Valentina Ursu, corespondenta Europei Libere care de la Vilnius va acoperi lucrările summit-ului Parteneriatului Estic. Într-o discuţie în ajun am întrebat-o pe Valentina dacă, într-adevăr, la dineurile oficiale se bea vin moldovenesc şi georgian?
Valentina Ursu: „Bună dimineaţa, Diana! Bună dimineaţa, stimaţi ascultători! Nu am reuşit să vedem sticlele cu vin moldovenesc la aceste recepţii pentru că presa nu a
Membrii delegaţiei de la Chişinău confirmă că la reuniune s-au ciocnit pahare cu vin moldovenesc...
avut acces. Dar membrii delegaţiei de la Chişinău, condusă de premierul Iurie Leancă, confirmă că, la această reuniune, s-au ciocnit pahare cu vin moldovenesc. Eu vreau să menţionez proasta organizare a acestui summit al Parteneriatului Estic, de la Vilnius, pentru jurnaliştii veniţi să reflecteze importantul eveniment. Un eveniment fericit doar pentru cele două protagoniste ale acestui aranjament regional, Moldova şi Georgia, doar aceste două state, din cele şase, ale Parteneriatului Estic, oficial vor parafa Acordul de Asociere care cuprinde şi Acordul de Liber Schimb. Surpriza acestei zile: preşedintele României, Traian Băsescu, ar putea să ajungă la Chişinău, într-o vizită privată. Lucrul acesta l-au confirmat în exclusivitate pentru
Radio Europa Liberă membrii delegaţiei oficiale prezenţi aici, la
Surpriza zilei: preşedintele României, Traian Băsescu, ar putea să ajungă la Chişinău, într-o vizită privată...
summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius. Din câte am înţeles, şeful statului, de la Bucureşti, ar putea să participe, în această seară, la recepţia organizată, cu ocazia Zilei Naţionale a României.”
Europa Liberă: Valentina, vroiam să te întreb: mai devreme, Armenia a refuzat să parafeze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Şi, în urmă cu câteva zile, Ucraina a renunţat să mai semneze documentul. Acest fapt diminuează din atmosfera festivă a summit-ului şi, mai ales, din bucuria poate a delegaţiilor din Georgia şi Republica Moldova?
Valentina Ursu la Vilnius
Valentina Ursu: „Trebuie să spun că majoritatea demnitarilor occidentali, prezenţi la acest eveniment de la Vilnius, deplâng poziţia Ucrainei, adoptată pe ultima sută de metri, refuzând să semneze acest Acord de Asociere. În opinia oficialilor de la Bruxelles, uşa rămâne deschisă. Atunci când Ucraina va considera că este gata să semneze acest acord ucraineano-comunitar, Bruxelles-ul ar putea să îi dea undă verde ţării vecine Republicii Moldova. Foarte mulţi prieteni are Republica Moldova la acest summit de la Vilnius. Am reuşit să discut cu mai mulţi eurodeputaţi din Germania, din Italia, din Franţa, care au spus că Republica Moldova este o norocoasă, dar norocul acesta include şi eforturile care au fost depuse de
Majoritatea demnitarilor occidentali, prezenţi la Vilnius, deplâng poziţia Ucrainei...
autorităţile de la Chişinău, ca să onoreze multiple angajamente asumate pentru ca acest Acord de Asociere, mai întâi, să fie parafat, iar ulterior nu este exclus că, până la finele anului 2014, Chişinăul va şi semna acest Acord de Asociere care include şi Acordul de Liber Schimb.”
Europa Liberă: Grecia este următoarea ţară care va prelua preşedinţia Uniunii Europene. Putem spune că şi această ţară este un prieten pentru Republica Moldova, că o va susţine, în parcursul său european?
Valentina Ursu: „Aceasta a confirmat-o premierul Iurie Leancă, după discuţia, pe care a avut-o cu omologul său de la Atena, era bine dispus şi foarte încrezător că Grecia e ţară prietenă a Republicii Moldova şi, pe acest parcurs european, va fi alături de Republica Moldova.”
Europa Liberă: Valentina, bănuiesc că ai reuşit să vezi proiectul declaraţiei finale. Este menţionat sau nu articolul 49 din Tratatul Uniunii Europene, cel care precizează că orice ţară europeană poate cere să fie admisă, dacă respectă valorile fundamentale ale Uniunii Europene.
Valentina Ursu: „Răspunsul l-am primit tot de la şeful delegaţiei Republicii Moldova, premierul Iurie Leancă, care a spus că aceasta nu este o descurajare. Faptul că
Uşile Uniunii Europene nu sunt închise şi acest lucru, spune premierul Iurie Leancă, ar trebui să mobilizeze şi mai mult autorităţile şi cetăţenii ca reformele să se deruleze şi să aibă impact...
articolul 49 din Tratatul Uniunii Europene – cel care precizează că orice ţară europeană poate solicita să fie admisă în acest club paneuropean, dacă respectă valorile fundamentale ale Uniunii Europene – rămâne în vigoare este unul care nu şi-a pierdut din legalitate. Ceea ce înseamnă, aşa cum spune Iurie Leancă, că uşile Uniunii Europene nu sunt închise şi nu ar trebui să descurajeze, ci, din contra, ar trebui să mobilizeze şi mai mult atât autorităţile, dar şi cetăţenii, ca reformele să deruleze, să aibă impact, cetăţeanul să ştie că se luptă cu corupţia, să ştie că drepturile îi sunt asigurate, să ştie că, în instanţă, va fi respectată buchea şi spiritul legii şi că ceea ce cere Uniunea Europeană de la Republica Moldova este ca să se îmbunătăţească traiul cetăţenilor şi nu viaţa celor care conduc Republica Moldova.”
Europa Liberă: Textul declaraţiei, poate cunoşti, face referire la conflictele îngheţate, cu care se confruntă atât Republica Moldova, cât şi Georgia, conflicte omise, din câte cunosc, total în proiectul de declaraţie finală despre care relatau colegii noştri, zilele trecute.
Valentina Ursu: „Se pare că textul declaraţiei a rămas intact, aşa cum au relatat şi colegii noştri de la Bruxelles. Am înţeles, din mai multe surse, că nu s-a schimbat
Se pare că textul declaraţiei a rămas intact, aşa cum au relatat şi colegii noştri de la Bruxelles...
nimic în acest proiect al declaraţiei, aşa că putem conchide că prevederi despre conflictele îngheţate, pe teritoriile acestor şase state, care fac parte din Parteneriatul Estic, nu figurează. Dar Acordul de Asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană va fi avantajos şi pentru locuitorii din stânga Nistrului. Pe această idee a insistat şeful cabinetului de miniştri, Iurie Leancă. El reconfirmă, cu mai multe ocazii, că cei din regiunea transnistreană nu vor avea de pierdut, dacă vor fi cooperanţi şi în cadrul negocierilor care se poartă pe marginea Acordului de Asociere. Şi am înţeles că pentru autorităţile de la Tiraspol s-au făcut, de nenumărate ori, invitaţii ca să vină să participe şi ei, mai ales, să-şi spună punctul de vedere pe marginea acestui Acord de Asociere care include şi Acordul de Liber Schimb. Or, 40% din exporturile din stânga Nistrului astăzi se fac pe pieţele occidentale.”
Europa Liberă: Valentina, am discutat recent cu mai mulţi moldoveni care îşi pun speranţa, mai ales, în liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană. Deşi subiectul nu ţine de lucrările summit-ului de la Vilnius, bănuiesc că în culise este discutat. Pe când, să spun aşa, visul moldovenilor poate deveni realitate?
Valentina Ursu: „Se pare că totuşi va fi o declaraţie finală care va include şi solicitarea Comisiei Europene pentru cele 28 de state membre ale Uniunii Europene,
Se pare că totuşi declaraţia finală va include solicitarea Comisiei Europene privind anularea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni...
să abroge acest regim de vize. Iar începând cu anul viitor – nimeni nu precizează dacă va fi în primăvară, în vară sau în toamnă, sau chiar la sfârşitul anului viitor – mulţi demnitari de la Bruxelles, inclusiv preşedintele Comisiei Europene, Manuel Barroso, a promis că va solicita abolirea regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova. Şi, din culise, am înţeles că, dacă acest lucru nu se întâmplă, nu va fi compromisă doar clasa politică de la Chişinău, dar ar putea să se compromită şi cei care conduc Uniunea Europeană, pentru că aceste promisiuni au venit şi de la demnitarii europeni.”
Europa Liberă: Valentina, dar cine face parte din delegaţia oficială a Republicii Moldova?
Valentina Ursu: „În primul rând, vreau să spun că sunt prezenţi 40 de reprezentanţi ai mass-media care oglindesc acest eveniment de la Vilnius, este delegaţia Republicii Moldova compusă din 8 persoane oficiale, dar şi cei 3 lideri ai partidelor din Parlament care au creat coaliţia pro-europeană, preşedintele PLDM-ului, Vlad Filat, liderul democraţilor, Marian Lupu, dar şi liderul liberalilor reformatori, Ion Hadârcă. De asemenea, este prezent şi primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă.”
Europa Liberă: Valentina, ai vorbit despre numeroasa delegaţie de la Chişinău. Este comparabilă şi cea a Ucrainei?
Valentina Ursu: „Sigur că delegaţia Ucrainei este mult mai numeroasă, din moment ce şi ţara are aproape 50 mln de locuitori. Aici, la Vilnius, am reuşit să schimb câteva
Evghenia Timoşenko a ajuns la Vilnius cu un mesaj din partea mamei sale care rămâne a fi încarcerată...
cuvinte cu fiica fostului prim-ministru de la Kiev, Iulia Timoşenko. Evghenia a declarat
Europei Libere că ea a ajuns la Vilnius cu un mesaj din partea mamei sale care rămâne a fi încarcerată. Ea poartă şi un tricou cu imaginea Iuliei Timoşenko. Şi a spus că scrisoarea semnată de mama sa este una importantă pentru că Iulia Timoşenko solicită demnitarilor de la Bruxelles să semneze Acordul de Asociere cu Ucraina, în pofida acestei poziţii atât de imprevizibile, anunţată de către actualul şef al Ucrainei, Victor Ianukovici. Fiica doamnei Timoşenko a mai spus că, dacă Ucraina nu va semna acest acord acum, la această reuniune a Parteneriatului Estic de la Vilnius, s-ar putea ca ţara sa să nu mai facă acest lucru niciodată.”