Summit UE: echilibristică diplomatică între Ucraina și Africa Centrală.
Cei mai înalți oficiali europeni, Jose Manuel Barosso și Herman van Rompuy au declarat la Bruxelles, în marginea summit-ului liderilor europeni, că Uniunea Europeană va accelera procedura de semnare a acordului de asociere cu Moldova și Georgia, așa încât el să fie semnat până în august anul viitor. În cazul Republicii Moldova, aceasta va face posibil ca acordul să fie ratificat de Parlamentul actual dominat de majoritatea pro-europeană, înainte de alegerile la termen din toamna lui 2014. Despre asta și alte știri de la summit-ul liderilor europeni relatează de la Bruxelles Dan Alexe.
Procedura de semnare a acordului de asociere între Republica Moldova, Georgia și Uniunea Europeană va fi accelerată, pentru a împiedica cele două țări să cadă sub același gen de influență sub care a căzut recent Ucraina. E ceea ce a anunțat la Bruxelles președintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, la încheierea summitului de iarnă al UE:
„Marele succes la Vilnius a fost parafarea acordurilor cu Georgia si Moldova“, a spus Barroso.
„E important ca alegerea strategica facuta de aceste țări să nu se piardă.“
La rîndul sau, președintele Consiliului UE Herman Van Rompuy a adăugat:
„Vom sprijini aceste două țări și vrem să accelerăm procedurile în așa fel încât acordurile de asociere cu ele să fie semnate cel mai târziu în august anul viitor.“
In privința Ucrainei, al cărei guvern a refuzat un acord similar, preferând în schimb să se apropie de Rusia, Van Rompuy a spus:
„Oferta noastră de asociere politică și comercială e în continuare pe masă. Sîntem doritori să semnăm de îndată ce Ucraina e gata. Regretăm faptul că nu a făcut-o, dar relația noastră e pe termen lung și nu tebuie pusă în pericol de calcule pe termen scurt sau pe presiuni din afară.“
Despre președintele ucrainean Ianukovici, Barroso a precizat:
„Am vorbit cu Ianukovici de două ori după Vilnius și înalți oficiali europeni au călătorit la Kiev... dar s-a văzut o lipsă de implicare din partea oficialităților ucrainene. Nu avea niciun rost să continuăm ceea ce nu era din partea lor decât un mod de a dialoga fără a dori rezultate concrete.“
Cu toate astea, ca într-un soi de echilibristică diplomatică, oferta UE rămâne valabila... în mare parte pentru a nu dezamăgi opoziția de la Kiev.
Serbia va incepe negocierile in vederea aderarii la UE luna viitoare, însă acestea vor dura mulți ani și vor mai fi condiționate și de normalizarea definitivă a relațiilor Serbiei cu Kosovo.
Celălalt mare subiect al summitului a fost apărarea. Liderii au căzut de acord să studieze cererea lui François Hollande, președintele Franței, care spera ca la acest summit aliații europeni să ofere un ajutor solid Franței pentru misiunile sale din Africa. Franța a intervenit anul trecut, cu succes, în fosta sa colonie Mali, unde a pus capăt unei rebeliuni islamiste, iar luna aceasta a intervenit in Republica Centrafricană. Comisia Europeană a fost însărcinată să studieze modalitatea de a trimite forțe UE alături de Franța. Un alt fel de echilibristică diplomatică.