Între timp, în Piaţa Independenţei de la Kiev, oamenii se adună pentru a cere orientarea ţării lor către Europa.
Ucraina este, din punct de vedere economic, într-o situaţie extrem de dificilă. Expertii internaţionali spun că fără a obţine noi împrumuturi nu va putea să evite o criză economică de proporţii. Dupa decizia de a nu semna acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, Kievul trebuie să obţină banii necesari supravieţuirii acestei ierni, de la Moscova. Nu este însă foarte sigur că acest lucru se va întâmpla, ştiind că, nu de puţine ori, promisiunile financiare ale Moscovei nu au mai fost transformate şi în sumele promise.
Primele declaratii facute de preşedintele Vladimir Putin la intilnirea sa cu liderul de la Kiev, Viktor Ianukovici, par sa arate că Moscova este dispusa sa accepte să acorde un tratament preferenţial Ucrainei pentru gazele naturale şi să ii dea si bani cu imprumut, dar vrea in schimb întarirea relatiilor nu numai in domeniul economic, dar si in cel militar si politic.
Cu ironie, Putin a precizat si ca nu s-a discutat astazi despre aderarea Ucrainei la Uniunea Vamala dominata de Rusia:
„Vreau sa linistesc pe toata lumea – astazi nu am discutat despre admiterea Ucrainei in Uniunea Vamala.”
Dar toate actele semnate sau propuse spre semnare arata tocmai aceasta intarire a relatiei pe toate planurile dintre Kievul oficial si Moscova, cum de atfel a declarat liderul de la Kiev:
„Intilnirea de astazi a confirmat ca interacţiunea dintre Ucraina si Rusia se afla pe o baza solidă şi are şanse bune de dezvoltare in viitor. Negocierile noaste au culminat cu semnarea unor acorduri foarte substanţiale si cuprinzătoare…”
„Astazi avem posibilitatea sa intarim colaborarea noastra legală şi să creem toate condiţiile necesare pentru ca legaturile comerciale si economice dintre Rusia si Ucraina să se întărească”, a declarat înainte de inceperea convorbirilor, preşedintele de la Moscova.
Iar preşedintele de la Kiev, Viktor Ianukovici, a spus la rindul său:
„Dacă va fi ceva ce nu va fi semnat de tine si de mine astazi, vom semna in viitorul cel mai apropiat şi vom continua să colaborăm. Cu alte cuvinte, intilnirea de astazi, este, într-o anume măsură, avind in vedere volumul de decizii care sunt cuprinse in acest acord, mai ales in domeniul comeţului bilateral, este cu siguranta una strategică.”
Your browser doesn’t support HTML5
Experti economici ucrainieni, citati de presa rusa, pun suma necesara in acest moment Ucrainei la zece miliarde de dolari.
Intre timp, in Piata Independenţei de la Kiev oamenii se adună pentru a cere orientarea ţării lor catre Europa…