Ecologia nu mai are aici nici o importanţă din zorii tranziţiei.
Deunăzi, fostul şef al Rospotrebnadzorului Ghenadi Onişcenko a făcut o nouă declaraţie răsunătoare. Rezultă din declaraţia aceasta că circa 60% dintre cetăţenii ruşi trăiesc într-un mediu neprielnic, că peste 80% dintre ruşi nu se alimentează corect. Onişcenko a spus că rata mortalităţii e în creştere din cauza poluării aerului şi a solului, din cauza calităţii proaste a apei potabile.
E adevărat că declaraţiile anterioare ale lui Onişcenko, mai cu seamă acelea ce vizau vinurile moldoveneşti şi bomboanele ucraineşti, au trezit multe suspiciuni. Multă lume a întrezărit un substrat politic în interdicţiile de odinioară ale lui Onişcenko. Acum însă ele ar trebui privite cu mai multă încredere. Şi asta pentru că în noua sa funcţie, cea de adjunct al premierului rus, Onişcenko li se adresează cetăţenilor ruşi, nu autorităţilor moldovene.
Aşadar, sunt probleme în Rusia cu aerul, cu solul, cu apa potabilă. Dar la noi cum e? Suntem cei mai tari din parcare în această privinţă? Să fim serioşi, stimaţi ascultători! În Moldova s-ar putea să fie şi mai tristă situaţia!
Ecologia nu mai are aici nici o importanţă din zorii tranziţiei. Rîul Bîc, cu apa lui tulbure-otrăvită, e un fel de carte de vizită a republicii care se integrează viforos în Europa. În fiecare an aflăm că fîntînile din satele moldoveneşti au o apă sălcie, neprielnică, periculoasă pentru sănătate. Dar mai nimic nu se schimbă. Solul nostru devine din ce în ce mai nociv chiar şi din simplul fapt că nu ne-am învăţat încă să separăm gunoaiele, că aruncăm mereu la tomberon un amestec halucinant. Nici aerul pe care îl respirăm nu e foarte sigur. Chişinăul e învăluit de multă vreme de gaze de eşapament. Toţi vrem automobile şi pe toţi ne doare-n cot cum e aerul!
Şi mai e ceva. Avem, de fapt, foarte puţine păduri, în ciuda campaniilor zgomotoase de înverzire a patriei. Numai 8% din teritoriul republicii revin pădurilor. Suntem în acest sens codaşii Europei, a Europei în care, nu-i aşa?, ne integrăm cu surle şi tobe!