„Aici, la 1 km distanță între Rezina și Rîbnița, oamenii nu au fost despărțiți de conflictul armat și nici de manipulările mediatice”

Angela Zaharova la summitul Parteneriatului Estic de la Vinius

Jurnalul săptămînii cu Angela Zaharova, producător la postul ELITA TV.

Născută la 3 septembrie 1975 in orasul Rezina. A absolvit Colegiul Financiar-Bancar și ASEM. În anii 90 produce primele reportaje TV pentru postul de televiziune ELITA, care azi emite în 6 raioane ale țării: Rezina, Rîbnița, Orhei, Criuleni, Dubăsari și Șoldănești. Prima emisiune pe care a realizat-o Angela Zaharova (Legea și Drepturile Omului ) a fost apreciată în 1997 cu premiul pentru „Cel mai serios debut al anului” de Asociația Telejurnaliștilor Independenți de la Chișinău, apoi, peste 10 ani, în 2007 – cu premiul ONU pentru Promovarea Drepturilor Omului în TV. Este absolventă a Școlii de Studii Avansate în Jurnalism de la Chișinău. A realizat documentarul „Interese mari într-o peștere mică” despre distrugerea Orheiului Vechi, premiat de Festivalul CRONOGRAF. A fost producător al programului informativ MESAGER la postul public de televiziune „MOLDOVA-1”. Este în prezent producător la postul ELITA TV. Produce buletinul de știri al rețelei AICI TV și consideră că munca jurnaliștilor din regiuni, deși e foarte grea, e și cea mai interesantă.

Filme documentare:

• „INTERESE MARI ÎNTR-O PEŞTERE MICĂ” (2008) – despre distrugerea primului monument istorico-cultural pe care Moldova îl propune pe lista patrimoniului cultural, ocrotit de UNESCO. Filmul a fost premiat in cadrul Festivalului Internațional de Film documentar CRONOGRAF-2010.

• „ROMI AM FOST, ROMI AM RĂMAS...” (1996 ) - despre condiţiile de viaţa (muncă, studii) ale romilor din Moldova, într-un sat care nu exista pe harta Republicii Moldova.

• „ÎN NUMELE LEGII” (1997) - despre condițiile de detenție în penitenciarele din Moldova.


Luni

În timp ce pregătesc dejunul, revizuiesc, în minte, agenda pentru azi și o modific pe jumătate. Intru în odaia Marinei să-i anunț deșteptarea și înțeleg că nu există nimic mai drag în lumea asta decât să-mi admir copilul care doarme dulce. O trezesc, totuși… După ce a mai lăsat o scrisoare sub bradul împodobit, (are vre-o trei) pentru Moș Crăciun, ieșim grăbite din casă. În drum spre școală ascult primele știri, care sunt, deseori, cele de aseară. Aflu că după Hodorkovski, Putin a mai „fericit” un om, una dintre deținutele Pussy Riot.

Aștept azi reacția CCA după difuzarea și pe teritoriul Moldovei, la o oră de maximă audiență, a unui film marca NTV despre regiunea transnistreană, o piesă care cu nerușinare ne-a împărțit încă odată în cei fericiți de Rusia pe de o parte a Nistrului și în cei necăjiți de restul lumii, pe alt mal al rîului. Totuși, aici, între Rezina și Rîbnița, la un kilometru distanță, oamenii nu au fost despărțiți nici de conflictul armat, or sîngele apă nu se face. Așa că ajungând la serviciu, revin la știrile aduse de reporterii noștri din regiuni, care sunt mult mai sincere și mai curate. Sunt încântată de curajul unui bărbat din Bender care, după un accident de acum 20 de ani, rămas în scaunul cu rotile, practică sport, organizează un Festival de film pentru cei ca el și a venit la Rîbnița să-i învețe pe alții să înfrunte realitatea.

Cei din Formația „Busuioc Moldovenesc” din Rîbnița ne telefonează să ne mulțumească pentru subiectul realizat de la aniversarea a unui sfert de veac de când ei promovează în regiunea transnistreană folclorul moldovenesc, având în formația de copii majoritatea - elevi ai Liceului EVRIKA - unica instituție de aici cu predare în grafia latină. În ciuda manipulărilor, oamenii vorbitori de rusă ne spun despre frumusețea folclorului moldovenesc, iar un responsabil de cultură al autorităților raionului Rîbnița îi spune, în interviu, reporterului ELITA TV, despre faptul că această televiziune a devenit în ultimii 20 de ani o punte informațională între oamenii de pe cele două maluri ale Nistrului. Mai rău de cei care fac politică, că se înțeleg mai greu.

Marți

Angela Zaharova

Deșteptarea grea a Marinei în ultima zi de școală înainte de vacanță a meritat să fie înfruntată. După ore, mi-a adus Tabelul de note și mi-a spus că este printre cei cinci elevi eminenți din clasă, deși cu mai multe note de nouă decât de zece. Îi sunt recunoscătoare învățătoarei pentru că nu-și alintă elevii cu note de zece nemuncite care, deseori, abia în clasa a cincea „le deschid ochii” elevilor, dar și părinților.

Între timp, continuă să vină știrile de la Orhei și Dubăsari. Pregătesc actele necesare pentru importul în țară a noilor echipamente de televiziune pe care le vom aduce în zilele următoare pentru Newsroom. Reporterii, cameramanii și editorii de imagini abia își așteaptă noile instrumente de muncă. Azi îmi fac timp să ajung la un concert de Crăciun la Palatul Național, împreună cu colegii și prietenii. În drum spre concert, soțul mă tot ceartă că nu pot să închid odată jurnalul de știri de la radio, dar ce să fac? Altfel, aveam să aflu abia a doua zi despre bătaia din Parlament. Eh, dacă eram caricaturist, făceam o capodoperă din ale lor.

Miercuri

Constat că organizatorii concertului de aseară au reușit să „mă lase într-o poveste de Crăciun”, de altfel, așa l-au și numit. Paradoxal, acum când fac odată la 2-3 zile naveta Rezina-Chișinău, îmi reușește să mai ies la un spectacol, la un film, ceea ce nu-mi reușea când locuiam în capitală. Îmi amintesc de ritmul nebun în care lucram la Moldova 1, fără zile de odihnă și de reformele care parcă s-au oprit în loc, și înțeleg că poți renunța la multe, poți jertfi, dar să o faci într-o televiziune privată, nu de stat, vorba unei Doamne din regia Mesagerului, care spunea că este o instituție chiar „de stat”, nu „de mișcat”.

Am rămas de aseară la Chișinău ca să mă întâlnesc azi cu angajații noști din capitală pentru niște totalizări ale anului care pleacă. Pe la amiază, dau totuși de o caricatură pe Internet cu deputații bătăuși. Între timp, compania furnizoare de echipament TV ne anunță că îl și putem primi. Până în seară recepționăm camerele video nou-nouțe și, fericiți, ne întoarcem la Rezina. Marina a adormit pe banca din spate a automobilului lângă una din cutiile cu microfoane și s-a trezit abia pe unde se termină porțiunea de drum reparat, pe tronsonul Orhei-Rezina. Lăsăm echipamentul la televiziune. Veniți acasă, găsim sub brad darurile de Crăciun și, deoarece Marina se săturase de somn, mai tîrziu, ne permitem să ajungem la serbarea încreștinării unui dulce băiețel nou-născut. Așa m-a găsit Crăciunul pe stil nou, între serviciu, amintiri, daruri și un copil încreștinat.

Joi

Mă trezesc cu febră și simt ca vocea încearcă să mă părăsească. Ziua a început cu primele testări ale camerelor video procurate. În redacție se muncește din greu. Evenimentele s-au intensificat ca pe bandă: lansări, totalizări, conflicte, accidente, acuzații și campanii de caritate. Devine tot mai dificil să acoperim toate evenimentele din cele 6 raioane unde emitem. Extinderea ariei de acoperire a televiziunii impune angajarea noilor echipe în regiuni, iar toți preferă capitala. Așa că îi recalificăm pe cei din alte domenii, care și ei „fug” mai tîrziu la Chișinău. Și tot așa, pe cerc. Cred că unii jurnaliști care muncesc în regiuni fac un efort personal enorm pentru cititorii, ascultătorii sau telespectatorii lor, or o fac nu doar pentru salariu, ci pentru că în fiecare zi își întâlnesc „publicul” lor pe stradă și le privesc în ochi, iar în regiuni nu „audiențele” te ajută să le privești cu demnitate oamenilor în ochi, ci omenia. Mai pe scurt, avem nevoie de reporteri în regiuni și cred că acum, în mod special, când zonele rurale rămân izolate de tot ce numim integrare europeană, informarea fermierilor și promovarea micului business.

Angela Zaharova

Aflu că CCA a avertizat postul TV care a difuzat duminică programul „Transnistria - Avanpost Rusesc” și mă gândesc cum am putea noi la ELITA TV să evităm tehnic o asemenea situație, or retransmitem TVR Internațional în timpul de antenă liber. Nu compar cele două posturi din România și Rusia, dar înțeleg că la ELITA nu am putea preveni o asemenea situație și respect decizia administrației TV7 de a invita autorii acestui film la dezbateri în studioul din Chișinău.

Filmul mă supărase tare, deși mulți oameni mă întreabă de ce în stînga Nistrului gazele sunt mai ieftine, pensiile mai mari și, cum așa, unii cetățeni din Rezina se mută cu traiul în apartamente închiriate la Rîbnița în perioada rece a anului, din cauza serviciilor foarte scumpe. Și chiar de le explic, ei îmi reproșează că vor să trăiască decent azi, nu mâine…

Vineri

Dimineața începe cu reacții bolnăvicioase la un reportaj despre calitatea serviciilor cadastrale oferite la Rezina, pe care le discutăm în redacție. La Rîbnița a avut loc o adevărată Paradă a Moș Crăciunilor, iar oamenii continuă să vină la „maidanul social”, lansat la Rezina, în parteneriat cu ELITA TV, unde fiecare poate aduce la brad o jucărie confecționată de-ai casei și alte daruri pentru cei mai triști ca noi: copii sau bătrânii din azil.

În așteptarea echipei de la dezbaterile Strategiei de dezvoltare a raionului Rezina, încep să pregătesc programul de Retrospectivă a știrilor săptămânii. Sîmbătă nu avem buletine de știri, doar „Retrospectiva săptămânii”. Un caz pe care continuăm să-l monitorizăm este cel al unei familii din Lalova, care își redobândește casa, de care un executor judecătoresc a încercat să–i deposedeze abuziv. Acum executorul judecătoresc s-a ales cu dosar penal. Mâine echipa ELITA TV va însoți 20 de vînători împreună cu actorul Gheorghe Pârlea, la o ultimă, în acest sezon, vânătoare de mistreț, nu în Pădurea Domnească, ci într-o pădure din raionul Rezina.

Dincolo de planuri date peste cap și reacții bolnăvicioase, sper că am reușit în acest an jubiliar pentru ELITA TV să le oferim cetățenilor o alternativă a „show-urilor și bătăliilor politice” de la Chișinău, deși acestea iau amploare și în regiuni. Sper că am reușit să le aducem oamenilor informațiile cu adevărat importante pentru ei și pentru familiile lor.

Sărbători fericite!