Bogdan Țîrdea: „PCRM are nevoie acum de un respiro...”
Partidul Comuniștilor a anunțat astăzi că va organiza un mare marș împotriva guvernării la 21 noiembrie. Protestul comuniștilor este plănuit să aibă loc cu o săptămână înaintea summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius, unde premierul Iurie Leancă ar vrea să parafeze acordul de asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. Comuniștii au spus mai demult că pregătesc un protest in masă și se aștepta că-l vor organiza azi, 7 noiembrie, când marchează revoluția bolșevică rusă din 1917. Dar liderii comuniști s-au limitat azi la omagierea lui Lenin...
Câteva zeci de comunişti şi simpatizanţii ai PCRM au depus flori la monumentul lui Lenin de la complexul Moldexpo, marcând 96 de ani de la revoluţia bolşevică.
Mai mulţi vârstnici cu care am stat de vorbă la miting spun că tânjesc după perioada sovietică şi spera că vor trăi ca pe vremuri dacă Republica Moldova va adera la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan.
Iată bunăoară opinia Ludmilei Nazarenco, o bătrânică de 77 de ani: „Aş vrea să trăiesc la fel de bine cum trăiam în perioada sovietică, când serviciile medicale şi învăţământul era gratis, iar pâinea costa 13 copeici. În Uniunea Sovietică toţi era îndestulaţi, azi numai flămânzi vezi în jur. Guvernarea trebuie să se gândească şi la popor, nu doar la propriile buzunare.”
Dar iată ce mi-a spus Vladimir Burhetiev ajuns la 75 de ani:
„Vreau ca Moldova să adere în Uniunea vamală pentru că e o piaţă de desfacere mare, gazul va fi mai ieftin, respectiv vom plăti mai puţin pentru încălzire.”
Printre puţinii tineri care au venit la miting e şi Ivan Kuzneţov de 19 ani, care şi-a ridicat astăzi carnetul de membru al PCRM:
„Nu fac o analogie între comuniştii de atunci şi cei de astăzi. Noi am declarat o revoluţie de catifea. Aş vrea ca Moldova să se integreze în Uniunea Eurasiatică, pentru că în Europa nu ne aşteaptă nimic bun. Dacă vor fi parafate acordurile la Vilnius economia Moldovei va fi distrusă.”
PCRM a înaintat astăzi un ultimatum coaliţiei de guvernare cerând demisia Guvernului Leancă în cel mult două săptămâni, organizarea alegerilor anticipate şi a unui referendum republican privind aderarea Moldovei la Uniunea Vamală. În caz contrar comuniştii vor organiza pe 21 noiembrie marele marş, care urma să aibă loc astăzi.
Liderul comuniştilor Vladimir Voronin a declarat: „Noi nu prima dată ieşim cu aşa propuneri. Reacţia lor va fi cea care a fost şi până acum - indiferenţa. Nu o să le ajungă lor soviste şi obraz, cum spune moldoveanul, să plece benevol de la posturile pe care nu le merită şi nu pot să le realizeze funcţiile.”
În opinia analistului politic Bogdan Ţîrdea comuniştii şi-au schimbat macazul amânând aşa zisul „marş spre Chişinău” din mai multe motive. În primul rând, marşul ar fi fost compromis pentru că la distanţă de doar patru zile de la mitingul organizat de coaliţia de guvernare în PMAN comuniştii nu ar fi mobilizat un număr comparabil de susţinători: „Nu cred că într-un timp aşa de scurt reuşeau să mobilizeze electoratul. Astăzi este joi. Mult mai simplu este să aduni oamenii sâmbătă sau duminică, respectiv, chiar tehnic nu reuşeau să mobilizezi un asemenea număr de participanţi. Acţiunile coaliţiei de guvernare desigur că ar fi putut demotiva şi descuraja niţel elanul PCRM, care acum are nevoie de un respiro pentru aş mobiliza forţele şi pentru a pregăti respectabil acest marş, care dacă se organiza acum nu aduna numărul necesar de aderenţi. Totodată electoratul comunist este mult mai larg decât doctrina comunistă propriu-zisă. 7 noiembrie nu sunt sigur că este îmbrăţişat de toţi alegătorii comunişti, printre care se regăsesc şi adepţi ai vectorului european şi al socialismului european.”
Europa Liberă: Ar fi şi motivul că organizat cel mai probabil la 21 noiembrie, cu o săptămână înainte de summit-ul de la Vilnius, marşul ar putea avea un mai mare impact?
Bogdan Ţîrdea: „Sigur că da. Dacă avea loc pe 7 noiembrie populaţia şi europenii l-ar fi perceput strict comunist consacrat evenimentelor din 7 noiembrie. Or, un miting care este în altă zi planificat, în ajunul summit-ului de la Vilnius ar putea coagula mai mulţi susţinători şi ar putea fi perceput drept un semnal clar anti-Vilnius, un semnal clar contra acestui itinerar european contradictoriu, în viziunea comuniştilor. respectiv efectele politice imediate ar putea fi mult mai mari pentru PCRM.”
Un miting anti-Vilnius ar putea avea loc şi la Tiraspol, notează PublikaTV, precizând că decizia a fost luată de reprezentanţii partidelor şi organizaţiilor nonguvernamentale din regiune, după o întrevedere cu administraţia liderului de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk.