Vlad Filat: „Pentru Republica Moldova este vital ceea ce se întâmplă în Ucraina”

Valentina Ursu în dialog cu președintele Partidului Liberal Democrat din Moldova.

Ucraina are nevoie și de solidaritatea Moldovei, a declarat într-un interviu pentru radio Europa Liberă, fostul premier al Republicii Moldova și liderul PLDM Vlad Filat. El a mai afirmat că Moldova trebuie să ofere un curs ireversibil de integrare europeană, trebuie să aibă o relație bună și previzibilă cu Federația Rusă, și că România este partenerul de încredere al Moldovei. Interviul ia fost realizat de corespondenta Europei Libere la Chișinău Valentina Ursu.


Europa Liberă: Domnule Vlad Filat, în calitate de preşedinte al celui mai mare partid care a creat coaliţia de guvernare, coaliţia proeuropeană, să vedem, sunt voci care spun că a demarat campania electorală şi între timp au apărut alte voci care spun că ar putea să fie în toamnă parlamentarele următoare, dar nu este exclus că ar putea să fie şi anul viitor, totuşi există o certitudine când va avea loc scrutinul electoral?

Vlad Filat:
„Este adevărat că am intrat într-un an electoral. Însă prea devreme unii au intrat în campanie electorală. Mai avem încă să muncim foarte mult până la alegeri. Păreri pot să fie diferite, însă avem norma legală, care stabileşte foarte clar perioada când pot fi organizate aceste alegeri. Această dată este cea de 30 noiembrie 2014. Cei care vorbesc despre alegeri anul viitor, trebuie să înţeleagă că ele ar putea să aibă loc nu mai târziu decât 3 luni de la data alegerilor precedente, ceea ce înseamnă sfârşit de februarie. Eu nu văd cum am putea să intrăm în campanie electorală în perioada sărbătorilor de iarnă sau atunci când este rece afară şi nu poţi să organizezi cel puţin comunicarea cu alegătorii.”

Valentina Ursu

Europa Liberă: Această dată depinde totuşi dacă va fi adoptat sau nu votul mixt?

Vlad Filat:
„Aşteptăm, sigur, şi avizul Comisiei de la Veneţia, care va fi la sfârşitul lunii martie, în cadrul Reuniunii Comisiei de la Veneţia. Dar şi acest aviz nu va determina adoptarea. Republica Moldova trebuie să fie pregătită instituţional şi nu doar de această transformare. Noi ne dorim ca în campaniile electorale concurenţa să fie între idei, proiecte şi oameni. În niciun caz nu trebuie să fie determinat votul de bani sau de alte influenţe.”

Europa Liberă: Lăsaţi să se înţeleagă că PLDM deocamdată nu zice „da” votului uninominal?

Vlad Filat:
„Noi nu suntem pentru această modificare de legislaţie. Însă, sigur, discuţii, dacă ele sunt necesare, vom purta, vom asculta toate argumentele, însă poziţia noastră este că Republica Moldova nu este pregătită pentru un asemenea sistem electoral.”

Europa Liberă: Anul 2014 este unul decisiv pentru viitorul Republicii Moldova, în contextul apropierii ţării de Uniunea Europeană. Au apărut anumite disensiuni în zona de sud a Republicii Moldova. Ce se întâmplă?

Vlad Filat:
„Foarte mulţi oameni nu au cunoaştere vizavi de beneficiile pe care le oferă integrarea europeană pentru fiecare cetăţean luat în parte şi pentru Republica Moldova privită per ansamblu. De aceea, acest handicap, pe care îl consider ca fiind unul periculos, trebuie să fie depăşit şi foarte rapid.”

Europa Liberă: Cum? Dacă în data 2 februarie vor fi organizate aceste plebiscite în unitatea teritorial-administrativă Gagauz Yeri?

Vlad Filat:
„Este vorba de o acţiune ilegală şi este vorba de o situaţie care nu influenţează întreg procesul sau situaţia la nivel de ţară. Vorbeam despre necesitatea informării eficiente, suficiente pentru fiecare cetăţean din Republica Moldova asupra avantajelor pe care le oferă apropierea ţării noastre de Uniunea Europeană. Şi acest lucru urmează să-l realizăm. Este una dintre principalele sarcini care stau în faţa nu doar partidelor politice, instituţiilor statului, dar în faţa tuturor celor care sunt conştienţi de acest lucru.”

Europa Liberă: Din moment ce aceste referendumuri vor avea loc în Găgăuzia, ele vor fi luate în calcul de cineva, chiar dacă s-a zis că sunt în afara legii? Autorităţile de la Comrat ar putea să speculeze cu rezultatele acestor referendumuri?

Vlad Filat:
„Sigur. De speculat se poate, dar, categoric, aceste lucruri nu produc efecte juridice sau politice la nivel de ţară. Este o situaţie regretabilă. Pot să vă mai spun că a fost administrată această situaţie prost.”

Europa Liberă: De ce?

Vlad Filat:
„Urmează să răspundă alţii, nu eu. Dar cred că va servi şi drept lecţie pentru perioada de viitor. Problemele trebui să fie rezolvate la timp. Pentru că o problemă care nu e rezolvată la timp se transformă într-o problemă mare şi devine să fie rezolvată mai greu. Acum, acest an într-adevăr este unul important. Trebuie să ducem la finalitatea firească procesele iniţiate. Mă refer, în primul rând, ca etapă de timp, liberalizarea regimului de vize, care trebuie să se întâmple, până în vara acestui an şi aici trebuie să muncim foarte mult şi solidar, pe toate dimensiunile. Doi, până la sfârşitul verii, să avem semnat Acordul de Asociere, implicit Acordul de Liber Schimb, în aşa fel încât în primele şedinţe ale Parlamentului din sesiunea toamnă să fie ratificat acest Acord. Şi, desigur, să finalizăm un şir de reforme importante instituţionale, în aşa fel încât să producă efecte resimţite de oameni. În acest an avem un exerciţiu foarte responsabil, care vizează
În acest an avem un exerciţiu foarte responsabil, care vizează capacitatea noastră de absorbţie a resurselor, fie ele că au finanţare din fondurile de dezvoltare naţionale sau din finanţare externă.
capacitatea noastră de absorbţie a resurselor, fie ele că au finanţare din fondurile de dezvoltare naţionale sau din finanţare externă. Anul acesta avem peste nouă miliarde de lei alocate în investiţii. Pe de o parte, este îmbucurător că au fost identificate, muncite aceste resurse, pentru că reprezintă rezultatul muncii pe parcursul a peste patru ani de zile. Însă, pe de altă parte, avem o responsabilitate imensă ca fiecare leu alocat pentru aceste proiecte să se transforme în infrastructură modernă, de care să beneficieze oamenii, aceasta înseamnă drumuri mai bune, aceasta înseamnă acces la medicină mai bună, aceasta înseamnă școli mai bune, aceasta înseamnă apă de calitate în casele oamenilor, aceasta înseamnă dreptul la libera circulație, atunci când cineva, dacă dorește, poate să urce în avion și cu preț accesibil să poată călători oriunde vrea. Deci sunt lucruri pe care cetățeanul în acest an urmează să le vadă și să le simtă. Și foarte mult depinde de responsabilitatea de care va da dovadă. Și aici nu mă refer încă o dată doar la instituțiile statului. Mă refer la toți cei care au în administrare procese administrative sau capacitate de informare corectă a oamenilor asupra proceselor vitale.”

Europa Liberă: Admiteți că, între timp se consolidează și segmentul care împărtășește opțiunea euroasiatică, din moment ce autoritățile de la Comrat sunt susținute și de anumite forțe politice de aici, de la centru chiar, care îi încurajează?

Vlad Filat:
„Această solidarizare nu are la bază sinceritate sau convingere, deci, este o abordare conjuncturală care are drept scop captarea atenției, în primă instanță, și ulterior a voturilor, în perspectiva alegerilor parlamentare. Dacă este să ne uităm obiectiv de partea celor care propun un alt model de dezvoltare a Republicii Moldova decât cel european au drept argument minciuna, promisiuni false sau promisiuni care sunt legate de segmente foarte înguste ale vieții noastre. De partea noastră sunt argumente și sunt fapte foarte multe care trebuie să fie duse către cetățean la nivel de informare și ulterior de conștientizare că avem această problemă care ține de lipsa informării cetățeanului pe care trebuie foarte rapid să o depășim.”

Europa Liberă: Bine, dar nici factorul rusesc nu este de neglijat în consolidarea acestei opțiuni pro-estice.

Vlad Filat:
„Nu pot să spun nu, dar și de partea noastră este factorul european, factorul occidental, în general, că în procesul nostru de europenizare, de modernizare, în rezultat, a țării, avem ca partener și Statele Unite ale Americii. Și vedem, în ultima perioadă de timp, drept rezultat al discuțiilor care au avut loc la Chișinău în cadrul vizitei secretarului de stat, John Kerry, avem pași foarte concreți a ceea ce ține de acțiuni comune Uniunea Europeană-Statele Unite ale Americii, în vederea ajutorării Republicii Moldova ca să ne mișcăm înainte, spre Uniunea Europeană. ”

Europa Liberă: Autoritățile ruse vor lăsa în pace Republica Moldova să își continue acest parcurs european sau totuși sunt deranjate?

Vlad Filat:
„Eu știu că noi trebuie să ne concentrăm în implementarea propriei agende. Noi trebuie să continuăm să depunem efort maxim diplomatic sau de orice altă natură, cu scopul de a reveni la normalitate, în relațiile noastre cu Federația Rusă. Obiectivul nostru nu este să înrăutățim relațiile cu Federația Rusă în procesul de integrare europeană, din contra, noi dorim să fim un partener corect, noi dorim ca în relațiile noastre bilaterale cu Federația Rusă să asigurăm beneficii mutuale, reciproce, dar urmărind respectarea interesului național al Republicii Moldova. Și aici vreau să vă expun un punct de vedere, regretând foarte mult că oameni care se consideră politici au abordări asupra unor situații de moment, ceea ce este foarte greșit, nu
Trebuie să nu uiți lecțiile trecutului, să acționezi în prezent, urmărind efectele pentru perioada de viitor.
poți să trăiești cu prezentul. Trebuie să nu uiți lecțiile trecutului, să acționezi în prezent, urmărind efectele pentru perioada de viitor. În toată această perioadă de timp, împreună cu colegii mei, am acționat, urmărind rezultate pe termen mediu, cel puțin, sau lung. Noi nu întâmplător am elaborat și am aprobat Strategia Moldova 2020. Muncim pentru ca să avem o țară independentă, suverană, securizată sub toate aspectele și integrată plenar în familia europeană.”

Europa Liberă: Domnule Filat, de ce insist eu pe punctul dumneavoastră de vedere referitor la reacția Federației Ruse? Pentru că vedem ceea ce se întâmplă în țara vecină, în Ucraina. Faptul că nu a fost semnat Acordul de Asociere de către Ucraina e și vina Rusiei.

Vlad Filat:
„Eu nu pot să mă pronunț în așa mod. Pe mine mă doare foarte tare să văd ce se întâmplă în Ucraina. Ucraina nu este doar o țară vecină, nu este doar un partener strategic pentru Republica Moldova, este o țară prietenă. Și noi dintotdeauna ne-am dorit ca procesul de integrare europeană a Republicii Moldova și Ucrainei să fie unul armonizat. Am avut o comunicare extraordinară în toată această perioadă cu partenerii ucraineni. Pentru Republica Moldova este vital ceea ce se întâmplă în Ucraina. Nu vreau să îngustez această vitalitate doar la ceea ce ține de reglementarea conflictului transnistrean. Este vorba de comunitate pe anumite segmente, de valori legate de trecut istoric, nu mă refer doar la cel care ține de ființa noastră în Imperiul Sovietic. Sunt foarte multe relații de rudenie, de prietenie și așa mai departe. Cea mai mare comunitate etnică în republică este cea ucraineană.”

Europa Liberă: Dar găsiți similitudini între ceea ce se întâmplă acum la Kiev și ceea ce a avut loc la 7 aprilie 2009 în Moldova?

Vlad Filat:
„Doar pe o dimensiune, motivele sunt diferite, aparent, dar există ceva care leagă aceste două situații și anume atunci când guvernarea acționează contrar voinței cetățenilor sau atunci când guvernarea minte cetățeanul. Nu poți să promovezi integrarea europeană care este și un proces firesc atât pentru Republica Moldova, cât și pentru Ucraina și peste noapte să iei decizii diametral opuse. În acest sens, eu aș atenționa tovarășii comuniști, în primul rând, pe domnul Voronin să fie atenți la ceea ce se întâmplă inclusiv
Eu aș atenționa tovarășii comuniști, în primul rând, pe domnul Voronin să fie atenți la ceea ce se întâmplă inclusiv în Ucraina. Fiindcă și dânsul are acest obicei să își schimbe opțiunile de dezvoltare a Republicii Moldova: Vest-Est, în funcție de interesul lui personal sau al partidului.
în Ucraina. Fiindcă și dânsul are acest obicei să își schimbe opțiunile de dezvoltare a Republicii Moldova: Vest-Est, în funcție de interesul lui personal sau al partidului. Noi putem să fim criticați. Recunosc că undeva am reușit mai puțin decât ne-am propus, însă nimeni nu poate să ne spună că noi am schimbat direcția de dezvoltare a Republicii Moldova, în funcție de moment. Noi tot în această perioadă de timp am avut presiuni și au fost presiuni enorme despre care foarte des nici nu am vorbit, ca să nu inducem o stare de panică în societate, însă noi niciodată nu am deviat, nu deviem și nu vom devia. Pentru că acțiunea noastră este una conștientizată și, mai mult decât atât, firească. Moldova are viitor doar în spațiul valoric european… Restul, toți speculanții de moment, mincinoșii care, din păcate, sunt și gălăgioși foarte mult și au posibilitatea să influențeze opinia publică pentru o parte din societate nu au nicio șansă. Acum determinant este să nu pierdem timpul, să nu pierdem șansa, care ne este oferită și ca să îndreptățim inclusiv sacrificiul atâtor și atâtor oameni de bună credință din Republica Moldova. Ceea ce se întâmplă în Kiev este dramatic, are loc un proces care duce la scindarea societății, care este cea mai mare problemă care poate să se întâmple într-o societate. Și care trebuie să arate nu doar pentru Republica Moldova, dar, probabil, pentru toată lumea că nu poți prin decizii voluntariste, prin decizii legate de interes îngust, fie chiar și de partid, să iei decizii, dar acest lucru trebuie să fie făcut în interesul cetățeanului.”

Europa Liberă: Conducerea Moldovei ar trebui să ia atitudine față de ceea ce se întâmplă în Ucraina?

Vlad Filat: „Conducerea Moldovei a luat deja atitudine, exprimându-și îngrijorările. Noi, sigur, nu avem cum să ne implicăm în procesele interne, politice, într-o țară sau alta. Eu am fost întrebat de ce am fost la Kiev, de ce am fost pe EuroMaidan, am răspuns atunci, vreau să vă spun și acum: pentru că eu am considerat că este de datoria mea de cetățean să merg să îmi exprim solidaritatea cu poporul ucrainean, în alegerea lor de a se mișca spre democrație, spre libertate, spre Uniunea Europeană. Noi nu putem să intervenim în procesele interne politice din Ucraina, dar categoric trebuie să ne exprimăm solidaritatea cu poporul

Vlad Filat la Euromaidan, Kiev, decembrie 2013

ucrainean. Și, dacă avem posibilitate să facem, atunci să facem tot posibilul ca lucrurile în această țară să revină pe făgașul normalității. Iar la etapa actuală vizavi de ceea ce se întâmplă în Ucraina, sigur că, trebuie să fie respectate strict principiile democratice, cele ale libertății cetățeanului la întruniri și la expunere. Este evident că orice măsură represivă care, din păcate, a dus și la pierdere de vieți omenești, este condamnabilă și trebuie să fie condamnată.”

Europa Liberă: După încheierea Olimpiadei de la Soci, lucrurile vor deveni mai clare în regiune?

Vlad Filat:
„Eu tare sper că, în cadrul Jocurilor Olimpice din Soci, vom avea parte de un spectacol al sportului, acolo unde vom vedea performanțele sportivilor. Până la urmă, Olimpiada este sărbătoarea păcii și a speranței. Sincer, sper că, după Olimpiadă, lucrurile vor reveni la normalitate, vom avea posibilitate să avem această comunicare mai strânsă cu partenerii noștri din Federația Rusă. Dar sarcina noastră este să ne implementăm propria noastră agendă, să nu pierdem timp, de dimineață până noaptea, în a comenta ce se întâmplă într-o capitală sau alta. Sigur, aceasta trebuie să o facem scop de analiză. Dar timpul trebuie să fie folosit pentru implementarea agendei noastre interne. Trebuie să oferim cetățenilor cât mai multă calitate a vieții.”

Europa Liberă: Domnule Vlad Filat, cum trebuie văzută și, mai ales, cum trebuie înțeleasă relația dintre Chișinău și București?

Vlad Filat:
„Cert este că relațiile noastre cu România au fost, sunt și urmează să fie foarte bune. Trebuie să apreciem ajutorul pe care ni-l oferă România, în această perioadă foarte complicată de timp și foarte importantă, în acest sens, pentru noi. Trebuie să intensificăm și mai mult această cooperare, să facem în așa fel încât experiența României în procesul de integrare europeană nu doar să fie accesibilă, dar să fie cât mai rapid absorbită de către Republica Moldova. Proiectele, care au fost lansate și nu au fost finalizate, trebuie să fie finalizate și deja trebuie să lansăm noi proiecte care vizează integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, dar, de ce nu?, și în intensificarea relațiilor noastre pe toate dimensiunile cu România. Am fost, suntem și vom fi ajutați sincer în continuare de România, ca să ne rezolvăm multitudinea de probleme pe care le avem aici și pentru aceasta trebuie să le fim recunoscători celor de la București. Și, când spun „celor de la București”, am în vedere întreaga Țară Românească.”

Europa Liberă: Să vă întreb și ce părere aveți despre ceea ce se întâmplă în spațiul mediatic, vor fi reglementări în audiovizual?

Vlad Filat:
„Noi nu putem să gândim cumva că vom ajunge în Uniunea Europeană doar cu drumuri reparate, cu spitale reparate, cu școli și cu instituții funcționale, dacă nu vom avea și această putere în stat, presa, să fie una funcțională. De aceea categoric urmează să avem ajustări la Codul audiovizualului, să facem așa ca problemele apărute să le rezolvăm printr-o reglementare suficientă, dar totodată trebuie să mai avem în vedere un lucru. Şi aş vrea foarte mult să fiu înţeles corect. Pe de o parte, noi trebuie să asigurăm libertate presei. Dar pe de altă parte, trebuie să
Rrebuie să asigurăm şi cetăţeanul cu dreptul de a nu fi manipulat, cu dreptul de a nu fi minţit prin intermediul anumitor abordări, anumitor reprezentanţi din media.
asigurăm şi cetăţeanul cu dreptul de a nu fi manipulat, cu dreptul de a nu fi minţit prin intermediul anumitor abordări, anumitor reprezentanţi din media. Dacă ne dorim reglementări europene, atunci ele trebuie să fie complexe, care să respecte dreptul ambelor părţi – şi a celor care lucrează în presă, dar şi a celor care consumă ceea ce produce presa. Noi avem la ora actuală capacitatea să avem o discuţie serioasă la acest capitol şi sper foarte mult că în acest proces vor fi implicaţi toţi cei care au capacitate şi îşi doresc acest lucru. Eu cred că avem această posibilitate să avem, pe de o parte, o presă liberă, dar care informează obiectiv, probat cetăţeanul Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Şi vor fi şi cunoscuţi şi patronii tuturor trusturilor media?

Vlad Filat:
„Acest obiectiv a reprezentat solicitarea mea pe parcursul întregului mandat de prim-ministru şi este şi o iniţiativă legislativă care obligă transparenţa în structura acţionariatului, a celor care deţin instituţii media. Mi se pare că este un lucru absolut firesc, la fel cum este necesar şi în sistemul bancar. Cred că în perioada imediat următoare noi vom avea şi rezolvări la aceste probleme.”

Europa Liberă: Domnule Filat, purtaţi discuţii în cadrul coaliţiei de guvernare referitor la constituirea unui bloc comun în cadrul campaniei electorale pentru parlamentarele următoare?

Vlad Filat:
„Nu, noi aşa discuţii nu am avut. Partidele politice trebuie să participe de sine stătător în campanie, fiindcă sunt angajamente asumate în alegeri, ele trebuie să fie prezentate la nivel de implementare în alegeri şi să-şi expună programul de viitor. Cel puţin, în coaliţie noi acest lucru nu l-am discutat. Şi cel puţin ce ţine de Partidul Liberal Democrat din Moldova, pot să vă spun că noi vom participa de sine stătător în campania electorală. Noi am fost sinceri dintotdeauna cu alegătorul, nu vom căuta să ne ascundem sub construcţii diferite, politice sau de altă natură pentru a obţine vot. Noi vom merge sincer în faţa oamenilor, vom prezenta rezultatul muncii şi le vom prezenta ce urmează să facem noi în Republica Moldova primind mandat din partea cetăţenilor.”

Europa Liberă: Odată cu alegerile, ar putea fi şi un referendum? Pentru că se aud voci care spun că, de exemplu, ar trebui unul sau două articole din Constituţie să fie scos la judecata alegătorului, cetăţeanului.

Vlad Filat:
„Bine, ar fi fost ideal, dacă noi am fi putut modifica Constituţia în Parlament. Pentru că deputaţii au primit mandat din partea cetăţenilor, inclusiv având acest drept de a modifica Constituţia, dacă întrunesc numărul necesar de voturi. Eu nu pot să răspund tranşant la această întrebare. Cert este că urmează să căutăm soluții pentru problemele care ţin de reglementările actuale ale Constituţiei, şi nu este vorba de un articol sau două, doar că nici nu poţi să vii în faţa cetăţenilor cu un text foarte complicat, stufos de modificare a Constituţiei. Noi avem şi alte probleme care trebuie să le rezolvăm, care, din păcate, la ora actuală doar printr-un referendum pot fi rezolvate.”

Europa Liberă: Ca de exemplu?

Vlad Filat:
„Nu am să le spun acum. Dar avem în vedere şi acest lucru. Vom discuta cu colegii din coaliţie, nu vom lansa niciun proiect, în nicio formă până în momentul în care nu vom avea consens în coaliţie. Consider că orice iniţiativă importantă, lansată unilateral nu poate avea finalitate prin adoptarea acestor iniţiative. De aceea, vom comunica cu colegii în cadrul coaliţiei, ne vom consulta cu toţi partenerii, atât interni şi externi, şi, dacă vom ajunge la o concluzie solidară că trebuie să facem acest lucru, de ce nu?”