adunare şi ce au înţeles cei care au vorbit de la aceste tribune. Desigur că va dura. Dar dacă vom fi uniţi cred că va fi foarte scurtă calea noastră spre un nivel european.”
Europa Liberă: Ce vă nemulţumeşte cel mai mult mizeria, corupţia, reformele care trenează în sistemul justiţiei?
Vasile Şoimaru: „Toate pornesc de la corupţie. Toate insuccesele noastre sunt din cauza corupţiei. Sunt corupţi de nu au margini. Nu au obraz.”
Europa Liberă: Şi atunci prezenţa în PMAN înseamnă sprijin guvernării sau sprijin ideii?
Vasile Şoimaru: „Desigur că sprijin ideii. Nu este susţinerea guvernarii, degeaba se sperie câţiva lideri politici, inclusiv cei din rândurile comuniştilor. Nu suntem noi chiar aşa de proşti. Dacă urmărim de la 1990 încoace vedem cât de grav a pedepsit electoratul unele forţe politice. Le-au şters de pe faţa pîmântului. Voronin a durat mai mult. Ceilalţi au durat mai puţin. Democraţii mai mult de un scrutin nu au rezistat. Comuniştii au rezistat două, pentru că s-au bazat pe minciună, pe marea minciună.”
Europa Liberă: Vă este mai uşor să răspundeţi la întrebarea ce vrea guvernarea sau ce vrea opoziţia comunistă?
Vasile Şoimaru: „Şi unii şi alţii au acelaşi scop. Vor puterea. În vârful puterii e dolce vita. Depinde de ce vor înţelege cei din Piaţă şi cei de la tribune. Să dea Dumnezeu minte la toţi şi celor care votează, şi celor care vor să fie votaţi.”