Guvernul are nevoie de noi taxe pentru că nu reușește să strângă bani la buget prin colectarea judicioasă a celor existente. Neavând suficienți bani, nu poate investi în campania electorală…
Premierul socialist al României, Victor Ponta, se joacă, înainte de alegerile prezidențiale din iarna viitore, crescând taxele și, odată cu ele, arătându-și mărinimia față de cei săraci, care formează majoritatea electoratului său.
Așadar, după două săptămâni de negocieri intense între guvernul român și delegația FMI, rezultatul pare cel dorit de primul ministru: carburanții se vor scumpi pe două căi: prin indexarea acestora cu inflația, care în România este de 3,3 la sută, și prin introducerea unei noi taxe de 7 eurocenți pe litru, taxă care să fie folosită pentru construcția de autostrăzi. În total pentru un plin, scumpirea este de circa 4 euro, suma nu pare mare la prima vedere, dar care se va rostogoli și va ajunge să ducă la creșterea tuturor alimentelor, de pildă.
FMI a mai fost de acord cu așa numita „taxa pe stâlp” proiectată de guvernul român: este vorba despre impozitarea rețelelor electrice, eoliene și hidrologice, inclusiv a stâlpilor care susțin rețelele transportatoare de energie. Potrivit unor calcule, aceste scumpiri ar putea duce la o majorare a prețului gazului și curentului electric de până la 20 la sută, ceea ce de asemenea va duce la alte creșteri de prețuri.
Guvernul are nevoie de noi taxe pentru că nu reușește să strângă bani la buget prin colectarea judicioasă a celor existente. Neavând suficienți bani nu poate investi în campania electorală pentru președinție și deci nu-i poate convinge pe oameni să voteze reprezentantul coaliției aflate la putere sau, potrivit unor mai multor surse, chiar pe actualul premier Victor Ponta, pe care partidul său vrea să-l trimită la Palatul Cotroceni.
Pentru a obține compensațiile necesare, primul ministru a reușit să negocieze cu Fondul Monetar Internațional creșterea salariului minim pe economie. În 2013 au avut loc deja două măriri succesive: la 1 februarie salariul minim a crescut de la 700 la 750 de lei, iar de la 1 iulie de la 750 la 800 de lei. Urmează, potrivit înțelegerii cu Fondul, ca de la 1 ianuarie salariul minim să fie 850 de lei, iar de la 1 iulie 2014 să ajungă la 900 de lei, ceea ce înseamnă puțin sub 250 de euro pe lună.
Aceste majorări sunt generale în toată economia României, dar ele vor avea efect și asupra salariilor bugetarilor, care sunt calculate permanent, în funcție de salariul minim pe economie.
Sectorul administrativ, care este în acest moment supradimensionat va mai primi deci o infuzie, pe care Victor Ponta speră să o simtă la prezidențialele de anul viitor, indiferent cine va fi candidatul.
Suplimentar, premierul a încercat să-i convingă pe experții Fondului Monetar Internațional să fie de acord și cu scăderea Taxei pe Valoarea Adăugată la alimente de la 24 la 9 la sută, așa cum s-a întâmplat cu pâinea încă din luna septembrie. O astfel de măsură ar atenua șocul creșterii taxelor pentru electoratul de stângă.
Delegația FMI a precizat, însă că o astfel de discuție poate avea loc doar după ce va putea fi evaluat impactul pe care l-a avut în economie diminuarea TVA la pâine. Pentru a reduce impactul negativ asupra încasărilor, guvernul a decis oricum că odată cu scăderea TVA pentru pâine să crească accizele pentru alcool și să se introducă unele noi pentru bunurile de lux.