Comisia Europeană propune ridicarea vizelor pentru moldoveni

La conferința de presă de astăzi de la Bruxelles

Anunțul a fost făcut de José Manuel Barroso la o conferință de presă comună cu premierii Iurie Leancă și Victor Ponta, la Bruxelles.


Comisia Europeană cere ridicarea vizelor pentru moldoveni, întrucât consideră că Republica Moldova îndeplinește toate criteriile pentru aceasta. Anunțul a fost făcut la Bruxelles de către președintele Comisiei, José Manuel Barroso într-o conferință de presă comună cu premierul Iurie Leancă și cu omologul său român Victor Ponta. Intâlnirea - o premieră în această formulă care reunește, alături de șeful Comisiei șeful guvernului unui stat membru în UE și unul al unui stat partener - a avut ca temă principală interconectarea Moldovei la rețele de energie ale UE.

Your browser doesn’t support HTML5

Declarația lui José Manuel Barroso la Conferința de presă de la Bruxelles



Barroso a reafirmat sprijinul Comisiei pentru proiectele energetice prioritare dintre Romania si Moldova, prioritatile fiind cele legate de gazoductul Iasi - Ungheni, „primul pas pentru legarea Chisinau de piata europeana a gazelor” - cum a spus Barroso -, si de linia de transport a curentului electric Vulcanești-Isaccea.

Premierul Leancă a mai discutat cu oficialii europeni și și despre reconstrucţia a cel puţin două poduri distruse în timpul celui de-al Doilea Război Mondial: unul la Ungheni, pentru transport rutier, şi unul în zona raionului Leova.

În a doua jumătate a zilei, Iurie Leancă poartă discuții separate cu vicepreședintele Comisiei Europene, Siim Kallas, care este comisar pentru Transporturi, și cu Cecilia Malström, comisar European pentru Afaceri Interne.