Embargoul rusesc a cauzat pierderi de 20 de milioane de dolari

Vasile Bumacov: „Pierderi au toţi, pe lanţ. Este vorba de toate componentele, etichete, sticlă, struguri.”

Ministerul agriculturii de la Chișinău a analizat astăzi efectele pe care embargoul impus de Moscova importurilor de vinuri moldoveneşti le va avea asupra acestei importante ramuri a economiei Moldovei.

Veniturile ratate de vinificatorii moldoveni care se ridică, potrivit ministrului Vasile Bumacov, la cota de 20 de milioane de dolari, constituie doar o parte din pierderile cauzate de embargoul rusesc. Cei mai afectaţi sunt vinificatorii care nu au reuşit să se reorienteze către alte pieţe. Ministrul Bumacov spune că ei mizau că vor vinde mai mult de jumătate din producţie în aceste luni din preajma sărbătorilor de iarna, aşa cum se întâmpla şi în alţi ani. Deşi nu au fost estimate cu exactitate pierderile întregii ramuri, Ministrul Agriculturii spune că e vorba de daune importante deoarece au avut de suferit afaceri legate între ele:

Vasile Bumacov la Festivalul vinului 2013

„Pierderi au toţi, pe lanţ. Este vorba de toate componentele, etichete, sticlă, struguri. Pe tot lanţul am avut pierderi. În acest an am avut pierderi la struguri fiindcă preţul a fost cel puţin cu un leu decât dacă nu se întâmpla acest lucru.”

Vasile Bumacov a spus că nu renunță la negocierile cu partea rusă, chiar dacă nu se soldează, deocamdată, cu nici un fel de rezultate. Ministrul a dat asigurări că va întreprinde toate măsurile pentru ca vinificatorii moldoveni să revină pe piaţa din Federaţia Rusă. În acelaşi timp i-a îndemnat să se reorienteze pe piaţa UE care de la începutul anului viitor va fi total liberalizată.

„Trebuie să facem tot ce este posibil să valorificăm această oportunitate oferită de UE. am spus şi mai repet să nu ne facem iluzii că odată având undă verde exporturile vor creşte brusc. Nu este real acest lucru. dar trebuie să facem tot ce este posibil şi aici Oficiului Naţional al Viei şi Vinului îi revine un rol foarte important şi sper că va pune în aplicare un mecanism de promovare agresivă a vinurilor noastre pe piaţa europeană şi alte pieţe.”

Ministrul Bumacov a dat asigurări că Oficiul naţional al viei şi vinului, care şi-a început activitatea în urmă cu două săptămâni, are la dispoziţie resurse financiare suficiente pentru a promova vinurile moldoveneşti în UE, dar şi pentru a ajuta companiile vinicole să-şi găsească parteneri europeni care să le distribuie vinurile.

Feodosie Borş, patronul unei companii vinicole şi preşedintele Patronatului din viticultură şi vinificaţie din Moldova spune că susţinerea financiară din partea statului va fi colacul de salvare în special pentru micii vinificatori care vor să ajungă pe piaţa europeană:

„Noi sperăm să rezolvăm problemele cu crearea Oficiului naţional a viei şi vinului, unde toată ramura plăteşte cotizaţii şi statul vine cu suportul lui de 50 la sută din taxele care vor fi colectate de la producători. La început ne vom descurca cu resursele acestea modeste, care pe viitor sperăm să crească. Toate lucrările de marketing sunt foarte costisitoare şi trebuie să puteam să acoperim cheltuielile.”

Pentru a acorda sprijin vinificatorilor care au suferit urmare a embargoului rusesc, în cadrul unui proiect al Băncii Europene pentru Investiţii, li se va acorda posibilitatea să procure în leasing utilaje agricole în condiții deosebit de avantajoase. Ministrul Bumacov a mai spus că în perspectivă va fi soluţionată şi problema datoriilor istorice de 60 de milioane de euro formate de pe urma primului embargo impus de Federația Rusa în anul 2006.