Rada Supremă a Ucrainei nu i-a permis Iuliei Timoşenko să plece la tratament peste hotare

Deputaţii opoziţiei de la Kiev scandând „Ruşine”, după votul din Rada supremă

Eliberarea fostului premier ucrainean a fost condiţia Bruxelles-ului pusă Kievului pentru semnarea pe 28 noiembrie, la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, a Acordului de asociere cu UE şi a Acordului privind crearea zonei de comerţ liber.


Rada Supremă a Ucrainei nu a sprijinit nici unul din cele şase proiecte de legi care i-ar fi permis fostului premier întemniţat Iulia Timoşenko să plece peste hotare la tratament.

Proiectele nu au acumulat necesarul de 226 de voturi, întrucât fracţiunea Partidului Regiunilor - de guvernământ, şi cea a comuniştilor s-au abţinut.

Eliberarea Iuliei Timoşenko pentru a putea pleca la tratament peste hotare a fost condiţia Bruxelles-ului pusă Kievului pentru semnarea pe 28 noiembrie, la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, a Acordului de asociere dintre Ucraina şi Uniunea Europeană şi a Acordului privind crearea zonei de comerţ liber cu UE.

Fostul premier al Ucrainei, Iulia Timoşenko, ispăşeşte o sentinţă de 7 ani de închisoare, pronunțată în 2009, sub acuzaţia de depăşire a atribuţiilor la încheierea contractelor de livrare a gazelor naturale cu Gazprom. Timoşenko şi formaţiunea sa de opoziţie „Batkivşcina”, activişti pentru drepturile omului şi UE consideră dosarul ex-premierului ucrainean drept motivat politic.