2013: un an de luptă pentru drepturile comunității LGBT în lume

Protest în fața Ambasadei Rusiei la Chișinău

Pentru minorităţile sexuale din Rusia, 2013 a fost anul legii împotriva „propagandei homosexuale” , care a legitimizat un val de violenţă homofobă.



2013 a fost un an „bun” pentru comunităţile LGBT (de lesbiene, gay, bisexuali si transvestiţi) din Statele Unite şi Franţa: în ambele ţări a fost

Columnistul Dan Savage (dr.) și partenerul său de vaiță Terry Miller la o recepție la Casa Albă

legalizată căsătoria între persoanele de acelaşi sex. Dar pentru minorităţile sexuale din Rusia, 2013 a fost anul legii împotriva „propagandei homosexuale” , care a legitimizat parcă, un val de violenţă împotriva homosexualilor.

Pentru Elena Goltsman, 30 iunie a fost una din cele mai bune zile ale vieţii ei. A fost ziua în care pentru prima dată comunitatea rusă LGBT din New York a participat la parada „Gay Pride” cu un car alegoric. Parada a avut loc la numai câteva zile după verdictul Curţii Supreme, care legaliza căsătoria între persoanele de acelaşi sex.

Pentru Elena Goltsman, originară din Ucraina sovietică, un moment de mare bucurie, să fie considerată „egală” cu toţi ceilalţi cetăţeni americani. Numai că tot pe 30 iunie, la Moscova, preşedintele Vladimir Putin semna legea care interzice „propaganda hosoxesuală între minori”, o lege considerată de-a dreptul o ameninţare la adresa minorităţilor sexuale . Într-o ţară unde homosexualitatea fusese decriminalizată cu mai bine de 20 de ani în urmă.

Protest pe Wall Street la New York împotriva legislației homofobe ruse

Parada si semnarea legii au avut loc în aceeaşi zi – continuă Elena Goltsman - aşa că a fost o zi a veselă şi tristă de asemenea. Legea care interzice „propaganda homosexuală printre minori” a fost copiata, la nivel local, este adevărat, şi în Ucraina. Sau Republica Moldova... Dar în Rusia a deschis uşa unui val de acte de violenţă împotriva homosexualilor: unii au fost bătuţi sălbatec, maltrataţi, ameninţaţi cu viaţa; cupluri de acelaşi sex au fost ameninţate că li se vor lua copii.

Incidente care ar fi putut trecute neobservate de comunitatea internaţională, cu un an sau doi în urmă. Dacă în 2013 , mişcarea LGBT nu s-ar fi globalizat şi dacă Rusia nu se pregătea să găzduiască Jocurile Olimpice de la Soci. Dreptul minorităţilor sexuale in Rusia a ieşit din nişa ONG-urilor, a devenit o cauză pentru multe personalităţi ale vieţii publice, de la Madonna si Lady Gaga la Sir Elton John.

Your browser doesn’t support HTML5

Ziua mondială împotriva homofobiei la St.Petersburg

La Ziua mondială împotriva homofobiei, la St. Petersburg

Organizaţia în care este activă şi Elena Goltsman, RUSA LGBT a organizat şi ea proteste pe Wall Street, in timpul vizitei unei delegaţii de oameni de afaceri ruşi, sau în faţa Opere Metropolitan, unde dirija Valeri Gergiev, directorul Teatrului Mariinsky şi un cunoscut simpatizant al preşedintelui Vladimir Putin.

Elena Goltsman remarca faptul că acţiunile de protest s-au bucurat acum de mult mai multa atenţie. Aşa că RUSA a militat şi pentru boicotarea Jocurilor Olimpice. Campanie, explică Elena Goltsman, la care a renunţat pentru că organizaţiile LGBT din Rusia nu o sprijina. Acestea cred că va fi mult mai eficient dacă folosesc Jocurile pentru a milita pentru drepturile minorităţilor sexuale.

Şi în Republica Moldova, mişcarea LGBT a înregistrat anumite succese: primul marş gay, la Chişinău, aprobat de Primărie; protestul împotriva unui amendament la Codul Contravenţional, foarte asemănător, în spirit,

Ambasadorul american William Moser (centru) și cel suedez Ingrid Tersman (dr.) la marșul LGBT de la Chișinău din mai 2013

cu legea împotriva „propagandei homosexuale”, care nu a rămas însă fără ecou. Şi sprijinul deschis de care s-a bucurat în cursul anumitor manifestaţii din partea unor personalităţi politice, cum au fost ambasadorii Statelor Unite şi Suediei sau reprezentantul Uniunii Europene la Chişinău.

Tot Moldova a fost prima fostă republică sovietică în care a fost preluată campania video „O să fie mai bine”, pentru care s-a creat platforma egal.md. Campania care a trecut şi în Belarus. Iar în Rusia, au fost trimise mesaje video traduse, în vederea Jocurilor Olimpice de la Soci.