Donald Tusk: „Vom putea acţiona cind dialogul si respectarea drepturilor omului vor lua locul actiunilor opresive.”
Preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici s-a îmbolnăvit de gripă şi a intrat in concediu medical, a anunţat serviciul prezidenţial de la Kiev fara sa dea vreo indicatie cind va reveni la lucru. Puţin dupa aceea, serviciul său de presa a dat un comunicat in care spune ca puterea din Ucraina şi-a îndeplinit toate promisiunile făcute opozitiei si ca de vina pentru intreaga criza este opozitia care incita la proteste.
Amnestia propusa de autorităţi şi care nu a fost susţinută de votul opozitiei, ar intra in vigoare in termen de 15 zile, numai daca protestatarii vor fi eliberat cladirile administrative pe care le ocupă. Andri Portnov, de la administrația prezidenţiala, a declarat pe această temă: „Legea spune că daca nu au fost indeplinite conditiile ei in termen de 15 zile, in mod automat nu va mai fi valabila. Subliniem că legea dă dreptul cetăţenilor să protesteze in mod paşnic. Protestatarii pot sta in cladiri care nu aparţin administraţiei publice si pot sta in Maidan protestind paşnic. Si cerem din nou cetăţenilor Ucrainei să se abţină de la confruntari şi să respecte ordinea civică.”
Opozitia cere, dupa demisia din aceasta saptamina a cabinetului Mikola Azarov, demisia preşedintelui şi alegeri anticipate.
Opozitia crede ca boala preşedintelui ar fi o „boala diplomatica”, ce i-ar permite sa ia un ragaz şi să nu semneze legi, sa nu se mai intilneasca cu opozitia, sa fie absent in momentul în care ar fi luate decizii pentru a rezolva criza din ţara, dupa cum a declarat un deputat al partidului lui Vitali Kliciko, agenţiei Reuter.
Observatorii politici spun ca fotografiile care au fost date publicităţii de administratia prezidenţiala de la intrevederea lui Ianukovici cu Catherine Ashton nu aratau ca preşedintele nu ar fi fost in formă.
Daca preşedintele este in concediu medical atunci el nu va putea sa semneze legile trecute prin Parlament in aceasta saptamina si anume cea care anuleaza legislatia de acum două saptamini impotriva protestelor si protestatarilor, lege criticata aspru de comunitatea internaţionala.
Mai mult, Ianukovici nu va putea sa semneze nici numirea unui nou premier, dupa demisia lui Mikola Azarov. Ieri, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin a spus ca Rusia nu va da Ucrainei banii promisi - 15 miliarde de dolari - pina ce la Kiev nu va fi un guvern stabil.
La Bruxelles, Ucraina a continuat sa fie in prim planul atentiei. Preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barosso a declarat dupa convorbirile pe care le-a avut cu premierul de la Varşovia, Donald Tusk: „Noi nu suntem in competitie cu nimeni. Noi vrem ca poporul ucrainian să decida liber viitorul său şi ca suveranitatea Ucrainei, care este un stat independent, sa fie respectată.”
La rindul său, premierul polonez Donald Tusk a pledat pentru un dialog real si contructiv intre putere si opozitie: „Autorităţile de la Kiev trebuie să înţeleaga că numai dialogul din interiorul Ucrainei poate sa duca la ajutor si asistenţă din partea Uniunii Europene. Ucraina in intregimea ei este un partener al Uniunii, incluzind atit puterea cit si opozitia. Vom putea acţiona cind dialogul si respectarea drepturilor omului vor lua locul actiunilor opresive.”