În timp ce UE încurajează deschidere și democratie, Rusia - sustine un editorial din NYT - crează dependență economică și amenință, cerînd fostelor republici să se alăture Uniunii Vamale.
Un editorial din „New York Times” se refera la strategia lui Vladimir Putin in spatiul ex-sovietic. Care sint caracteristicile acestei strategii? - Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.
Editorialul aminteste ca republici fost sovietice au fost independente de-acum de aproape 22 de ani. „Este insa o realitate care pare sa-i scape lui Vladimir Putin” - arata editorialul argumentind ca acesta face tot ce poate pentru a le impiedica sa dezvolte relatii cu Europa. „Razboiul rece trebuie sa se fi incheiat pentru toata lumea” - a spus cancelarul Germaniei, Angela Merkel. „Dar nu si pentru Putin”- afirma editorialistul.
Saptamina viitoare reprezentanti ai sase foste republici sovietice-Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, Moldova si Ukraina - ar urma sa se intilneasca cu lideri ai Uniunii Europene, la Vilnius in Lituania pentru a discuta intarirea legaturilor bilaterale. Editorialistul arata ca pentru materializarea acestui proces, tarile trebuie sa demonstreze progrese in reforme democratice si ale sistemului judiciar, solicitate de Uniunea Europeana. O misiune deloc facila pentru multe dintre ele.
In timp ce Uniunea Europeana incurajeaza deschidere si democratie, Rusia - sustine editorialul - creaza dependenta economica si ameninta, cerind fostelor republici sa se alature Uniunii Vamale din care mai fac parte Belarus si Kazachstan. Editorialul aminteste ca in septembrie, un adjunct al premierului rus a amenintat Moldova cu pierderea accesului la gaze daca tara intareste legaturile cu Europa. Apoi importurile de vinuri moldovenesti au fost interzise. Apoi amenintarea de a expulza zeci de mii de lucratori moldoveni, aflati in Rusia.
Dar, se arata in New York Times - conducerea Moldovei nu s-a lasat intimidata si a continuat negocierile cu Europa, incercind acum sa reduca dependenta fata de Rusia.
Amenintarile rusesti au avut mai mult succes in Armenia, tara care are nevoie de Moscova in conflictul cu Azerbaijan si care s-a vazut nevoita sa se alature Uniunii Vamale. Aparent ca represalii pentru gazduirea intilnirii de saptamina viitoare, Lituania - membru al Uniunii - s-a vazut si ea amenintata cu legaturile comerciale.
Editorialul aminteste ca la incheierea razboiului rece, Mihail Gorbaciov se referea optimist la Europa post-razboi rece. Dar, continua articolul, Putin pare sa tinjeasca dupa zilele cind Cortina de Fier diviza continentul, înegurînd orizontul satelitilor si republicilor sovietice, tari care acum incearca sa beneficieze de independenta.