Premierul Leancă a calificat referendumurile din Găgăuzia drept o „sfidare a legii”

Premierul Iurie Leancă a declarat Europei Libere că referendumurile controversate de duminică în Autonomia găgăuză reprezintă o „sfidare a legii”, care comportă „elemente de tentativă de a stimula procesele separatiste” în Republica Moldova. Este prima reacție a primului ministru după referendumurile la care alegătorii din Autonomia găgăuză au fost consultați de autoritățile locale în legătură cu orientarea politicii externe a Republicii Moldova și posibilitatea proclamării independenței regiunii.
Premierul Leancă a mai spus că asemenea elemente ar mai exista în raionul Taraclia unde locuiesc compact etnici bulgari. El a acuzat Partidul Comuniștilor și Partidul Socialiștilor că ar încuraja „jocul iresponsabil de-a referendumul” și a spus că alegerile parlamentare așteptate la toamnă va fi cel mai bun referendum, inclusiv în ceea ce privește cursului către integrarea europeană.
Iurie Leancă a mai sugerat că guvernul a tras propriile concluzii și că va încerca să îmbunătățească dialogul cu autoritățile locale și să explice mai bine politicile centrale.