Prima întrevedere a anului între negociatorii de la Chișinău și Tiraspol, Eugen Carpov și Nina Ștanski.
Negociatorii de la Chișinău și Tiraspol, Eugen Carpov și Nina Ștanski au avut astăzi prima întrevedere de anul acesta, pe fundalul tensiunilor proaspete în jurul școlilor cu predare în limba română din stânga Nistrului. De asemenea, convorbirile găzduite de misiunea OSCE de la Chișinău au avut loc la o zi după ce comitetul securității de la Tiraspol a cerut autorităților moldovene să evacueze în decurs de o lună poliția moldoveană și punctul de control al migrației din raza orașului Bender din zona de securitate.
De comun acord, reprezentanţii celor două maluri ale Nistrului au decis că situaţia şcolilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană va reveni în agenda discuţiilor pe 31 ianuarie, în cadrul unui grup de lucru, la care vor participa experţi din Chişinău şi Tiraspol, şi care ar urma să viziteze aceste şcoli.
Vicepremierul Eugen Carpov a spus că discuţia negociatorilor nu a atins partea emoţională ci aspectele tehnice ce vizează activitatea neîntreruptă a acestor şcoli: „Ideea discuţiilor de astăzi, a constat în căutarea acelor posibile acţiuni, din partea Chişinăului şi a Tiraspolului pentru a ajuta aceste şcoli. Suntem mulţumiţi că am primit asigurări că procesul de studiu nu va fi întrerupt şi în general nu există premise pentru întreruperea activităţii lor.”
La rândul său, Nina Ştanski a precizat că Tiraspolul nu şi-a schimbat poziţia în privinţa acestor instituţii, dar a spus că autorităţile de la Chişinău, cărora se subordonează cele opt şcoli cu predare în limba română şi Tiraspolul, pe teritoriul căruia se află acestea, trebuie să creeze premize pentru clarificarea tuturor neînţelegerilor.
La finele anului trecut, autorităţile transnistrene l-au acuzat pe Ion Iovcev, directorul singurei instituţii din Tiraspol cu predare în limba română de nesupunere faţă de administraţia fiscală din regiune iar la mijlocul acestei luni au blocat conturile Liceului „Lucian Blaga”.
Cu referire la această mişcare a autorităţilor din stânga Nistrului, Nina Ştanski a spus că deşi conturile nu pot fi utilizate în totalitate, administraţia poate să facă toate plăţile care asigură funcţionarea instituţiei: „Astăzi, conturile liceului ,,Lucian Blaga” din Tiraspol au funcţionalitate limitată. Asta înseamnă că banii care sunt transferaţi din Republica Moldova pot fi transferaţi în continuare, dar cheltuieli se pot face doar pentru alimentaţia copiilor, serviciile de întreţinere a instituţiei şi plăţile pentru arendă. Astfel, instituţia poate activa fără întreruperea procesului de învăţământ.”
Eugen Carpov a menţionat că deşi părţile au viziuni diferite, discuţia a fost una constructivă în subiectele la zi, cu referire la şcoli şi pregătirea următoarei rude de negocieri.
Întrebat despre recenta declaraţie a comitetului de securitate din regiunea transnistreană în care se solicită retragerea posturilor de poliţie şi a altor forţe de aplicare a legii de pe teritoriul oraşului Bender, vicepremierul pentru reintegrare a zis ce deocamdată nu au fost discuţii pe acest subiect, dar că va urma neapărat o reacţie din partea Chişinăului.
De cealaltă parte, Nina Ştanschi a precizat că subiectul ţine de competenţa Comisiei Unificate de Control şi a negat că s-ar fi cerut retragerea forţelor de ordine: „Nu s-a vorbit despre evacuarea organelor de drept. Este o declaraţie care se referă la activitatea comisariatului de poliţie din Bender. Iar activitatea lui este complet subordonată competenţei Comisiei Unificate de Control. Iată de ce acest subiect nu a putut fi discutat astăzi. Comitetul de securitate care a făcut o asemenea declaraţie, a fost împuternicit să o facă.”
Reprezentanţii Chişinăului şi Tiraspolului au mai discutat despre o posibilă agendă pentru prima rundă de negocieri în formatul 5+2 din acest an, programată pentru sfârşitul lunii februarie. De asemenea, părţile au convenit asupra necesităţii unei întrevederi între premierul Iurie Leancă şi liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk.