New York Times: Agenția de Securitate Națională americană ar fi instalat programe de acces la aproape o sută de mii de computere în lume

Cotidianul New York Times a publicat o relatare potrivit căreia Agenția de Securitate Națională a Statelor Unite ar fi instalat programe pe aproape o sută de mii de computere din lume, care permit spionarea utilizatorilor lor și accesul la computere pentru posibile atacuri cibernetice. Relatarea, care citează documente ASN și oficialități americane, mai spune că cea mai mare parte a programelor a fost instalată prin conexiuni la internet. Agenția este însă capabilă să acționeze și asupra unor computere neconectate la rețea, prin folosirea de unde radio și a deschis sistemul, purtînd numele de cod „Quantum”, drept „o strategie de apărare activă”.
Potrivit relatării cotidianului New York Times, tehnologia ar fi fost utilizată pentru acces la rețele militare chineze și ruse, la sisteme utilizate de poliția mexicană și cartelele de droguri, la organizațiile comerciale din Uniunea Europeană și sisteme din Pakistan și Arabia Saudită.