Igor Boţan: „Federaţia Rusă are un plan foarte clar, de aceea asupra Ucrainei se aplică tot felul de presiuni…”
Igor Boţan: „Cu zece zile înainte de începerea summit-ului de la Vilnius, semnarea de către Ucraina a Acordului de Asociere rămâne în suspans. Acest lucru transpare foarte clar din declaraţia de presă a ministrului Afacerilor Externe al Suediei, Carl Bildt care la Bruxelles astăzi a anunţat că, probabil, Consiliul Uniunii Europene nu va adopta o decizie certă până chiar în ziua summit-ului.”
Europa Liberă: Pe Internet circulă versiunea că ar exista chiar şi un decret al lui Ianukovici.
Igor Boţan: „Părerea mea este că acum se fac presiuni inclusiv mediatice asupra administraţiei de la Kiev.”
Europa Liberă: Cineva spune că acest suspans poate fi interpretat şi în favoarea unei presiuni pe care Ianukovici vrea să o exercite asupra Bruxelles-ului. De ce nu taie poala foarte hotărât? Încearcă să aplice tactica despre care vorbea cândva Voronin, cu viţelul cuminte?
Igor Boţan: „Cred că această atitudine faţă de Ianukovici merită să fie luată în consideraţie. Noi ştim foarte bine că Uniunea Europeană are valori şi standarde. Şi ceea ce spune Uniunea Europeană trebuie tratat în cel mai serios mod. Iar Uniunea Europeană a spus foarte clar, pentru ca Ucraina să semneze la Vilnius e nevoie de trei lucruri: legea privind Procuratura, sistemul electoral şi problema doamnei Timoşenko. Putem regreta că Uniunea Europeană a legat problema Ucrainei de soarta doamnei Timoşenko. Dar acest lucru deja nu mai contează pentru că, odată lucrurile fiind spuse, Uniunea Europeană nu văd cum poate renunţa la această condiţionalitate.”
Europa Liberă: Dar era vorba totuşi nu de personal Iulia Timoşenko, ci despre aplicarea egală a normelor de drept.
Igor Boţan: „Este adevărat, dar toată lumea înţelege că această generalizare, pentru posibilitatea tratamentului peste hotare are un subiect foarte bine determinat: liderul revoluţiei oranj din 2004, doamna Timoşenko, care Uniunea Europeană şi Statele Unite, consideră că a fost condamnată din considerente politice şi nu pentru că a comis infracţiuni.”
Europa Liberă: Deci se simte obligată să obţină amnistierea dânsei?
Igor Boţan: „Cel puţin, Uniunea Europeană, aşa cum înţeleg eu, nu-şi poate permite să cedeze pentru că atunci prestigiul acestei Uniuni va fi subminat. De aceea, dacă au intrat în acest joc, trebuie să meargă până la urmă. În privinţa domnului Ianukovici, cu certitudine, domnul Ianukovici şi anturajul domniei sale încearcă să obţină de la Uniunea Europeană cedări, lucru care sper că nu se va întâmpla. Şi cred că va fi o greşeală, dacă Uniunea Europeană va ceda, în această situaţie.”
Europa Liberă: Rusia, fără menajamente, caută nişte puncte vulnerabile pentru propria acupunctură. Ce anume utilizează Kremlinul pentru a-l determina pa Ianukovici , cel puţin, să ezite, dacă nu să dea şi înapoi?
Igor Boţan: „Federaţia Rusă are un plan foarte clar. Acest plan transpare din articolul publicat la 3 octombrie 2011 de către Vladimir Putin care îşi doreşte edificarea Uniunii Euroasiatice după calapodul Uniunii Europene. Pentru a-şi realiza acest plan, Ucraina este esenţială. De aceea asupra Ucrainei se aplică tot felul de presiuni: ameninţări de ordin comercial, blocajul exportului Ucrainei şi presiuni de ordin politic care transpar foarte clar.”
Europa Liberă: Dar „Nagftagaz”-ul are datorii, pe bune?
Igor Boţan: „Cu siguranţă, „Naftagaz”-ul are datorii. Şi aceste datorii vin din contractul pe care l-a semnat chiar doamna Timoşenko. Este o altă problemă că Ianukovici şi anturajul lui interpretează prevederile contractului aşa cum le-ar conveni mai mult. Dar este cert că Ucraina este într-o situaţie financiară destul de dificilă şi ar vrea ca Uniunea Europeană sau comunitatea occidentală, eventual, să o ajute pentru a depăşi aceste blocaje.”
Europa Liberă: Transnistria tot are datorii, dar „Gazprom”-ul nu revendică plata în avans. Deci putem înţelege că „Gazprom”-ul poate să fie indulgent cu cei care îi sunt prieteni şi invers?
Igor Boţan: „Aşa este. Toată lumea ştie acest lucru. Din 2006, ne-am convins că „Gazprom”-ul este arma preferată în politica externă a domnului Putin. Deci putem doar constata acest lucru.”
Europa Liberă: Se spunea că Ucraina are un as în mânecă, flota rusească din Marea Neagră şi oricând poate da o replică pe măsură.
Igor Boţan: „Nu cred că este un argument serios. Federaţia Rusă are nevoie de Sevastopol din considerente, mai degrabă, de ordin politic şi istoric decât de importanţa acestei...”
Europa Liberă: Deci simbolistică mai mult?
Igor Boţan: „Absolut evident. Nu depinde capacitatea de apărare sau influenţă a Rusiei în lume de această flotă care este învechită şi neperformantă.”
Europa Liberă: Deci Kievul nu are cu ce riposta?
Igor Boţan: „Nu cred că are cu ce. Kievul ar putea să riposteze doar prin vectorul pe care l-a ales şi să demonstreze cu tărie că acesta este alegerea poporului ucrainean şi a elitei politice.”
Europa Liberă: Dacă aceasta nu se va întâmpla, ce consecinţe va avea ezitarea mult prea lungă a Kievului şi, mai ales, pentru Republica Moldova?
Igor Boţan: „Dacă nu semnează Ucraina la Kiev, nu e totul încă pierdut. Dar cred că domnul Ianukovici oricum a nimerit într-o capcană.”
Europa Liberă: Adică depinde dacă va fi o semnare amânată şi nu respinsă?
Igor Boţan: „Cel mai probabil, domnul Ianukovici va trebui să spună că este vorba despre o amânare, el nu are altă soluţie. Pentru că, în spatele domnului Ianukovici stau clanurile oligarhice. Noi înţelegem foarte bine că Ucraina a ales calea europeană pentru ca clanurile oligarhice din Ucraina să aibă protecţie în faţa presiunii capitalului rusesc care, la o apropiere a Ucrainei de Rusia, poate fi spulberat, poate fi înghiţit şi aşa mai departe.”
Europa Liberă: Deci dacă nu îl înghite Kremlinul, îl înghite propria oligarhie?
Igor Boţan: „Probabil da. De aceea poziţia domnului Ianukovici a slăbit foarte mult. Şi orice soluţie ar adopta acum Ianukovici fie să semneze, fie să amâne, va fi o soluţie proastă. Pur şi simplu, domnul Ianukovici trebuia să întreprindă totul pentru a nu nimeri în această situaţie.”
Europa Liberă: Pentru Moldova consecinţele?
Igor Boţan: „Pentru Moldova, sigur că lucrurile devin mai proaste. Sigur, dacă Ucraina nu semnează, Partidul Comuniştilor de opoziţie din Republica Moldova se va simţi un fel de învingător în lupta politică cu coaliţia pro-europeană.”
Europa Liberă: Pe de altă parte, iată, vedem bonusuri imediate: viză de la începutul anului viitor, o posibilă invitare pentru aderare.
Igor Boţan: „Eu cred că aceste bonusuri, cum le numiţi dumneavoastră, sunt, mai degrabă, nişte mesaje de încurajare. Este mult prea departe până când realizăm aceste lucruri. Şi ştim că în ţările Uniunii Europene există atitudini foarte diferite faţă de Republica Moldova şi de regimul liberalizat de vize. Dar oricum trebuie să menţionăm că astfel de mesaje încurajatoare sunt nespus de utile acum pentru a menţine situaţia politică stabilă în Republica Moldova şi a menţine parcursul pe care l-a ales coaliţia pro-europeană.”