Este pentru prima dată când un oficial aflat într-o poziție cheie în lanțul slăbiciunilor din energia românească aruncă în aer afacerile colegilor săi și ale clienților acestora.
Ultimii ministri români care au avut in subordine energia sunt cercetați de procurorii anticorupție pentru favorizarea așa numiților “băieți deștepți” care au cumpărat energie electrică sub prețul pieței produsă de hidrocentrale. Acum o nouă anchetă este în curs, iar actualul ministru al Energiei, socialistul Constantin Niță a fost audiat la Direcția Națională Anticorupție. Nu există încă probe împotriva lui, dar într-una dintre înregistrările cerute de procurori unul dintre consilierii lui l-a pomenit ca fiind printre beneficiarii mitei pe care o societate economică din Cluj era dispusă să o plătească pentru a încheia un contract pe timp de patru ani cu Hidroelectrica. Este vorba despre compania de stat care administrează toate hidrocentralele din România și care prin intermediul membrilor consiliului de administrație urma sa fie de acord cu un contract care i-ar fi adus mari prejudicii.
În discuție sunt cel puțin trei probleme: funcționarii de stat nu se tem de procurorii anticorupție, deși aceștia au finalizat deja dosare similare; rețeaua care-i sprijină de “băieții deștepți” nu a fost destructurată și nu în ultimul rând persistența filosofiei că cei aflați la putere pot să folosească resursele statului român în beneficiul lor sau al clienților politici.
O fractură s-a produs totuși, fiindcă unul dintre cei implicați, șef al Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica (Remus Vulpescu) i-a informat pe procurori în momentul în care i s-a propus o sumă de până la un milion de euro pentru a fi de acord cu acel contract pe care și-l dorea societatea din Cluj (ENERGON POWER&GAS). Este pentru prima dată când un oficial aflat într-o poziție cheie în lanțul slăbiciunilor din energia românească aruncă în aer afacerile colegilor săi și ale clienților acestora, la aproape zece ani de când președintele Traian Băsescu a vorbit public despre “băieții deștepți din energie”. Adică despre oameni politici sau apropiați ai acestora care se folosesc de influența lor pentru a-i convinge pe decidenți să le dea contracte favorabile. De multe ori, energia ieftină cumpărată de la statul român era revândută tot unor companii de stat, dar la prețuri mult mai mari. O parte din profit mergea direct în buzunarele celor care au mijlocit afacerea prin intermediul unor firme offshore, iar o altă parte ajungea inevitabil și în fondurile de campanie ale partidelor aflate la putere.
Metodele par să fi rămas aceleași, în ciuda întăririi aparatului anticorupție din România, iar rețelele clientelare nu au fost distruse. Cu toate acestea, este prima dată când lucrurile ies la iveală înainte ca prejudiciul să se fi întâmplat. Ar putea fi un pas înainte, dar e un pas mic, dat fiind că în spatele întregului edificiu par să fie implicați doi foști șefi de servicii secrete (Virgil Măgureanu, fost director al Serviciului Român de Informații și Virgil Ardelean, fost șef al serviciului secret din cadrul ministerului de Interne) și un consilier apropiat ministrului de resort (Ioan Mihăilă). Energia rămâne, așadar, în România un sector în care coruperea celor cu funcții mari s-a dovedit a fi mai degrabă o metodă de lucru, decât o excepție.