Diana Cheianu-Andrei: Unul din factorii care contribuie la rata ridicată a avorturilor este gradul scăzut de utilizare a contraceptivelor moderne.
Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale Viitorul spune într-un nou studiu dat publicității astăzi că rata avorturilor, inclusiv în cazul minorelor, din Republica Moldova este îngrijorătoare, deși situația e la fel sau mai bună decât în alte țări din vecinătate. Relatează Alla Ceapai.
Datele statistice oficiale arată că anual în Republica Moldova se întrerup aproximativ 15 mii de sarcini. Bunăoară, în 2012 numărul naşterilor a fost de doar 2,6 ori mai mare decât numărul avorturilor. Republica Moldova intră în categoria ţărilor cu cel mai mare număr de avorturi, 365 la o mie de născuţi vii. Printre vecini Moldova este depăşită doar de Ucraina. În România şi Federaţia Rusă situaţia e mai proastă, la o mie de născuţi vii se înregistrează peste 450 de avorturi, se constată în studiul realizat de IDIS-Viitorul. Autoarea studiului, doctor în sociologie, Diana Cheianu-Andrei:
„Ar putea să ne bucure că în alte state situaţia este puţin mai alarmantă, dar nu este cazul să ne bucurăm la acest capitol.”
Experta spune că mai alarmant este numărul mare de avorturi printre minore, constituind 10 la sută din totalul sarcinilor întrerupte. De exemplu, în anul 2012 fiecare a 10 adolescentă a avut o întrerupere de sarcină. Diana Cheianu-Andrei precizează că şi-a bazat studiul doar pe date oficiale:
„Numărul neoficial evident că determină creşterea foarte mare a acestui indicator.”
Potrivit expertei unul din factorii care contribuie la rata ridicată a avorturilor este gradul scăzut de utilizare a contraceptivelor moderne, în special, în rândul adolescentelor. Diana Cheianu-Andrei spune că marea majoritate a populaţiei utilizează metode tradiţionale de control al natalităţii, ceea ce duce la creşterea numărului de sarcini neplanificate, respectiv şi al celor întrerupte.
„În Republica Moldova cu părere de rău avortul însă continuă să fie utilizat ca o metodă de control al sarcinii, ceea ce în realitate nu ar trebui să fie. Este însă un factor care ne evidenţiază că nu am evaluat foarte mult la capitolul respectiv.”
Deşi unele state, precum Irlanda, Polonia, Luxemburg restricţionează avortul, iar Malta îl interzice prin lege, în opinia Dianei Cheianu-Andrei aceasta nu este o soluţie în măsură să schimbe situaţia:
„Avem foarte multe studii pe plan internaţional care denotă că interzicerile în întreruperea sarcinii aduc efecte mult mai negative şi mai dezastruoase asupra sănătăţii reproductive în viitor. Avem cazul foarte evident al României care a trecut printr-un asemenea proces. În general, OMS nu recomandă asemenea practici.”
În Republica Moldova legislaţia nu restricţionează în niciun fel avorturile, orice întrerupere a sarcinii solicitată este permisă, chiar şi în rândul minorelor. Acum doi ani un grup de deputaţi au încercat să înăsprească legislaţia privind avorturile, astfel încât femeile căsătorite să nu poată avorta fără consimţământul în scris al soţului, iar minorele – fără acceptul în scris al părinţilor. Proiectul de lege a fost însă retras din Parlament, deputaţii urmând să elaboreze altul care să prevadă aşa numita obiecţie de conştiinţă, adică posibilitatea medicilor de a refuza pe motiv de conştiinţă realizarea unui avort.