Kațiarina și soțul ei Aliaxandr, programator de computere, trăiau cu cei 11 copii într-o locuință numită în limbaj oficial „casă de copii de tip familial”
Cine este părinte știe de câtă energie e nevoie ca să crești un singur copil. Kațiarina Onahava, din orașul Prujani, din Belarus, a crescut 11 copii și le-a părut mereu celor din jur ca o femeie debordând de energie, scrie corespondenta Europei Libere, Daisy Sindelar.
Psiholoaga de 39 de ani cu un zâmbet perpetuu și păr castaniu și-a petrecut zilele predând și îngrijindu-și copiii, printre care se numărau doi copii biologici și o mulțime de copii, fie adoptați, fie în regim de asistență parentală, cu vârste între 2 și 18 ani. Cu toate acestea, Kațiarina a găsit undeva timp pentru gătit, pentru mici reparații în casă, pentru un blog și pentru consiliere în organizarea timpului oferită altor mame din orașul Prujani, orașul ei cu 20.000 de locuitori din vestul Republicii Belarus.
Kațiarina a început recent să predea exerciții Zumba și se îngrijea de o adevărată menajerie de pisici și căței.
Dar la 28 octombrie, energia Kațiarinei pare să fi ajuns la capăt. A fost găsită moartă în baie, acasă, spânzurată, după toate aparențele. Anchetatorii au exclus orice suspiciune de omor.
Sinuciderea a fost un șoc pentru liniștita urbe din Belarus, ai cărei locuitori încă se întreabă cum a fost posibil ca o femeie așa de muncitoare și așa de veselă să-și pună capăt zilelor.
O femeie din Prujani spune că poate de vină au fost unele probleme de familie, dar nu exclude nici posibilitatea ca 11 copii de crescut să fi fost totuși prea mult. „Uneori eu nu mă descurc cu cei doi copii ai mei”, spune femeia.
Kațiarina și soțul ei Aliaxandr, programator de computere, trăiau cu cei 11 copii într-o locuință numită în limbaj oficial „casă de copii de tip familial”. Asemenea case apar mai nou peste tot în Europa de est ca alternative moderne la orfelinate. Kațiarina și Aliaxandr, care s-au întors la Prujani după studii făcute la St. Petersburg, doreau să-și împartă relativa prosperitate cu cei care nu au avut asemenea noroc. Kațiarina, care dădea mereu interviuri în presă, a sperat mereu să facă acest tip de îngrijire, de tip familial, mai atrăgătoare pentru noua clasă de mijloc.
Potrivit datelor guvernului în Belarus sunt 24.000 de copii care trăiesc fără părinți. În ultimii opt ani cam 7000 de orfani au fost adoptați de familii din Belarus. Alții au ajuns în străinătate. Dar mii de copii rămân în orfelinate, lipsiți de afecțiune, de educație adecvată și de pregătire pentru viața adultă.
Cei care se oferă să devină părinți profesioniști sunt puțini, iar atunci când se încumetă, riscă să intre în hățișul birocrației și al inspecțiilor nesfârșite, unele venite în momente cum nu se poate mai nepotrivite.
O postare a Kațiarinei pe blog în ajunul morții pare să indice o frustrare în creștere față de autorități. Cel puțin o prietenă de-a ei abandonase de puțină vreme un proiect de casă de tip familial, iar Kațiarina însăși se plângea mereu că societatea nu apreciază acest tip de eforturi și că e nevoie de o „schimbare globală”. „Singurul loc unde este dragoste și bunătate este în casă, cu un grup mic de oameni. Dincolo de prag sunt dușmanii”, a scris Kațiarina pe blog.
Moartea ei neașteptată aduce incertutudine în privința soartei celor 11 copii. Tațiana Hamanciuc, responsabilă cu bunăstarea copiilor la primăria din Prujani, spune că soartea minorilor din casa Kațiarinei va fi discutată curând, împreună cu familia și rudele. „În niciun caz nu-i vom lua lui Aliaxandr toți copiii”, spune Tațiana.
Aliaxandr a refuzat să discute cu presa de la moartea Kațiarinei. Într-o comunicare e-mail cu Europa Liberă a trimis un mesaj succint: „Ne vom descurca”.