Magistrați și salarii...

Proiectul care prevede aproape o triplare a salariilor magistraţilor a trecut neschimbat de prima lectură.


Parlamentul a adoptat astăzi în primă lectură triplarea salariilor judecătorilor propusă de şeful statului Nicolae Timofti, dar şi propunerile ministrului justiţiei Oleg Efrim pentru înăsprirea pedepselor pentru magistraţii care se va dovedi că sunt corupţi. Liliana Barbăroşie a urmărit dezbarea din Parlament.

Anticipând probabil ce reacţie va stârni majorarea de salarii, guvernul a trimis propunerea în Parlament concomitent cu un set de sancţiuni pentru abaterile comise de magistraţi. Toate iniţiativele au intrat într-un set de legi pe care ministrul Efrim le numeşte „pachet anticorupţie”. Dupa ce ori dacă amendamentele vor intra in vigoare, chiar şi pentru abateri disciplinare, magistraţii urmeaza să plătească cu un sfert din salariu. Această sancţiune este considerată insa inoportună de corpul de magistraţi, aşa cum s-a văzut în timpul dezbaterilor din comisii dinaintea şedinţei plenare.

O altă propunere a ministrului Oleg Efrim, cea care ar permite organelor de drept să confişte averile magistraţilor care se va dovedi că a fost dobândită pe căi ilicite, în general a fost calificată de mai mulţi deputaţi ca fiind neconstituţională. Mai curând că aceasta va fi contestată la Curtea Constituţională pentru că, aşa cum spun oponenţii ei, ar inversa sarcina probaţiunii şi acest lucru ar fi neconstituţional.

Şi, în sfârşit, se propune supunerea magistraţilor, de altfel şi a altor funcţionari publici, dar nu şi a demnitarilor din guvern sau parlament, unor teste de integritate, adică unor mimări de dare de mită.

Chiar şi „servită la pachet” cu o lista de sancţiuni, majorarea salarială initiata de seful statului a fost criticată chiar şi de către deputaţii din coaliţie, printre ei Maria Ciobanu, fost cadru didactic, pe motiv ca ar fi nemeritată de magistraţi şi disproporţională în raport cu alte categorii profesionale: „Noi, dle ministru, suntem ostateci ai sistemului judecătoresc, care a creat scheme de corupţie în viziunea mea pe un termen nelimitat. Eu nu cred că fiecare judecător are o „tanti Tamara” sau o soacră milionară. Aş înţelege şi aş vota cu inima deschisă acest proiect de lege când ei ar fi puşi în situaţia de a justifica averile pe care le au.”

Iată şi punctul de vedere al deputatului liberal, Valeriu Munteanu:
„Această dorinţă a preşedintelui Timofti s-a transformat deja într-un moft pe care voi încercaţi să o rezolvaţi acum. Eu nu cred că mai există vreo ţară în lume unde magistraţii sunt scoşi din context şi puşi deasupra întregului sistem bugetar. Cu tot respectul faţă de această breaslă, dar ea nu poate fi privilegiată chiar în halul acesta.”

Ba poate, a arătat votul ulterior al parlamentarilor din coaliţie. Proiectul care prevede aproape o triplare a salariilor magistraţilor, cei cu funcţii mai înalte în ierarhia judecătorească urmând a fi remuneraţi şi cu peste 20 de mii de lei, adică şi de cinci ori mai mult decât un profesor şcolar, a trecut neschimbat de prima lectură.

În ciuda opoziţiei comuniştilor, care au profitat de moment pentru a readuce in prim-plan propunerea lor mai veche de natura, spun ei, sa soluţioneze problema corupţiei din sistemul judecătoresc – alegerea prin vot direct a magistraţilor.

Artur Reşetnicov: „Noi nu avem astăzi majoritatea parlamentară pentru a implementa această reformă. Dar lansăm oficial oferta noastră: dacă într-adevăr doriţi un sistem judiciar independent, alăturaţi-vă iniţiativei noastre de a le oferi cetăţenilor dreptul de a alege judecătorii.”

În viziunea autorităţilor, însă, salariile magistraţilor trebuie majorate atât de substanţial pentru că, necoruptă, această breaslă ar putea face mai mult ca oricine pentru creşterea bugetului, astfel ca şi celelalte categorii salariale să poată spera la majorări.

Iată cum a formulat acest gând ministrul Efrim de la tribuna Parlamentului: „Sunt ferm convins că atunci când deciziile judiciare vor fi legale, în foarte puţin timp noi vom avea suficienţi bani ca să majorăm salariile profesorilor, medicilor, altor categorii ce depind de salariile de la stat. Pentru că nimeni nu va putea să profite de justiţie – nici vameşul, nici comersantul…”

Majorarea propusă de şeful statului a fost criticată şi exponenti ai societatii civile. Sociologul Doru Petruţi a calificat-o drept mostră de „cumetrism profesional”, aluzie la fosta calitate de magistrat a preşedintelui Timofti, care ar fi acreditat astfel o mostră nemaivăzută de discriminare pozitivă.