Cenzură culturală în România: Lars von Trier și ultima sa peliculă „Nymphomaniac II”

Gestul unor oameni care gândesc limitați de stereotipii...


În România, la peste două decenii de la căderea comunismului, a fost interzis un film. Este vorba de pelicula „Nynfomaniac II”, a celebrului regizor danez Lars von Trier, care nu a primit avizul autorităților de resort să ruleze în cinematografele din România.

Interzicerea filmului „Nymphomaniac 2” al lui Lars von Trier nu a provocat în România o dezbatere nici despre limitele artei, nici despre pericolul cenzurii, ci mai degrabă o punere sub semnul întrebării a celor care au în mână puterea de a bloca sau de a da verde unei pelicule. Nymphomaniac povestește viața erotică a unei femei cu umor, aducând în discuție în același timp intoleranța, frica de singurătate și teama de a fi altfel.
Dar de ce s-au grăbit cei de la Consiliul Național al Cinematografiei de la București să-l interzică?
Nu există încă o motivație publică, dar probabil că este vorba despre gestul unor oameni care gândesc limitați de stereotipii. În primul rând am putea pune sub semnul întrebării capacitatea lor de înțelegere, fiindcă din comisia de rating fac parte mai curând oameni care nu au legătură cu arta cinematografică: un psiholog criminalist (Tudorel Butoi), doi finanțiști (Sorin-Gabriel Bian, Alexandru Chifu), două foste prezentatoare de știri (Cristina Dochianu, Narcisa Tcaciuc), un fost distribuitor de filme (Marin Vladimir) și doar un singur critic de film (Cristina Corciovescu).



Apoi blocarea părții a doua a peliculei Nymphomaniac se înscrie oarecum în prejudecățile mediului politic autohton, care susține în mod egal de la stânga la dreapta, așa numitele „parteneriate” cu Biserica Ortodoxă Română.
Acum doi ani reprezentanți ai clerului au criticat fără perdea filmul „După dealuri”, premiat la Cannes, iar cu ani în urmă a fost pusă la zid piesa de teatru „Evangheliștii”. Presiunea cercurilor ortodoxiste a devenit însă mult mai mare odată cu dezvoltarea site-urilor, multe dintre ele cu tentă legionară, care propagă nu atât credința, cât mai degrabă ipocrizia și o morală întortocheată. De altfel chiar înalți ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române au vorbit ani la rând despre „profunda criză” prin care trece România din cauza „desfânării”, „adulterului”, „homosexualității”, „avortului”, „sexualității”.
Cât de mult influențează discursurile de acest fel deciziile immediate din jurul nostru este greu de spus, fiindcă în cazul Comisiei de rating a Consiliului Național al Cinematografiei care a „interzis minorilor sub 18 ani și proiecției publice „Nymphomaniac 2” a fost mai degrabă o soluție conformistă a unor oameni ignoranți, tradiționaliști. În schimb politicienii român sunt foarte atenți să nu supere Biserica, mai ales în prag de alegeri, când cuvântul preoților poate conta în comunitățile mici, atunci când vrea să se interfereze în campania electorală.
Nymphomaniac 2” ar putea fi, însă, reconsiderat de către comisia de specialitate a Centrului Național de Cinematografie în urma contestației pe care a depus-o distribuitorul lungmetrajului, Independenta Film și a luărilor de poziții poziții publice.