Verdict CSM: Premierul român a încălcat independența Justiției

Inspecția Judiciară, care are posibilitatea să facă anchete, a finalizat astăzi raportul în cazul Victor Ponta.


În România, Curtea Constituțională a declarat ieri neconstituțional felul cum parlamentarii au încercat prin amendamente votate luna trecută să-și asigure un fel de super-imunitate în cazuri de corupție, spre îngrijorarea partenerilor occidentali ai țării. Și mai recent, magistrații din România au criticat comentariile premierului Victor Ponta despre actul justiției.

Pentru prima dată șefa Înaltei Curți de Casație și Justiție, judecătoarea Livia Stanciu, a vorbit public despre gravitatea declarațiilor premierului român, care, după a doua condamnare la închisoare pentru fapte de corupție a mentorului său politic, Adrian Năstase a spus că „din punct de vedere politic”, cazul acestuia „este perfect comparabil cu cazul Iulia Timoșenko”. Nu este însă, singura luare de poziție critică a șefului guvernului de la București, de aceea Inspecția Judiciară, care are posibilitatea să facă anchete a finalizat azi dimineață raportul în cazul Victor Ponta.

Verdictul este indubitabil: „prin declarațiile publice analizate s-a produs o încălcare a principiului separației și echilibrului puterilor în stat, cu consecința scăderii încrederii cetățenilor în sistemul judiciar și, implicit, a afectării independenței acestuia”. Aceasta este concluzia asumată de Consiliul Superior al Magistraturii, instituție menită să vegheze asupra independenței Justiției.

Premierul Victor Ponta a luat în răspăr acest raport explicând că „justiția e atât de independentă, că nu poate fi influențată de nimeni”: nici chiar de cel „care are cheile Justiției” a punctat ironic premierul român, făcând aluzie la președintele Traian Băsescu.

Premierul român este cercetat în două dosare de către procurorii anticorupție, privind prejudicierea Complexurilor energetice Rovinari și Turceni, în perioada 2007-2011, când Victor Ponta ar fi obținut ilegal contracte cu cele două întreprinderi pentru casa sa de avocatură....
Inspecția Judiciară a mai pus sub lupă în raportul său de astăzi și un inventar al dosarelor penale, despre care Victor Ponta a spus că sunt politice. Din acest inventar rezultă că premierul român este cercetat în două dosare de către procurorii anticorupție, privind prejudicierea Complexurilor energetice Rovinari și Turceni, în perioada 2007-2011, când Victor Ponta ar fi obținut ilegal contracte cu cele două întreprinderi pentru casa sa de avocatură.

De asemenea, pe numele premierului român se mai află în curs de soluționare alte cinci plângeri penale la Parchetul General.

Atât premierul, cât și reprezentanții socialiștilor au luat în ușor acuzațiile Consiliului Superior al Magistraturii și au continuat să facă declarații similare. Purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan a ținut să spună că partidul își menține poziția și anume că Adrian Năstase, aflat la închisoare pentru luare de mită în formă continuă, a fost condamnat din rațiuni politice. Astfel de declarații, pe care și Victor Ponta continua să mizeze sunt pentru urechile liderilor teritoriali ai PSD, cărora șeful partidului le transmite mesajul ferm că nu vor fi abandonați fără luptă în justiție.

Între timp unul dintre cei mai puternici baroni ai socialiștilor, Nicușor Constantinescu, președintele Consiliului Județean Constanța a fost ridicat de procurorii anticorupție fiind învinuit de un prejudiciu de peste 5 milioane de euro. Corul liderilor socialiști s-a plâns și de această dată de justiția comandată de de președintele Traian Băsescu, deși tocmai astfel de declarații au fost condamnate la sfârșitul săptămânii trecute de emisara Statelor Unite, Victoria Nuland, care a venit în România cu mesajul necesității revenirii la statul de drept.

După raportul asumat de Consiliul Superior al Magistraturii în care premierul român este acuzat că a afectat independența justiției, nu există nicio consecință, nicio amendă materială sau de alt fel, de aceea Victor Ponta mai degrabă le zâmbește condescendent magistraților, decât să le ceară scuze. În schimb pe plan extern, situația s-ar putea să fie reținută, în Raportul anual asupra justiției autohtone pe care îl face Comisia Europeană, document care contează inclusiv pentru dosarul admiterii României în Spațiul Schengen.