Demisia surprinzătoare a vicepreşedintelui Parlamentului bulgar şi anchetarea sa de către Agenţia pentru crime fiscale şi spălarea banilor.
Surprinzătoarea demisie din Parlament a vicepreședintelui acestuia din partea partidului turc, Hristo Biserov, a fost urmată la numai câteva ore de anunțul Procuraturii că el este anchetat de Agenția de stat pentru securitate națională pentru crime fiscale și spălare de bani.
În calitate de secretar general al UFD și mână dreaptă a premierului Kostov, Biserov a fost considerat a fi șeful din umbră al privatizării în anii '90. A exercitat, se pare, și controlul asupră canalelor de contrabandă – sursa din care au profitat mai toate partidele bulgare aflate la guvernare, după cum afirmă ziariștii de investigații.
Biserov a fost exclus în 2001, fără explicații, din UFD, împreună cu alți câțiva lideri acuzați neoficial de corupție. În 2005 a trecut la partidul turc, devenind vicepreședinte și om de încredere al liderului Ahmed Dogan.
Ancheta împotrivă sa a avut la bază informații din servicii secrete ale unor țări aliate despre transferuri de sume mari între bănci din două țări europene și paradisuri fiscale. Mai târziu anchetatorii au ajuns în posesia unor informații despre fraude fiscale.
A devenit cunoscut că familia lui Biserov are interese foarte mari în sectorul extrem de profitabil al energiilor neconvenționale.
Ex-premierul Boiko Borisov a lansat ipoteza că informația secretă despre anchetă a ajuns duminică la liderii partidului turc. În aceiași zi Biserov a fost „convins” să demisioneze din toate posturile, evocând motive personale. Mai multe medii au anunțat că el nu se mai află în țara.
Președintele partidului turc Liutfi Mestan a declarat în Parlament că scandalul Biserov nu are un substrat politic și nu va afecta coaliția neformală cu socialiștii.
Analiștii însă atrag atenția asupră faptului că guvernul Oreșearski supraviețuiește numai datorită ultranaționaliștilor din „Ataka”. Un eventual boicot parlamentar al acestora ar duce inevitabil la dizolvarea Parlamentului, întrucât PSB și MDL dispun de numai 120 din totalul de 240 de deputați.
Mediile au început să vorbească despre începutul unei operațiuni „Mâini curate” în politica bulgară.