Adunarea Parlamentară a Francofoniei îndeamnă Republica Moldova să pună în practică reformele convenite cu Uniunea Europeană.
Reprezentanţii Adunării Parlamentare a Francofoniei, care în aceste zile, în premieră, s-au întrunit la Chişinău, au îndemnat Republica Moldova să pună în practică reformele convenite cu Uniunea Europeană, observând că doar aşa, ţara îşi va asigura un regim liberalizat de vize cu UE şi se va bucura de beneficiile Acordului de Asociere şi cel de Liber Schimb, pe care urmează să-l parafeze la Vilnius. Detalii are Diana Răileanu:
Lupta cu corupţia, reformarea sistemului judiciar şi soluţionarea conflictului transnistrean – sunt temele pentru acasă pe care Republica Moldova urmează să le facă dacă îşi doreşte să fie parte a familiei ţărilor europene. Observaţia îi aparţine secretarului general al Adunării Parlamentare a Francofoniei (APF) Pascal Terrasse, şi se conţine în rezoluţia semnată de participanţii Reuniunii Regionale Europa a Adunării:
„Rezoluţia care a fost votată astăzi demonstrează sprijinul pe care îl oferim Republicii Moldova în ajunul Summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius. La finele acestei luni, de fapt, se va lua o decizie foarte importantă pentru această ţară. Susţinem autorităţile moldovene în special în ceea ce priveşte angajamentele asumate în faţa partenerilor europeni. Mă refer la reforma în domeniul politic, judiciar, dar şi lupta cu corupţia şi soluţionarea conflictului transnistrean. Pot să vă asigur doar odată îndeplinite aceste angajamente vă veţi putea bucura de un regim liberalizat de vize şi de beneficiile Acordului de Asociere şi cel Liber Schimb, care va duce la o dezvoltare majoră a ţării.”
Preşedinta Comisiei parlamentare pentru politică externă şi integrare europeană, Ana Guţu, care reprezintă Republica Moldova în cadrul Adunării, a menţionat că
cea de-a 26-a reuniune care are loc în premieră la Chişinău reprezintă nu doar un sprijin cultural, cât mai ales politic pentru actuala guvernare:
„Este foarte important că o astfel de rezoluţie a fost adoptată în unanimitate şi, de fapt, este o premieră, fiindcă este o rezoluţie angajantă şi într-un fel politică. Absolut toţi reprezentanţii care s-au pronunţat pe marginea acestui document au declarat că Republica Moldova este un stat cu vocaţie europeană şi merită să-şi aibă locul în familia statelor europene.”
Datele Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, estimează că în Republica Moldova sunt aproape un milion de persoane care vorbesc sau înţeleg franceza. În prezent, aproape jumătate dintre elevii care învaţă în şcoli şi licee studiază franceza. Cu o istorie de 20 de ani în urmă, Alianţa Franceză din Moldova a fost de fapt prima instituţie culturală europeană ce şi-a anunţat prezenţa la Chişinău, înainte chiar de deschiderea unei reprezentanţe diplomatice franceze în Republica Moldova.