Tot mai mulți primari au refuzat să vireze contribuțiile cerute de Biserica Ortodoxă Română pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului: „vrem spitale, nu catedrale”.
În România au apărut semne că nu chiar toți oficialii locali sunt încântați de proiectul Catedralei Mântuirii Neamului, care se ridică de mai mulți ani în capitală cu mari cheltuieli, suportate în parte de comunitățile locale din întreaga țară.
Despărțirea politicii de Biserică începe să prindă contur și în România, după aproape 25 de ani de la căderea comunismului, răstimp în care, prelații ortodocși au avut o influență semnificativă asupra statului. Această secularizare târzie își face simțită prezența începând de jos în sus, deci dinspre comunitățile locale spre cele centrale, iar motivul principal sunt banii.
Tot mai mulți primari au refuzat să vireze contribuțiile cerute de Biserica Ortodoxă Română pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului. Este vorba despre o construcție uriașă, înaltă cât un bloc cu 30 de etaje, cu o suprafață de aproape 40.000 de metri patrați, 12 lifturi, 250 de locuri de parcare, în interiorul căreia slujbele vor putea fi urmărite de 125.000 de oameni. Costurile totale se ridică la 100 de milioane de euro, potrivit purtătorului de cuvânt al Patriarhiei, deși anterior calulele arătau că ar fi vorba despre 400 de milioane de euro. Statul român a dat deja 8,4 milioane de euro pentru această catedrală, pe care înalții prelați ortodocși și-o doresc în secolul 21, iar Patriarhia a investit 50 de milioane de euro în proiectul care este finalizat pe jumătate. Pentru restul banilor necesari, Biserica Ortodoxă Română se bazează pe donații, așa că încă de la finele anului 2012 a trimis primăriilor din țară scrisori prin care solicită sprijin de câte un milion de euro de la fiecare oraș mai răsărit.
Clerul ortodox pare să fi început să se precipite, fiindcă potrivit promisiunilor la sfârșitul acestui an marea catedrală ortodoxă ar trebui să fie gata, așa că presiunile asupra edililor au crescut. Răspunsul lor nu este, însă, cel așteptat de Patriarhie. Practic, pe măsură ce timpul îi presează tot mai mult pe înalții ierarhi, tot mai mulți primari prind curaj și refuză să finanțeze această catedrală.
În Timișoara, primarul socialist a respins cererea Patriarhiei Române, după ce la sfârșitul anului trecut Asociația Secular Umanistă a început în oraș un protest intitulat „vrem spitale, nu catedrale”.
La Târgu Mureș refuzul primarului democrat-liberal, partid aflat în opoziție, a dus chiar la un scandal, după ce edilul a reclamat „partizanatul” cu iz politic al Bisericii. Patriarhia i-a răspuns, că în Campania electorală de acum doi ani unul dintre preoți a participat la mitingul electoral al primarului în ciuda recomandărilor venite de la București.
Pe de altă parte, Patriarhia mai precizează că Legea construirii Catedralei Mântuirii Neamului prevede că la solicitarea administrației patriarhale, „autoritățile de state centrale și locale pot sprijini financiar edificarea viitoarei Catedrale patriarhale” și că această prevedere ar fi fost „inclusă în lege” pentru că această contrucție este „un proiect bisericesc național reprezentativ pentru poporul român majoritar ortodox, contribuabil în proporție de 86% la bugetul de stat central și la cele locale”.
Această socoteală cantitativă făcută de Patriarhie pleacă însă de la ipoteza că toți românii care se declară ortodocși ar fi de acord cu acest proiect. Potrivit sondajelor făcute anii trecuți (Fundația Soros 2011) rezultă că circa 30% sunt împotriva construcției Catedralei Mântuirii Neamului, 27 la sută sunt total de acord, iar 34 de procente spun că ar fi mai degrabă pentru. Totuși dintre aceștia doar 10% spun că finanțarea ar trebui să fie suportată din fonduri publice.
Așadar majoritatea românilor sunt de acord cu o mare catedrală ortodoxă, dar nu pe banii lor și nu din bugetul de stat. Primarii pe de altă parte au anul acesta alte priorități, fiindcă trebuie să-și convingă electoratul să voteze partidul din care provin în cele două scrutine: europarlamentar și prezidențial, ca atare trebuie să investească în proiecte edilitare.
Primarii din Sibiu, Ploiești, Târgoviște, Călărași, Buzău au anunțat deja că nu sprijină cu bani Catedrala Mântuirii Neamului, iar lista edililor care se împotrivesc se lungește în fiecare cu zi. Banii sunt, deci, cei care rup tradiția autohtonă a coabitării politicului cu Biserica.