Olanda, Rusia, Greenpeace și regele

Regele Olandei Willem-Alexander și Regina Maxima la cermonia de încoronare din biserica Nieuwe Kerk church Amsterdam, 30.04.2013.

Încheierea anului „prieteniei ruso-olandeze”.


Regele Olandei, Willem Alexander începe vineri o vizită în Rusia, marcând încheierea anului „prieteniei ruso-olandeze”. O acţiune planificată cu 12 luni în urmă şi care s-ar putea califica acum pentru „dezastrul diplomatic” al anului: un vas olandez este sechestrat în Rusia, activişti olandezi pentru apărarea mediului sunt în închisoare, în Rusia iar al doilea diplomat al ambasadei Olandei la Moscova a fost recent ţinta unui atac. Se bănuieşte cu conotaţii homofobe. Mai multe de la Ilean Giurchescu


Olanda a dat Rusia în judecată, la un tribunal maritim internaţional, pentru faptul că a sechestrat, în septembrie, vasul organizaţiei Greenpeace „Artic Sunrise”, înregistrat sub pavilion olandez. Miercuri, tribunalul, cu sediul la Hamburg în Germania, a început audierile iar o decizie este aşteptată în decurs de două săptămâni.

Rusia a declarat că nu acceptă plângerea olandeză, motiv pentru care nu s-a prezentat la tribunal.

Reprezentanta Olandei a cerut tribunalului să analizeze dosarul şi în absenţa Rusiei, argumentând că activiştii de pe Arctic Sunrise sunt reţinuţi ilegal, de mai bine de şapte săptămâni. Aşa că un verdict în această dispută este urgent.

Activiştii pentru apărarea mediului au încercat în septembrie să „ocupe” o platformă a companiei Gazprom, în semn de protest faţă de exploatarea gazului arctic. Acum, cei 28 de membri Greenpeace şi doi jurnalişti riscă să fie condamnaţi, în Rusia, la închisoare pentru huliganism. Doi dintre cei reţinuţi sunt cetăţeni olandezi.

Miercuri, la Hamburg, directorul executiv al Greenpeace, Kumi Naidoo, declara presei că sunt suficiente argumente pentru a cere eliberarea necondiţionată a activiştilor. Greenpeace nu se consideră peste legislaţia internaţională, a declarat Naidoo, şi crede că acţiunea de protest din septembrie a fost o reacţie pe măsura pericolului pe care exploatările arctice îl reprezintă pentru viitorul mediului. Pe de altă parte, autorităţile ruse au răspuns cu o duritate nejustificată, este de părere directorul executiv al organizaţiei ecologiste.

Dosarul Greenpeace este poate cel mai complicat în relaţiile Olandei cu Rusia în acest moment. Dar nu singurul. În octombrie, numărul doi al ambasadei Rusiei la Haga a fost reţinut scurt timp de poliţie, după ce vecinii s-au plâns că acesta ar fi deranjat liniştea publică în repetare rânduri. Se pare că la mijloc era mult alcool. La numai zece zile după aceea, omologul său olandez de la Moscova, a fost atacat, în propriul apartament. Iar atacatorii au scris pe o oglindă, cu ruj, LGBT. Puţin înainte, presa olandeză relatase că diplomatul Onno Elderenbosch este homosexual. Autorităţile ruse au deschis imediat o anchetă, care nu a dus la nici un rezultat. Până acum.

Nu este de mirare, în acest context, că parlamentul olandez a organizat două dezbateri până să aprobe vizita de vineri a Regelui la Moscova. Willem Alexander va fi însoţit de o delegaţie de miniştri şi oameni de afaceri şi este puţin probabil ca problemele spinoase din relaţiile bilaterale să fie discutate.

Derk Sauer, om de afaceri si jurnalist olandez, care trăieşte de 20 de ani la Moscova, rezumă astfel situaţia pentru cotidianul britanic The Guardian: „Dacă Putin nu dispune eliberarea activiştilor Greenpeace până vineri, o să avem situaţia în care Regele Olandei vine aici pentru a întări prietenia ruso-olandeză, în timp ce cetăţeni olandezi stau în închisoare, iar un vas olandez este sub sechestru”.